Wednesday, December 2, 2009

kEtika cINta bErtaSbih...berSedia utk sEgaLa kEmungKinan


Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih


salam kasih syg buat semua..
 first of all..sori cuz byk post lirik kat sini..sbb dr lirik2 ni sbnrnye terselit kisah2 kehidupan...yela..mana tak nya...penulis lirik sure laa dpt idea @ ilham dr kehidupan dia..xpun dr org sekeliling dia...xkan laa bole jatuh dr langit ye x?
  
alia post kan lirik2 ni gak sbb byk relate dgn ape2 yg blaku dlm hidup alia...n ade maksud tersirat disebalik bait2 lirik tuh... hmmm..lagu ni sure korg kenal kan...
ketika cinta bertasbih title nye... by Melly Goeslow and Amee....
lagu ni bagus...bersifat ketuhanan..even it is not nasyeed..but mesej die sgt menyentuh hati..xtahu laa bg org lain..but for me...lagu ni sama cam lagu sblm ni..bila diri disayangi..by ukays...mmg laa tgk tajuk lagu mcm lagu jiwang...tp cuba korg dgr btul2... xde jiwang melayang mcm newboyz..hehe..btul kan?kan?
  
mase final exam aritu..mase da setle paper psychometric applications..paper last..alia duk membuang masa dgn melayan youtube ngn sarah...segala bende2 merepek n lawak kitorg layan...yela...mood nak mgemas xde lagi..so malas laa nak pack brg..so kitorg pun meng"spa" kan diri kitorg...bukan dgn mandi steam or hot water(uia kedekut ni dlm mimpi pun belum tentu ade heater kt bathroom hahaha)...but kitorg spa kan diri kitorg atas katil kat bilik alia dsmping melayan youtube...mcm2 laa...anas tahir n akbar azmi ade...budak gigi n kwn baik nye ade...lawak tambi tv3 ade...mase ni gak..rumet alia..nadiah duk melayan citer ketika cinta bertasbih kat youtube..(even die tak abes2 paper lg..xtahan tgk kitorg "spa"..maka dia pun join laa)...so ape lg...masa ni gak arr..cari lagu nih...actually xabes pun tgk citer ni..yela...wireless kt uia..paham2 jelaa...
mcm *&%;()*$@#....but buku nye alia dah ade dlm koleksi novel da..dah 3 kali khatam..so da bley agak jalan cerita nya...
ditulis oleh Habiburrahman El Shirazy..buku ni ade dua episode..dua2 best...citer ni da tyg kat indon lama dah..tp kat mesia rasenye cm  xkuar je..(yela da skrg mesia n indon duk gadoh mcm2 hal)..but who knows rite..one day karya ni akan ditayang kat sini gak kan..citer ni lg bagus dr ayat2 cinta..sbbnye ayat2 cinta muvie die byk xikut buku..mcm2 die ubah..so jadi x menarik..(ala sama laa mcm harry porter..ramai duk kata buku dia lg best..tp alia xbaca pun harry porter..tgk muvie je..best ape ..hahah)..but citer ketika cinta bertasbih ni mmg best sbb die x ubah ape2 jalan citernye...xde..just nice ikut buku...nnt satu hari nak gak ar cari dvd citer ni..klo laa ade jual ek..

amacam..dah puas dgr lagu ni?
hehe..dgr n paham k...sape yg hatinya x batu..insyaAllah will get sumthing from dis song..
but "rambut manusia sama hitam (kalo x dye laa..) hati manusia lain2..siapa tahu bukan?" 

ckp ttg hati ni..
alia nak share a story ttg hati..ni bkan ttg hati ayam or hati lembu ek...ni ttg hati manusia..manusia yg Allah jadikan dgn akal dan Al-Quran n Sunnah sbg panduan..
terdetik kat hati alia...nape laa masih ade manusia cmni...perut ada..tp hati takda..smpai tergamak biarkan darah daging sendiri tlantar sakit..
kisah ni alia nak jadikan peringatan buat diri alia dan sape2 yg sudah or bakal bergelar ibu satu hari nnt..bukan utk aibkan sesiapa..(pedulik ape..die pun sgup buat pkara aib..xpk lak org lain..cesssss)..utk pengetahuan korg..saat alia tulis citer ni..yg mengambil masa few days tuk dihabiskan..ada sorg insan kecil..teramat kecil sdg terlantar dihospital..yg sedang bergelut dgn kesakitan..bertarung dan bertahan utk terus hidup di muka bumi Allah ini..dek kerana kecuaian dan ketidakacuhan insan yg bergelar ibu kandung.. 
beliau baru berusia 2 bulan lebih..alia pgil dia syuhada..sorg insan kecil yg buat alia sentiasa pk ttg masa depan..alhamdulillah..beliau lahir dgn cukup sifat walau kehadiran nya ke dunia ini tidak diharapkan oleh kedua ibubapanya..tp kuasa Allah yg menentukan segalanya..even si ibu pernah cuba berbagai cara utk menggugurkannya...atau dlm erti kata lain..MEMBUNUHNYA..
kejap eh..nak luahkan kebengangan yg tersimpan spjg tahun ni..
(ADE KE PATUT NAK BUNUH BUDAK TU..YG SALAH PERBUATAN MAK AYAH DIA..BUKAN SALAH DIA..SUKA2 JE NAK BUANG ATAS SBB MALU DAN TAKNAK TGUNG BEBAN?KEPALA HOTAK KO BEBAN...KO YG CARI PASAL..PANDAI BUAT..TAK PK PNJG MASE SERONOK..NOW SNG2 JE NAK BUANG..INGT SUME YG KO BUAT KAT DUNIA NI LEPAS CMTU JE? CUKUPLA DGN SATU DOSA..JGNLA NAK TMBH DOSA LAGI..AKU SYG BUDAK TU KO TAU X..) 

ok smbung balik..
even si ibu guna mcm2 cara..dia selamat dilahirkan..si ibu merupakan kenalan alia masa kecik dlu...mak ayah dia x suka alia..sbbnye alia budak KL..(so what?? ingt org KL suma jahat2 ke...weh nak buat jahat x ikut negeri weh...ikut iman dan hati beb!!!) si ibu ni dtg jumpe alia masa bulan 6 lepas..menceritakn segala yg berlaku..alia mulanya terkejut..tp try 2 b rational..da past is past..now yg pntg kne pk ape yg spatutnye tk future...mistake will remain as a mistake..but most importantly we do not create another mistake...
pergh..prob ni yg sgt mberatkan kepala alia dis sem..mane x nye...once she asked me for help..alia trus pk kne tolong dia..memandangkn dia takde sape2 yg bole tlg..nak hrp mak ayah dia...ntahlaa...kdg2 klo malu, adat dan maruah itu dilebihkan dari darah daging sendiri..manusia lupa ttg fitrah manusia...hmmm...
since then, alia decided to help her in this matter...at first alia p jmpe mamat yg supposed btgungjwp..dgn harapan die akan rs bsalah n tlg kwn alia..but silap besar...hmm...mula2 try laa slow talk ngn mamat ni..tp mmg dasar melayu tak ingat agama...x reti hormat org...buat pompuan sesuka hati mak dia je...xsdr agaknye yg melahirkan die ke dunia ni pun sorg perempuan gak...die bley ckp...bukan die yg ptut tgung..damn!! time ni gak laa..alia da bengang tahap dewa..blah laa..ape lg nak tu dr mamat setan ni...ingt bole setel prob..but alia lak yg ditumbuknye...nasiblaa mase PLKN dh biase kne blasah..so xla sakit sgt penumbuk mamat dayus ni... 
then..buntu gak bile hal ni xleh setel sbb mamat dayus ni tanak tgung...nak bgtau parents dia..hmm..lg satu hal..so dgn ms yg suntuk...alia doa minta kekuatan tuk setelkan hal ni smampu mgkin..jalan yg alia nampak ms tu..alia hnya cuma leh tlg dia dgn kederat yg ada..
dari buat surat tguh study dia..sewa umah, makan minum,brg baby(bli yg perlu je..tp tu pun blaja dr kwn2 yg da ade anak)n cari hospital utk die beranak nnt...setel sume ni ingtkan da abes da...rupenye tak...susah gak ea nk jadi ibu..aiseh...sbb kesian kan si kecil ni..n mgenangkan si ibu ni mcm acuh tak acuh je...alia tpaksa ulang alik dr uia ke cheras bila ada ms tluang...takut di apa2 kan nya si kecil ni...mmg spt yg dijangka...dia hilang kewarasan akal dan buat mcm2 agar si kecil tak dpt hidup lama...dari xmnyusukan smpailaa..biar baby dmm panas...dia buat dek je...tp kuasa Allah..apapun yg dibuat si ibu..si kecil ttp trus bnafas...pernah skali tu alia tkejut bila si kecil menangis lama sbb si ibu x bg susu..
ermmmmmm....
 dan tbaru...masa ujung nov...si ibu tgalkan si kecil ni dlm kdaan yg amat sedih...ade ke patut diberinya susu yg si kecil ni xleh minum...mgkn silap alia jugak tlepas pndg sbb mase exam final tu..alia just bg duit je kt mak dia tuk bli susu...
  
dan skrg..si kecil ini..masih lg di hospital..krn masalah hati nya..dan doc minta berserah pd takdirNya...sudah seminggu alia tak jenguk dia..ibu nya ntah kemana...tak mampu nak mencari lg..biarla..
 bkn mahu putus asa..tp tak mampu nak ubah hati manusia yg sudah hilang kasih sygnya...yg sudah mati hatinya utk mencari jalan pulang...

minggu ini..si kecil dibenarkan pulang..aduh...ke mana si kecil ni nk pergi..alia masih lg memikirkan tmpt tbaik utk dia..nak buang???sori.........tak tergamak even alia bukan laa ibu kandungnya...kena setelkan gak minggu ni..walau pyh skali pun...next week da stat class... sure x sempat nak uruskn si kecil..Ya Allah..permudahkan laa urusan hambaMu ini demi si kecil yg tak berdosa ini...



cinta adalah kekuatan
yang mampu mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibbah
itulah cinta...



sorilaa citer ni xbest..just nak tulis skdar yg tmampu..moga dpt jadi pedoman buat diri..dan juga wanita di luar sana...cari dan semailah cinta keranaNya..itulah sebaik2nya...

kEtika cINta bErtaSbih...berSedia utk sEgaLa kEmungKinan


Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih


salam kasih syg buat semua..
 first of all..sori cuz byk post lirik kat sini..sbb dr lirik2 ni sbnrnye terselit kisah2 kehidupan...yela..mana tak nya...penulis lirik sure laa dpt idea @ ilham dr kehidupan dia..xpun dr org sekeliling dia...xkan laa bole jatuh dr langit ye x?
  
alia post kan lirik2 ni gak sbb byk relate dgn ape2 yg blaku dlm hidup alia...n ade maksud tersirat disebalik bait2 lirik tuh... hmmm..lagu ni sure korg kenal kan...
ketika cinta bertasbih title nye... by Melly Goeslow and Amee....
lagu ni bagus...bersifat ketuhanan..even it is not nasyeed..but mesej die sgt menyentuh hati..xtahu laa bg org lain..but for me...lagu ni sama cam lagu sblm ni..bila diri disayangi..by ukays...mmg laa tgk tajuk lagu mcm lagu jiwang...tp cuba korg dgr btul2... xde jiwang melayang mcm newboyz..hehe..btul kan?kan?
  
mase final exam aritu..mase da setle paper psychometric applications..paper last..alia duk membuang masa dgn melayan youtube ngn sarah...segala bende2 merepek n lawak kitorg layan...yela...mood nak mgemas xde lagi..so malas laa nak pack brg..so kitorg pun meng"spa" kan diri kitorg...bukan dgn mandi steam or hot water(uia kedekut ni dlm mimpi pun belum tentu ade heater kt bathroom hahaha)...but kitorg spa kan diri kitorg atas katil kat bilik alia dsmping melayan youtube...mcm2 laa...anas tahir n akbar azmi ade...budak gigi n kwn baik nye ade...lawak tambi tv3 ade...mase ni gak..rumet alia..nadiah duk melayan citer ketika cinta bertasbih kat youtube..(even die tak abes2 paper lg..xtahan tgk kitorg "spa"..maka dia pun join laa)...so ape lg...masa ni gak arr..cari lagu nih...actually xabes pun tgk citer ni..yela...wireless kt uia..paham2 jelaa...
mcm *&%;()*$@#....but buku nye alia dah ade dlm koleksi novel da..dah 3 kali khatam..so da bley agak jalan cerita nya...
ditulis oleh Habiburrahman El Shirazy..buku ni ade dua episode..dua2 best...citer ni da tyg kat indon lama dah..tp kat mesia rasenye cm  xkuar je..(yela da skrg mesia n indon duk gadoh mcm2 hal)..but who knows rite..one day karya ni akan ditayang kat sini gak kan..citer ni lg bagus dr ayat2 cinta..sbbnye ayat2 cinta muvie die byk xikut buku..mcm2 die ubah..so jadi x menarik..(ala sama laa mcm harry porter..ramai duk kata buku dia lg best..tp alia xbaca pun harry porter..tgk muvie je..best ape ..hahah)..but citer ketika cinta bertasbih ni mmg best sbb die x ubah ape2 jalan citernye...xde..just nice ikut buku...nnt satu hari nak gak ar cari dvd citer ni..klo laa ade jual ek..

amacam..dah puas dgr lagu ni?
hehe..dgr n paham k...sape yg hatinya x batu..insyaAllah will get sumthing from dis song..
but "rambut manusia sama hitam (kalo x dye laa..) hati manusia lain2..siapa tahu bukan?" 

ckp ttg hati ni..
alia nak share a story ttg hati..ni bkan ttg hati ayam or hati lembu ek...ni ttg hati manusia..manusia yg Allah jadikan dgn akal dan Al-Quran n Sunnah sbg panduan..
terdetik kat hati alia...nape laa masih ade manusia cmni...perut ada..tp hati takda..smpai tergamak biarkan darah daging sendiri tlantar sakit..
kisah ni alia nak jadikan peringatan buat diri alia dan sape2 yg sudah or bakal bergelar ibu satu hari nnt..bukan utk aibkan sesiapa..(pedulik ape..die pun sgup buat pkara aib..xpk lak org lain..cesssss)..utk pengetahuan korg..saat alia tulis citer ni..yg mengambil masa few days tuk dihabiskan..ada sorg insan kecil..teramat kecil sdg terlantar dihospital..yg sedang bergelut dgn kesakitan..bertarung dan bertahan utk terus hidup di muka bumi Allah ini..dek kerana kecuaian dan ketidakacuhan insan yg bergelar ibu kandung.. 
beliau baru berusia 2 bulan lebih..alia pgil dia syuhada..sorg insan kecil yg buat alia sentiasa pk ttg masa depan..alhamdulillah..beliau lahir dgn cukup sifat walau kehadiran nya ke dunia ini tidak diharapkan oleh kedua ibubapanya..tp kuasa Allah yg menentukan segalanya..even si ibu pernah cuba berbagai cara utk menggugurkannya...atau dlm erti kata lain..MEMBUNUHNYA..
kejap eh..nak luahkan kebengangan yg tersimpan spjg tahun ni..
(ADE KE PATUT NAK BUNUH BUDAK TU..YG SALAH PERBUATAN MAK AYAH DIA..BUKAN SALAH DIA..SUKA2 JE NAK BUANG ATAS SBB MALU DAN TAKNAK TGUNG BEBAN?KEPALA HOTAK KO BEBAN...KO YG CARI PASAL..PANDAI BUAT..TAK PK PNJG MASE SERONOK..NOW SNG2 JE NAK BUANG..INGT SUME YG KO BUAT KAT DUNIA NI LEPAS CMTU JE? CUKUPLA DGN SATU DOSA..JGNLA NAK TMBH DOSA LAGI..AKU SYG BUDAK TU KO TAU X..) 

ok smbung balik..
even si ibu guna mcm2 cara..dia selamat dilahirkan..si ibu merupakan kenalan alia masa kecik dlu...mak ayah dia x suka alia..sbbnye alia budak KL..(so what?? ingt org KL suma jahat2 ke...weh nak buat jahat x ikut negeri weh...ikut iman dan hati beb!!!) si ibu ni dtg jumpe alia masa bulan 6 lepas..menceritakn segala yg berlaku..alia mulanya terkejut..tp try 2 b rational..da past is past..now yg pntg kne pk ape yg spatutnye tk future...mistake will remain as a mistake..but most importantly we do not create another mistake...
pergh..prob ni yg sgt mberatkan kepala alia dis sem..mane x nye...once she asked me for help..alia trus pk kne tolong dia..memandangkn dia takde sape2 yg bole tlg..nak hrp mak ayah dia...ntahlaa...kdg2 klo malu, adat dan maruah itu dilebihkan dari darah daging sendiri..manusia lupa ttg fitrah manusia...hmmm...
since then, alia decided to help her in this matter...at first alia p jmpe mamat yg supposed btgungjwp..dgn harapan die akan rs bsalah n tlg kwn alia..but silap besar...hmm...mula2 try laa slow talk ngn mamat ni..tp mmg dasar melayu tak ingat agama...x reti hormat org...buat pompuan sesuka hati mak dia je...xsdr agaknye yg melahirkan die ke dunia ni pun sorg perempuan gak...die bley ckp...bukan die yg ptut tgung..damn!! time ni gak laa..alia da bengang tahap dewa..blah laa..ape lg nak tu dr mamat setan ni...ingt bole setel prob..but alia lak yg ditumbuknye...nasiblaa mase PLKN dh biase kne blasah..so xla sakit sgt penumbuk mamat dayus ni... 
then..buntu gak bile hal ni xleh setel sbb mamat dayus ni tanak tgung...nak bgtau parents dia..hmm..lg satu hal..so dgn ms yg suntuk...alia doa minta kekuatan tuk setelkan hal ni smampu mgkin..jalan yg alia nampak ms tu..alia hnya cuma leh tlg dia dgn kederat yg ada..
dari buat surat tguh study dia..sewa umah, makan minum,brg baby(bli yg perlu je..tp tu pun blaja dr kwn2 yg da ade anak)n cari hospital utk die beranak nnt...setel sume ni ingtkan da abes da...rupenye tak...susah gak ea nk jadi ibu..aiseh...sbb kesian kan si kecil ni..n mgenangkan si ibu ni mcm acuh tak acuh je...alia tpaksa ulang alik dr uia ke cheras bila ada ms tluang...takut di apa2 kan nya si kecil ni...mmg spt yg dijangka...dia hilang kewarasan akal dan buat mcm2 agar si kecil tak dpt hidup lama...dari xmnyusukan smpailaa..biar baby dmm panas...dia buat dek je...tp kuasa Allah..apapun yg dibuat si ibu..si kecil ttp trus bnafas...pernah skali tu alia tkejut bila si kecil menangis lama sbb si ibu x bg susu..
ermmmmmm....
 dan tbaru...masa ujung nov...si ibu tgalkan si kecil ni dlm kdaan yg amat sedih...ade ke patut diberinya susu yg si kecil ni xleh minum...mgkn silap alia jugak tlepas pndg sbb mase exam final tu..alia just bg duit je kt mak dia tuk bli susu...
  
dan skrg..si kecil ini..masih lg di hospital..krn masalah hati nya..dan doc minta berserah pd takdirNya...sudah seminggu alia tak jenguk dia..ibu nya ntah kemana...tak mampu nak mencari lg..biarla..
 bkn mahu putus asa..tp tak mampu nak ubah hati manusia yg sudah hilang kasih sygnya...yg sudah mati hatinya utk mencari jalan pulang...

minggu ini..si kecil dibenarkan pulang..aduh...ke mana si kecil ni nk pergi..alia masih lg memikirkan tmpt tbaik utk dia..nak buang???sori.........tak tergamak even alia bukan laa ibu kandungnya...kena setelkan gak minggu ni..walau pyh skali pun...next week da stat class... sure x sempat nak uruskn si kecil..Ya Allah..permudahkan laa urusan hambaMu ini demi si kecil yg tak berdosa ini...



cinta adalah kekuatan
yang mampu mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibbah
itulah cinta...



sorilaa citer ni xbest..just nak tulis skdar yg tmampu..moga dpt jadi pedoman buat diri..dan juga wanita di luar sana...cari dan semailah cinta keranaNya..itulah sebaik2nya...