Wednesday, December 2, 2009

kEtika cINta bErtaSbih...berSedia utk sEgaLa kEmungKinan


Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih


salam kasih syg buat semua..
 first of all..sori cuz byk post lirik kat sini..sbb dr lirik2 ni sbnrnye terselit kisah2 kehidupan...yela..mana tak nya...penulis lirik sure laa dpt idea @ ilham dr kehidupan dia..xpun dr org sekeliling dia...xkan laa bole jatuh dr langit ye x?
  
alia post kan lirik2 ni gak sbb byk relate dgn ape2 yg blaku dlm hidup alia...n ade maksud tersirat disebalik bait2 lirik tuh... hmmm..lagu ni sure korg kenal kan...
ketika cinta bertasbih title nye... by Melly Goeslow and Amee....
lagu ni bagus...bersifat ketuhanan..even it is not nasyeed..but mesej die sgt menyentuh hati..xtahu laa bg org lain..but for me...lagu ni sama cam lagu sblm ni..bila diri disayangi..by ukays...mmg laa tgk tajuk lagu mcm lagu jiwang...tp cuba korg dgr btul2... xde jiwang melayang mcm newboyz..hehe..btul kan?kan?
  
mase final exam aritu..mase da setle paper psychometric applications..paper last..alia duk membuang masa dgn melayan youtube ngn sarah...segala bende2 merepek n lawak kitorg layan...yela...mood nak mgemas xde lagi..so malas laa nak pack brg..so kitorg pun meng"spa" kan diri kitorg...bukan dgn mandi steam or hot water(uia kedekut ni dlm mimpi pun belum tentu ade heater kt bathroom hahaha)...but kitorg spa kan diri kitorg atas katil kat bilik alia dsmping melayan youtube...mcm2 laa...anas tahir n akbar azmi ade...budak gigi n kwn baik nye ade...lawak tambi tv3 ade...mase ni gak..rumet alia..nadiah duk melayan citer ketika cinta bertasbih kat youtube..(even die tak abes2 paper lg..xtahan tgk kitorg "spa"..maka dia pun join laa)...so ape lg...masa ni gak arr..cari lagu nih...actually xabes pun tgk citer ni..yela...wireless kt uia..paham2 jelaa...
mcm *&%;()*$@#....but buku nye alia dah ade dlm koleksi novel da..dah 3 kali khatam..so da bley agak jalan cerita nya...
ditulis oleh Habiburrahman El Shirazy..buku ni ade dua episode..dua2 best...citer ni da tyg kat indon lama dah..tp kat mesia rasenye cm  xkuar je..(yela da skrg mesia n indon duk gadoh mcm2 hal)..but who knows rite..one day karya ni akan ditayang kat sini gak kan..citer ni lg bagus dr ayat2 cinta..sbbnye ayat2 cinta muvie die byk xikut buku..mcm2 die ubah..so jadi x menarik..(ala sama laa mcm harry porter..ramai duk kata buku dia lg best..tp alia xbaca pun harry porter..tgk muvie je..best ape ..hahah)..but citer ketika cinta bertasbih ni mmg best sbb die x ubah ape2 jalan citernye...xde..just nice ikut buku...nnt satu hari nak gak ar cari dvd citer ni..klo laa ade jual ek..

amacam..dah puas dgr lagu ni?
hehe..dgr n paham k...sape yg hatinya x batu..insyaAllah will get sumthing from dis song..
but "rambut manusia sama hitam (kalo x dye laa..) hati manusia lain2..siapa tahu bukan?" 

ckp ttg hati ni..
alia nak share a story ttg hati..ni bkan ttg hati ayam or hati lembu ek...ni ttg hati manusia..manusia yg Allah jadikan dgn akal dan Al-Quran n Sunnah sbg panduan..
terdetik kat hati alia...nape laa masih ade manusia cmni...perut ada..tp hati takda..smpai tergamak biarkan darah daging sendiri tlantar sakit..
kisah ni alia nak jadikan peringatan buat diri alia dan sape2 yg sudah or bakal bergelar ibu satu hari nnt..bukan utk aibkan sesiapa..(pedulik ape..die pun sgup buat pkara aib..xpk lak org lain..cesssss)..utk pengetahuan korg..saat alia tulis citer ni..yg mengambil masa few days tuk dihabiskan..ada sorg insan kecil..teramat kecil sdg terlantar dihospital..yg sedang bergelut dgn kesakitan..bertarung dan bertahan utk terus hidup di muka bumi Allah ini..dek kerana kecuaian dan ketidakacuhan insan yg bergelar ibu kandung.. 
beliau baru berusia 2 bulan lebih..alia pgil dia syuhada..sorg insan kecil yg buat alia sentiasa pk ttg masa depan..alhamdulillah..beliau lahir dgn cukup sifat walau kehadiran nya ke dunia ini tidak diharapkan oleh kedua ibubapanya..tp kuasa Allah yg menentukan segalanya..even si ibu pernah cuba berbagai cara utk menggugurkannya...atau dlm erti kata lain..MEMBUNUHNYA..
kejap eh..nak luahkan kebengangan yg tersimpan spjg tahun ni..
(ADE KE PATUT NAK BUNUH BUDAK TU..YG SALAH PERBUATAN MAK AYAH DIA..BUKAN SALAH DIA..SUKA2 JE NAK BUANG ATAS SBB MALU DAN TAKNAK TGUNG BEBAN?KEPALA HOTAK KO BEBAN...KO YG CARI PASAL..PANDAI BUAT..TAK PK PNJG MASE SERONOK..NOW SNG2 JE NAK BUANG..INGT SUME YG KO BUAT KAT DUNIA NI LEPAS CMTU JE? CUKUPLA DGN SATU DOSA..JGNLA NAK TMBH DOSA LAGI..AKU SYG BUDAK TU KO TAU X..) 

ok smbung balik..
even si ibu guna mcm2 cara..dia selamat dilahirkan..si ibu merupakan kenalan alia masa kecik dlu...mak ayah dia x suka alia..sbbnye alia budak KL..(so what?? ingt org KL suma jahat2 ke...weh nak buat jahat x ikut negeri weh...ikut iman dan hati beb!!!) si ibu ni dtg jumpe alia masa bulan 6 lepas..menceritakn segala yg berlaku..alia mulanya terkejut..tp try 2 b rational..da past is past..now yg pntg kne pk ape yg spatutnye tk future...mistake will remain as a mistake..but most importantly we do not create another mistake...
pergh..prob ni yg sgt mberatkan kepala alia dis sem..mane x nye...once she asked me for help..alia trus pk kne tolong dia..memandangkn dia takde sape2 yg bole tlg..nak hrp mak ayah dia...ntahlaa...kdg2 klo malu, adat dan maruah itu dilebihkan dari darah daging sendiri..manusia lupa ttg fitrah manusia...hmmm...
since then, alia decided to help her in this matter...at first alia p jmpe mamat yg supposed btgungjwp..dgn harapan die akan rs bsalah n tlg kwn alia..but silap besar...hmm...mula2 try laa slow talk ngn mamat ni..tp mmg dasar melayu tak ingat agama...x reti hormat org...buat pompuan sesuka hati mak dia je...xsdr agaknye yg melahirkan die ke dunia ni pun sorg perempuan gak...die bley ckp...bukan die yg ptut tgung..damn!! time ni gak laa..alia da bengang tahap dewa..blah laa..ape lg nak tu dr mamat setan ni...ingt bole setel prob..but alia lak yg ditumbuknye...nasiblaa mase PLKN dh biase kne blasah..so xla sakit sgt penumbuk mamat dayus ni... 
then..buntu gak bile hal ni xleh setel sbb mamat dayus ni tanak tgung...nak bgtau parents dia..hmm..lg satu hal..so dgn ms yg suntuk...alia doa minta kekuatan tuk setelkan hal ni smampu mgkin..jalan yg alia nampak ms tu..alia hnya cuma leh tlg dia dgn kederat yg ada..
dari buat surat tguh study dia..sewa umah, makan minum,brg baby(bli yg perlu je..tp tu pun blaja dr kwn2 yg da ade anak)n cari hospital utk die beranak nnt...setel sume ni ingtkan da abes da...rupenye tak...susah gak ea nk jadi ibu..aiseh...sbb kesian kan si kecil ni..n mgenangkan si ibu ni mcm acuh tak acuh je...alia tpaksa ulang alik dr uia ke cheras bila ada ms tluang...takut di apa2 kan nya si kecil ni...mmg spt yg dijangka...dia hilang kewarasan akal dan buat mcm2 agar si kecil tak dpt hidup lama...dari xmnyusukan smpailaa..biar baby dmm panas...dia buat dek je...tp kuasa Allah..apapun yg dibuat si ibu..si kecil ttp trus bnafas...pernah skali tu alia tkejut bila si kecil menangis lama sbb si ibu x bg susu..
ermmmmmm....
 dan tbaru...masa ujung nov...si ibu tgalkan si kecil ni dlm kdaan yg amat sedih...ade ke patut diberinya susu yg si kecil ni xleh minum...mgkn silap alia jugak tlepas pndg sbb mase exam final tu..alia just bg duit je kt mak dia tuk bli susu...
  
dan skrg..si kecil ini..masih lg di hospital..krn masalah hati nya..dan doc minta berserah pd takdirNya...sudah seminggu alia tak jenguk dia..ibu nya ntah kemana...tak mampu nak mencari lg..biarla..
 bkn mahu putus asa..tp tak mampu nak ubah hati manusia yg sudah hilang kasih sygnya...yg sudah mati hatinya utk mencari jalan pulang...

minggu ini..si kecil dibenarkan pulang..aduh...ke mana si kecil ni nk pergi..alia masih lg memikirkan tmpt tbaik utk dia..nak buang???sori.........tak tergamak even alia bukan laa ibu kandungnya...kena setelkan gak minggu ni..walau pyh skali pun...next week da stat class... sure x sempat nak uruskn si kecil..Ya Allah..permudahkan laa urusan hambaMu ini demi si kecil yg tak berdosa ini...



cinta adalah kekuatan
yang mampu mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibbah
itulah cinta...



sorilaa citer ni xbest..just nak tulis skdar yg tmampu..moga dpt jadi pedoman buat diri..dan juga wanita di luar sana...cari dan semailah cinta keranaNya..itulah sebaik2nya...

Saturday, November 21, 2009

God hELp me....

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu


Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir


Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu


Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri 

mesti pernah dgr kan lagu nih...mcm budak dlm video bersama kawan giginya tu...lagu ni buat diri ni berpikir lately ni..hmm..cinta hanya abadi pada Maha Pencipta, Allah s.w.t..benar..sebagai Islam, itu hakikatnya...tp kenapa semua org masih buat2 tak tahu..klo solat..kita sering shortcut...buat yg ringkas...slalu kita solat hujung waktu...plg sedih..siap ade yg masa niat solat..stil duk pk citer kat tv...klo bab doa...penah laa kwn2 buat lawak..klo xde mase or  nak cepat doa..doa cmni je..
"Ya Allah..macam biasa..Amin"

hmm..memang gelak..n lawak gak masa kwn duk cite hal ni...tp dlm hati..sedihnya laa..if smpai jadi lagu tu..
solat tanda kasih kita pd Nya...tanda kita sambut salam sayang..kasih..dariNya...tanda kita masih bersyukur kerana masih lg dlm naungan kasihnya...doa pula...tanda kita memerlukan Dia dlm hidup kita..sbgai penyuluh arah dan tunjuk..pemberi rahmat...tanda kebergantungan kita pada rahmat, kasih dan kuasaNya..

tapi..
kita ambil ringan bukan?

alia tak pandai nak berkata2...tp skrg ni  itu yg alia pk kan...masa hantar atuk, nenek, mak ngah, pak ngah, mak teh n pak teh p KLIA smlm tuk menunaikan ibadah haji..rasa sayu je..
hantar diorg pergi timbul satu rasa yg terselit kat hati ni..."bila la turn sendiri? bila laa ibadah nak sempurna?...slalu alpa n lalai je..klo subuh tu jrg nak dgr azan subuh..melainkan study smpai ke pagi xtdo...tp alhamdulillah..tahun ni walau sakit teruk..solat masih mampu ditunaikan..

smlm masa nak anta diorg masuk
salam n peluk atuk..atuk pesan...
"siti, kamu jg diri...belajar baik2..jgn sedih2..kuatkan smgt..Allah uji kamu byk sbb Dia syg sgt kt kamu"
tersenyum alia...(tahan diri dr nangis..malu laa..sbb alia cucu perempuan sulung..konon2 kuat laa ceh)

 then alia ckp kat atuk..
"atuk jaga diri kat sana...ubat jgn lupa makan..klo sakit kaki n xlarat bgtahu..siti nak atuk tgk siti grad.."

nenek pulak..masa cium dia..
"ti, jg diri..jd perempuan solehah..jd cth baik pd adik2 dan cucu2 nenek..jgn lupa solat awal waktu..bahagiakan hati..insyaAllah...Allah tahu apa yg tbaik buat kamu.."

aku poyo kejap..gelak2..(sbnrnye cover nak nangis da ms ni)
"hehe..org mmg da jd perempuan da nek..solehah tu xde lg..sbb ayah bg nama fadhliah..dia lupa nak buh solehah kat blkg..tp hati mmg tgh bahagia skrg..tu yg bertmbah debab ni nek.."
  dush!!
kena ketuk ngn nenek..
"kamu ni org ckp betul2 kamu main2..macam mana org nak kt kamu..cuba serius sket..nenek nak pergi ni..kamu ni mmg btol2 la..."
"ala nek..rileks la...org paham la..ni nak cuba apply tukar nama laa ni..hehe..org serius laa ni nek..nenek doakan eh org..jg diri nenek kt sana...apa2 minta tlg mak teh..jgn makan daging..nnt naik darah naik angin..hehe"

salam mak ngah aku stil maintain lg..
"farlia...kamu tlg tgk kan wawan..jg diri kamu..maafkan mak ngah klo mak ngah buat kamu sedih..kamu ni laa anak  perempuan mak ngah satunya.."

alamak...sentimental la plak..
"org pun minta maaf mak ngah..halalkan makan minum org...doakan kebahagian org..org jnji org jg wawan"

sblum tkantoi ape..alia blah cepat salam pak ngah n pak teh..mmg laa sedih sbnrnye..but alia x ready nk cry2..cukuplaa semua da nangis...

last skali..ni buat alia kalah..
mak teh..dia ni dah meraung da...
alia pun buat lawak laa kejap..
"mak teh..xrock laa nangis..hindustan laa"
 "kamu ni mmg hantu laa farlia...mak teh minta maaf salah mak teh...kamu jg diri...jgn give up..jd wanita solehah..bla2...
byk sungguh pesan mak teh...smpai alia pun kalah gak...last2 nangis gak...
sume org pergi tinggalkan alia...utk panggilan Ilahi..rukun islam ke 5..
mak teh plg suka gurau n buat lawak sama2 ngn alia...sempoi walau bab2 islamic ni dia amat strict...
malam sblum pergi..dia laa duk sembang n duk bising suruh alia tulis doa2 alia yg nak die doakan...
hua3..suma da prgi...

 dan alia masih kt sini..dah mula rindu kt diorg...tp seyes..alia rs sumthing..but dunno how to explain..
God help me..

;(


dgr lagu ni byk2 kali..rasanya itu yg terselit dlm hati alia at dis moment...







Saturday, November 14, 2009

Jolly Fellow da buat blog....huhu

At last...tinggal satu paper je lg...lalala...sronok nye...
dlm kelaparan amat ni...alia xleh nk tdo da..yelaa...
walau best mana pun suasana tuk tdo...dingin mcm genting..
ttp xleh nak tdo..dek kerana perut yg masih kosong...


hmmm...Jolly fellow??
sape diorg ni??
ape kene mgena dgn alia?

if nak tahu...Jolly Fellow adalah cinta hati saya ketika ini..
bersama mereka buat hidup rasa happy sgt...

no words can describes my feeling rite now...
klo nak tau ape dia Jolly Fellow ni...
just click bende bawah ni..


situ mcm2 citer bahagia, merepek...mengarut serta klakar..
8 sahabat di bumi ilmu yg bersama2 mencipta sejarah..


adess...pening otak..lapar bangat..perlu buat sesuatu sblum sakit dtg balik...
dah janji dgn diri sendiri nak lebih menghargai hidup n kesihatan..
nak badan jadi sihat..
tuk kejar cita2 yg masih jauh di hadapan...

adios amigos!!

Wednesday, November 4, 2009

thRougH da 3's by Low Shoulder




all alone in a empty room
nothing left but the memory's
of when
i had my best friend
and i don't know how we ended up here
i don't know but it's never been so clear
we made a mistake dear
and i see the broken glass in front of me
i see your shadow hanging over me
and your face i can see

 through the tree's
i will find you
i will heal
the ruins left inside you
cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
until im set free
go quiet through the tree's


and i remember how we used to talk
about the places we go we were off
and all that we were gonna find
and i remember watching our seeds grow
and how you cried when you saw the first leaf show
the love was pouring for your eyes
so can you see
the branches hanging over me
can you see
the love you left inside of me
and my face
can you see

through the tree's
i will find you
i will heal
the ruins left inside you
cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
until im set free
go quiet through the tree's

cause your not coming back
and your not coming back
noooooooooooooooooooooo
noooooooooooooooooooooo
nooo your not coming back
your not coming back
and take my breath
as your own
and take my eye's to guide you home
cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
and im still here

cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
and im still here

cuz im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
and im still here
and your not coming back
im still here breathing now
and your not coming back
im still here breathing now
cause your not coming back
im still here breathing now
until im set free
go quiet through the tree's

eXaM time....

at last......
di pagi( 2.11am) yg sedang khusyuk membaca n study sume noTes LOP...
dtglaa mood rajin nak menulis...just nak stori abouT CAM...huh.....
sem ni???so "#*&%
CAM sume cm hampeh...
ade yg lari dari target lg...
sumenye punce midterm yg kiok...
nasiblaa...salah sendiri..p duk rajin buat esemen part org saper suruh..



disebabkan CAM yg dah mengeciwakan nih...
dis final jelaa yg kene pulun...
actually alia x suka stress sbb exam..ye ar..dah byk stress lain yg menimpa...
cukupla kdaan skrg ni...
ujian Allah s.w.t berikan tahun ni amat2 menduga iman...
(moga ada sinar kebahagiaan tahun 2010)
amin.......


exam kali ni letak target x byk..cuz too tired ngn assignment kaw2 punye...
cukup ngn history n CCP yg memenatkan...
so exam ni nak rileks je...
cmne pun kene redah gak kan....

arini sbnrnye hari bingung n down...
down sbb CAM history yg hua3...
n bingung dgn sikap seseorang...
ntahla...nak ckp pun xguna...
xda rspon yg menterjemahkan ape yg sepatutnya...
bilamana word n action tidak searus...nak pakse..bkn budak2 lg..
biarla...hanya dia dan Allah saja yg tahu ape yg sbnrnya...

n me??
no idea...
bak kata dr. Alizi..
"we, psychologists dont read people mind"

in short...jika org x terus terang...mana mungkin alia yg sikit ilmu ni tahu ape yg sbnrnya...
noktah.

sudah kuar topic...

final exam??

"ya Allah berikan aku ketenangan dlm menempuh exam mendatang..
dan berjaya dlm memberikan jwpn yg terbaik...
jauhkan aku dr kegagalan..dan berkatkanlah apa yg aku pelajari sem ni..."


ape yg menanti ye??

                         4   Nov 2009 (9.00 am)              LOP
                         5   Nov 2009 (9.00 am)              COGNITIVE
                                                                                     PSYCHOLOGY
                         6   Nov 2009 (3.00pm)               CROSS CULTURAL
                                                                                     PSYCHOLOGY
                         10 Nov 2009 (3.00pm)               HISTORY N
                                                                                     PHILOSOPHY OF
                                                                                     PSYCHOLOGY
                         14 Nov 2009 ( 9.00am)              CHILD PSYCHOLOGY
                         17 Nov 2009 (9.00 am)              PSYCHOMETRIC
                                                                                    APPLICATIONS





buat kwn2..especially..jolly fellow...gud luck!!!
maaf atas salah silap dlm buat esemen n study sesama...

buat mr. Ir....
maaf buat u kecik hati...
gud luck 4 u dear!!
   i trust in u..u can do it!!

CHAYOK!!!




Friday, September 25, 2009

Puasa yang bz...lalala

Firstly salam lebaran buat semua umat Islam di muka bumi Allah Yang Satu ini...
especially buat ma, ayah, abg, adik fatin, adik fadhil...atuk abah, nenek ampang..nenek ipoh...atuk...
saudara mara2..di KL, Ipoh, Johor, Kelantan, Sabah dan Terengganu...
maaf kerana tak sempat bersama- sama keluarga sebelah ayah meraikan Aidilfitri yang mulia ni...

byk sebab menyebabkan kepulangan terpaksa dibatalkan...

buat sahabat..teman...kawan...
maaf alia pohon andai kekasaran diri ini membuatkan kalian terasa hati...
along,alang, achu, afifah, dieya..nuur, fifi, adi, yen,ilham, cumei, kak yanie,rai cyg, tiqa, sarah yasin, lah, sab,anne, hairul, mimi, nabila, nisah, yanti, numera, adila, achik,ninie n geng2 kuantan, psyc student...eskoba..selayang crew(sksj)..n sape2 saje lg... yang bergelar FRIENDS..

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN


TULUS IKHLAS DARI

SITI NUR FADHLIAH ABD KHAHAR

sekian ucapan raya...

lama gak x  update blog usang nih..mencari kesempatan masa...
tapi tak jumpa...terlalu penat dgn tuntutan belajar dan kerja..
mane tak nye...start je Ramadhan...berderet due yang menanti..
5 midterms...cognitive, cross-cultural,application,history & philosophy, child
 2 quizzes.. child,cognitive,
 few assignments.. 1st draft cross cultural report, survey question...buat experiment cognitive..
and presentations... child...cognitive..



pergh....mmg sesak tul nafas aritu...
dgn keje nye...skrg ni dah tinggal sorg2 kne handle higher level maths...nak study tuk exams lg..
exam berderet smpai berhari2 x tido...adessss...

nak citer sume activity ms ramadhan aritu pun cm xlarat dah...tgklaa...if ade mase nnt..hehe..ade ke?

kejap je kan?skrg ni da hampir seminggu syawal meriah di sambut...
mmg best kali ni...duit raya still dpt..hehe...malah lebih byk dr last year...
alhamdulillah...yelaa...nak dpt pun ni laa last...next year dah expired title "student" pd diri ku ni..
huhu..kne lak kumpul duit cuz kne bg duit raya...lalala

tp dlm meriahnye aidilfitri..terselit rasa rindu buat arwah yang dah lebih 10tahun meninggalkan alia..
kejap je...dia pergi di saat alia gembira menyambut syawal...
sempat memohon maaf..dan berhari raya dgn arwah...namun ajal datang bila2 masa...
baru semalam dia sedang senyum gembira mengira duit raya..berbaju merah bergaya..
tp takdir Allah..siapa yang tahu..dia terkulai layu tanda hari ini dia pergi dijemputNya..
al-Fatihah buat arwah..

alahai..sedih lak nape ni..bende dah lama berlalu..tp itulah manusia..pahit itu sukar utk dilupakan..
alia teringat pemergian arwah kerana baru tadi juga..
kira2 jam 11 mlm alia menerima berita yang adik atuk meninggal..
innalillah...
mati itu pasti pada setiap yang hidup..

~~~~~ ~~~~~~ ~~~~~~~ ~~~~~~ ~~~~~~~~~

ohye citer ttg puasa yg lepas..alia sempat p berbuka dgn rakan2 debate di Kelab Darul Ehsan..
yang dijemput adalah merupakan hc and ahc tuk debate committee yang bertungkus lumus menjayakan
Interschool Debate Championship di IIUM and Royal Debate ...



penuh meja dgn makanan...



makan time?mmg meriah..huhu..mcm2 ade..amek laa ape saje...semuanya disponser oleh Koperasi UIA..
hehe..dlm 25 org join this event..makan mmg puas...huhu..smpaikan ade sorg ni siap ckp...
"eh..cukup ke aku makan tuk rm 48 ni ek?"
haha...mmg patutpun ckp cmtu...sbb nye..bile lg laa nak mkn free ni...
free+sedap lak tu..




atok...izat..n zaki ready nak santap..




meja makan ku..sabar menanti waktu berbuka dgn penuh makanan di meja






lapar...lapar....

emm....slain makan2..activity wajib sebagai student..biaselaa...study...last minute??hehe
biaselaaa sape suh wt exam dekat2..hehe...


p/s:esok da start bz...hua3..rutin harian biase...keja...adess raya mood x abes lg...







Monday, August 31, 2009

happy wikens.........chapter 2

REUNION SEK RENDAH...

mase sekolah kecik2 dulu..xpenah pk akan ade hari ini...
masa sekolah dulu2...xpenah terlintas semua akan membesar change to different person..
mase sekolah dulu2...jumpe kawan..baju standard baju sekolah biasa..
n paling tak lupa...kisah mukhsin ku yang rupenye semua org tahu...
(malu nyaaaaaaaaa)


sekarang??
selepas 11tahun meninggalkan SKSJ...sekolah bahagiaku...
alia berpeluang jumpe kwn2 balik...
hua3...
mula2 mmg segan tahap bagan nak p reunion...
sbbnya byk kisah yg xleh lupa..so dgn semangat gumbira ku...
i choose to attend...
REUNION SKSJ 1993-1998...


pada 29 August 2009 lepas
bertempat di Sabak Steamboat yg xjauh dr uia...
reunion ni dihadiri oleh lebih kurang 30 org dr batch alia..
ni juga sempena berbuka puasa beramai2..
alia mmg da plan nak p ngn farosyah(nnt alia intro die kat entry lain ye)..
farosyah ni gf paan...baik n sopan org nya...
so ptg tu lepas asar alia trus p amek farosyah kat kepong...with her also ade..two ex scoolmate..
farhan n basyir...
sampai sana dlm pukul 7 camtu...
huhu...masuk2 mmg berdebar..yelaa..lama sgt x jumpe..
kenal kah daku akan mereka?n kenalkah mereka akan daku...
ohye..reunion ni jugak ade batch SMKIH...ade few gak muka yg xkenal..
hehe
malam tu antara yg kwn2 attend..
.alif(chief planner for dis event), paan n gf, basyir, aimi amirah,sakinah,liyana,julie,syuhada,nadia,shikin,wan n gf, fairuz,khairil,ajak,wan ikram, luqman..n other yg nama x brape kenal..
hmm wiken ni mmg wiken makan...
haha..betul...penuh perut dgn bermacam2 makanan yg xleh makan...
nak buat cmne dah sedap makan...
malam tu ade few yg da kawin n ade anak...mostly sume dah abes blaja n da konvo...cuma tinggal yg UIA, uitm, unisel n of coz yg study oversea je yg x abes2 lg meninggalkan zaman study...
event ni mmg best stelah alia melarikan diri dari kwn2 sejak lately..


mase ni jugak laa rase rindu org nak pgil nama kecik2 dlu..."siti"...
luqman laa yg pertama sebut nama tu..cm xpercaya je die ingat lg...
"siti..ko x ingat aku ke...kite class sama2 dr darjah satu..1E...smpailaa darjah 3"
 
bukan xingat actually..cuma muka dia byk berubah..yelaa dulu selebet je..dgn hingus..haha..
sempat juga flash back zaman terkencing dlm seluar..hahaha
hmm...pic ni alia amek dr fesbuk sbb alia malas nak snap pic...thanks wat julie n farosyah ye..

jom tgk pic2 ni...
dgn farosyah..kat dpn restaurant sabak..


 
basyir n farhan



da boys..


da girlz..
(sakinah, aimi, nadia, me, syu,julie, liyana, yus)


maintain cm dulu..


senyum.......



 
masing2 da matured..lalala
  
me with julie...
xmuat kemre nih...aduiiiii
(manekah saye?)



kandid saja2..

moga2 dptlaa jumpe lebih ramai lg pasni...huhu..
kawan sekolah lain dr kawan2 kt U...
yelaa..masa kecik2 dlu kawan segalanya bg kita..
bila da besar...kawan makin kurang...
apatah lg sahabat..
bile berhimpun cmni..byk laa flashback mase sekolah dlu..
manis utk dikenang...n malu jugak laa byk nya...hahaha


bahagia bukan???
teman2 masih terus berhubung melalui fesbuk...itulaa gunanya internet n social website...
klo xde kecanggihan ni yg buat kita sume
jauh dimata...dekat dihati...(tagline ape eh)
hehe


lagi 5 tahun kalo ade umur...mmg alia akan join event2 cmni...
hehe..mase tu sure lg ramai yg jadi mak2 n ayah...haha


ape lg ye wiken ni??
nnt ye...xlarat nak tulis...daa
tgu entry chapter 3 plak ye...final chapter...hehe
hidupku tak semanis org lain yang berteman...
namun tak jua sepahit org lain yang x berteman...
kerana..aku bersyukur dgn teman yang datang dan pergi..
manis pahit tetap kuingati...
terima kasih teman, sahabat n kawan2...
 

happy wikens.........chapter 1

salam wiken..........
lalala...firstly..happy 52th anniversary malaysia!!!!

wiken yang membahagiakan...itulah ringkasannya...
alia melalui wiken ni dgn mcm2 activity smpai x study lgsg...lala..
padahal exam ada 3 paper lg minggu ni..
mmg menangislaa cmni...huhu....tak mau nangis....

sbnrnya...lepas consultation terakhir dgn gynaecologist..
yg byk berpesan suh hidup dgn gumbira dan jgn stress sekalipun...buat diri ini berpikir...
berapa lama lg kah akan mata ini berpeluang menatap wajah2 yg disayangi...
masih ade kesempatankah tuk merasa bahagia n berjaya...
mampukah diri ini membalas jasa baik ma yg tak penah lelah membesarkan diri ini sampai sebesar ini..
dan plg penting..cukupkah bekalan di akhirat kelak...
juga stelah beliau menasihati..jgn give up..n jaga kesihatan mental n fizikal betul2 utk sihat..
alia bertekad..tuk senyum n teruskan hidup dgn lebih gumbira....lalalala...

sbnrnya azam dah lama dah..cuma tak berkesempatan utk gembira...stress yg melanda dek kerana exam n assignment yg menimbun...serta konflik dgn kwn yg dtg serentak...
buat alia ilang kekuatan...kenapa laa tak ada yg memahami diri ini sdg berperang dgn kesakitan...adooooooiiiiiiiiiiii...
seriouslyy..dihadapan sorang sahabat..alia menangis stelah exam yg kedua dijawab..menangis sbb tak tahan dgn beban fikiran yg dialami...mmg malu tp tak tahan dah..nasib ada nuur yg sbnrnya agak terkejut jugak time tu..thanks ya yang!!
lupakan bebanan itu...dan gumbiralah hati...

so wiken ni ibarat permulaan nya....:)
 bermula dgn khamis malam...(exam siang mmg meletihkan sbb x tido dua hari)..alia n rumets...buat activity luar campus...ape dia..hoho..lepas berbuka...masing2 rest n bersedia tuk p cuci mata...ape lg kan...girls...kalo tension kan xde keje lain..membeli n membelah..lalalala...so sebabkan hari pun lewat mase kitorg kuar...so mmg plan nak p cuci mata kat uptown je..kebetulan sume nye xpenah pegi yg kat sri gombak..so kami pun p laa kat situ...hehe...
by da way...malam tu alia pegi ngn dieya, yen n sab...
hehe..jalan2..tgk2 barang...sonok tau..lama x buat ngn kawan2..yela duk bz keje n keje je...mane x nye...
mase pegi tu x byk sgt kedai da on...but jumpelaa jugak brg2 yg berkenan di mata...nama pun cuci mata..
hehe...rumet2 memborong baju tido n seluar tido...n alia lak...jumpe sumthing purple..hehe..adegan tawar menawar diketuai oleh rumetku yg bijak sekali bab2 ekonomi ni...sape lg dieya laa..hehe...

 jam pun dah pkul 11.40 mase nak gerak balik...n since uia ni pulak suka saman menyaman...so balik laa kami b4 12am..hehe..masuk uia tu..melencung plak p library...lupa ada buku nak di hantar...pas anta tu...
terpandang masjid uia yg tersergam indah berseri...
wow...ade lampu2 n nice view laa at nite..(dah 4tahun barulaa 1st time sedar n nampak kecantikan uia ni...nak plak mlm...huhu...) so ajak laa diorg turun cuci mata tuk kedua kali nya...hehe..nak posing xde kemre cun..harapkan cemre fon je...biaselaa.mane laa nak cantik...hehe...
4 of us...hehe...muat ke nak masuk ni...



sab, yen n dieya...hehe..colgate!!



me myself with yen n sab...




 
dari jauh...



 
SULTAN  HAJI AHMAD SHAH MOSQUE (IIUM)





syglaa x dpt snap pic sbb gelap...tp seyes...mmg cun tau tepi masjid dat nite...
rase takjub n syukur sgt dgn keindahan masjid...
sampai sempat niat kalo bole nak try gak wat qiam kat masjid puasa kali ni..
insyaallah..aminn

actually sab n yen ni junior alia yg peramah2 belaka...bijak n hepi2 belaka diorang ni...
malam tu..pas lepak kejap kat tepi masjid tu..p laa WAQEC...order makanan yg kunun2nye nak makan mase sahur..hehe..padahal balik...trus makan...lapar beb...sedap n berbaloi gak makanannye...
seronok gak skali2 sekala tinggalkan buku n keje( yeke?)..
rasa ringan sikit otak malam tu..even xcukup tido..

thanks my dear..rumets...best kuar ngn korg..
nnt kuar lagi ye...kita pegi uptown lain pulak...
lalala

huhu..ape lg activity wiken ni?
tgu chapter 2 ye..



kEtika cINta bErtaSbih...berSedia utk sEgaLa kEmungKinan


Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu

Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih


salam kasih syg buat semua..
 first of all..sori cuz byk post lirik kat sini..sbb dr lirik2 ni sbnrnye terselit kisah2 kehidupan...yela..mana tak nya...penulis lirik sure laa dpt idea @ ilham dr kehidupan dia..xpun dr org sekeliling dia...xkan laa bole jatuh dr langit ye x?
  
alia post kan lirik2 ni gak sbb byk relate dgn ape2 yg blaku dlm hidup alia...n ade maksud tersirat disebalik bait2 lirik tuh... hmmm..lagu ni sure korg kenal kan...
ketika cinta bertasbih title nye... by Melly Goeslow and Amee....
lagu ni bagus...bersifat ketuhanan..even it is not nasyeed..but mesej die sgt menyentuh hati..xtahu laa bg org lain..but for me...lagu ni sama cam lagu sblm ni..bila diri disayangi..by ukays...mmg laa tgk tajuk lagu mcm lagu jiwang...tp cuba korg dgr btul2... xde jiwang melayang mcm newboyz..hehe..btul kan?kan?
  
mase final exam aritu..mase da setle paper psychometric applications..paper last..alia duk membuang masa dgn melayan youtube ngn sarah...segala bende2 merepek n lawak kitorg layan...yela...mood nak mgemas xde lagi..so malas laa nak pack brg..so kitorg pun meng"spa" kan diri kitorg...bukan dgn mandi steam or hot water(uia kedekut ni dlm mimpi pun belum tentu ade heater kt bathroom hahaha)...but kitorg spa kan diri kitorg atas katil kat bilik alia dsmping melayan youtube...mcm2 laa...anas tahir n akbar azmi ade...budak gigi n kwn baik nye ade...lawak tambi tv3 ade...mase ni gak..rumet alia..nadiah duk melayan citer ketika cinta bertasbih kat youtube..(even die tak abes2 paper lg..xtahan tgk kitorg "spa"..maka dia pun join laa)...so ape lg...masa ni gak arr..cari lagu nih...actually xabes pun tgk citer ni..yela...wireless kt uia..paham2 jelaa...
mcm *&%;()*$@#....but buku nye alia dah ade dlm koleksi novel da..dah 3 kali khatam..so da bley agak jalan cerita nya...
ditulis oleh Habiburrahman El Shirazy..buku ni ade dua episode..dua2 best...citer ni da tyg kat indon lama dah..tp kat mesia rasenye cm  xkuar je..(yela da skrg mesia n indon duk gadoh mcm2 hal)..but who knows rite..one day karya ni akan ditayang kat sini gak kan..citer ni lg bagus dr ayat2 cinta..sbbnye ayat2 cinta muvie die byk xikut buku..mcm2 die ubah..so jadi x menarik..(ala sama laa mcm harry porter..ramai duk kata buku dia lg best..tp alia xbaca pun harry porter..tgk muvie je..best ape ..hahah)..but citer ketika cinta bertasbih ni mmg best sbb die x ubah ape2 jalan citernye...xde..just nice ikut buku...nnt satu hari nak gak ar cari dvd citer ni..klo laa ade jual ek..

amacam..dah puas dgr lagu ni?
hehe..dgr n paham k...sape yg hatinya x batu..insyaAllah will get sumthing from dis song..
but "rambut manusia sama hitam (kalo x dye laa..) hati manusia lain2..siapa tahu bukan?" 

ckp ttg hati ni..
alia nak share a story ttg hati..ni bkan ttg hati ayam or hati lembu ek...ni ttg hati manusia..manusia yg Allah jadikan dgn akal dan Al-Quran n Sunnah sbg panduan..
terdetik kat hati alia...nape laa masih ade manusia cmni...perut ada..tp hati takda..smpai tergamak biarkan darah daging sendiri tlantar sakit..
kisah ni alia nak jadikan peringatan buat diri alia dan sape2 yg sudah or bakal bergelar ibu satu hari nnt..bukan utk aibkan sesiapa..(pedulik ape..die pun sgup buat pkara aib..xpk lak org lain..cesssss)..utk pengetahuan korg..saat alia tulis citer ni..yg mengambil masa few days tuk dihabiskan..ada sorg insan kecil..teramat kecil sdg terlantar dihospital..yg sedang bergelut dgn kesakitan..bertarung dan bertahan utk terus hidup di muka bumi Allah ini..dek kerana kecuaian dan ketidakacuhan insan yg bergelar ibu kandung.. 
beliau baru berusia 2 bulan lebih..alia pgil dia syuhada..sorg insan kecil yg buat alia sentiasa pk ttg masa depan..alhamdulillah..beliau lahir dgn cukup sifat walau kehadiran nya ke dunia ini tidak diharapkan oleh kedua ibubapanya..tp kuasa Allah yg menentukan segalanya..even si ibu pernah cuba berbagai cara utk menggugurkannya...atau dlm erti kata lain..MEMBUNUHNYA..
kejap eh..nak luahkan kebengangan yg tersimpan spjg tahun ni..
(ADE KE PATUT NAK BUNUH BUDAK TU..YG SALAH PERBUATAN MAK AYAH DIA..BUKAN SALAH DIA..SUKA2 JE NAK BUANG ATAS SBB MALU DAN TAKNAK TGUNG BEBAN?KEPALA HOTAK KO BEBAN...KO YG CARI PASAL..PANDAI BUAT..TAK PK PNJG MASE SERONOK..NOW SNG2 JE NAK BUANG..INGT SUME YG KO BUAT KAT DUNIA NI LEPAS CMTU JE? CUKUPLA DGN SATU DOSA..JGNLA NAK TMBH DOSA LAGI..AKU SYG BUDAK TU KO TAU X..) 

ok smbung balik..
even si ibu guna mcm2 cara..dia selamat dilahirkan..si ibu merupakan kenalan alia masa kecik dlu...mak ayah dia x suka alia..sbbnye alia budak KL..(so what?? ingt org KL suma jahat2 ke...weh nak buat jahat x ikut negeri weh...ikut iman dan hati beb!!!) si ibu ni dtg jumpe alia masa bulan 6 lepas..menceritakn segala yg berlaku..alia mulanya terkejut..tp try 2 b rational..da past is past..now yg pntg kne pk ape yg spatutnye tk future...mistake will remain as a mistake..but most importantly we do not create another mistake...
pergh..prob ni yg sgt mberatkan kepala alia dis sem..mane x nye...once she asked me for help..alia trus pk kne tolong dia..memandangkn dia takde sape2 yg bole tlg..nak hrp mak ayah dia...ntahlaa...kdg2 klo malu, adat dan maruah itu dilebihkan dari darah daging sendiri..manusia lupa ttg fitrah manusia...hmmm...
since then, alia decided to help her in this matter...at first alia p jmpe mamat yg supposed btgungjwp..dgn harapan die akan rs bsalah n tlg kwn alia..but silap besar...hmm...mula2 try laa slow talk ngn mamat ni..tp mmg dasar melayu tak ingat agama...x reti hormat org...buat pompuan sesuka hati mak dia je...xsdr agaknye yg melahirkan die ke dunia ni pun sorg perempuan gak...die bley ckp...bukan die yg ptut tgung..damn!! time ni gak laa..alia da bengang tahap dewa..blah laa..ape lg nak tu dr mamat setan ni...ingt bole setel prob..but alia lak yg ditumbuknye...nasiblaa mase PLKN dh biase kne blasah..so xla sakit sgt penumbuk mamat dayus ni... 
then..buntu gak bile hal ni xleh setel sbb mamat dayus ni tanak tgung...nak bgtau parents dia..hmm..lg satu hal..so dgn ms yg suntuk...alia doa minta kekuatan tuk setelkan hal ni smampu mgkin..jalan yg alia nampak ms tu..alia hnya cuma leh tlg dia dgn kederat yg ada..
dari buat surat tguh study dia..sewa umah, makan minum,brg baby(bli yg perlu je..tp tu pun blaja dr kwn2 yg da ade anak)n cari hospital utk die beranak nnt...setel sume ni ingtkan da abes da...rupenye tak...susah gak ea nk jadi ibu..aiseh...sbb kesian kan si kecil ni..n mgenangkan si ibu ni mcm acuh tak acuh je...alia tpaksa ulang alik dr uia ke cheras bila ada ms tluang...takut di apa2 kan nya si kecil ni...mmg spt yg dijangka...dia hilang kewarasan akal dan buat mcm2 agar si kecil tak dpt hidup lama...dari xmnyusukan smpailaa..biar baby dmm panas...dia buat dek je...tp kuasa Allah..apapun yg dibuat si ibu..si kecil ttp trus bnafas...pernah skali tu alia tkejut bila si kecil menangis lama sbb si ibu x bg susu..
ermmmmmm....
 dan tbaru...masa ujung nov...si ibu tgalkan si kecil ni dlm kdaan yg amat sedih...ade ke patut diberinya susu yg si kecil ni xleh minum...mgkn silap alia jugak tlepas pndg sbb mase exam final tu..alia just bg duit je kt mak dia tuk bli susu...
  
dan skrg..si kecil ini..masih lg di hospital..krn masalah hati nya..dan doc minta berserah pd takdirNya...sudah seminggu alia tak jenguk dia..ibu nya ntah kemana...tak mampu nak mencari lg..biarla..
 bkn mahu putus asa..tp tak mampu nak ubah hati manusia yg sudah hilang kasih sygnya...yg sudah mati hatinya utk mencari jalan pulang...

minggu ini..si kecil dibenarkan pulang..aduh...ke mana si kecil ni nk pergi..alia masih lg memikirkan tmpt tbaik utk dia..nak buang???sori.........tak tergamak even alia bukan laa ibu kandungnya...kena setelkan gak minggu ni..walau pyh skali pun...next week da stat class... sure x sempat nak uruskn si kecil..Ya Allah..permudahkan laa urusan hambaMu ini demi si kecil yg tak berdosa ini...



cinta adalah kekuatan
yang mampu mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi anggur
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibbah
itulah cinta...



sorilaa citer ni xbest..just nak tulis skdar yg tmampu..moga dpt jadi pedoman buat diri..dan juga wanita di luar sana...cari dan semailah cinta keranaNya..itulah sebaik2nya...

God hELp me....

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu


Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir


Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu


Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri 

mesti pernah dgr kan lagu nih...mcm budak dlm video bersama kawan giginya tu...lagu ni buat diri ni berpikir lately ni..hmm..cinta hanya abadi pada Maha Pencipta, Allah s.w.t..benar..sebagai Islam, itu hakikatnya...tp kenapa semua org masih buat2 tak tahu..klo solat..kita sering shortcut...buat yg ringkas...slalu kita solat hujung waktu...plg sedih..siap ade yg masa niat solat..stil duk pk citer kat tv...klo bab doa...penah laa kwn2 buat lawak..klo xde mase or  nak cepat doa..doa cmni je..
"Ya Allah..macam biasa..Amin"

hmm..memang gelak..n lawak gak masa kwn duk cite hal ni...tp dlm hati..sedihnya laa..if smpai jadi lagu tu..
solat tanda kasih kita pd Nya...tanda kita sambut salam sayang..kasih..dariNya...tanda kita masih bersyukur kerana masih lg dlm naungan kasihnya...doa pula...tanda kita memerlukan Dia dlm hidup kita..sbgai penyuluh arah dan tunjuk..pemberi rahmat...tanda kebergantungan kita pada rahmat, kasih dan kuasaNya..

tapi..
kita ambil ringan bukan?

alia tak pandai nak berkata2...tp skrg ni  itu yg alia pk kan...masa hantar atuk, nenek, mak ngah, pak ngah, mak teh n pak teh p KLIA smlm tuk menunaikan ibadah haji..rasa sayu je..
hantar diorg pergi timbul satu rasa yg terselit kat hati ni..."bila la turn sendiri? bila laa ibadah nak sempurna?...slalu alpa n lalai je..klo subuh tu jrg nak dgr azan subuh..melainkan study smpai ke pagi xtdo...tp alhamdulillah..tahun ni walau sakit teruk..solat masih mampu ditunaikan..

smlm masa nak anta diorg masuk
salam n peluk atuk..atuk pesan...
"siti, kamu jg diri...belajar baik2..jgn sedih2..kuatkan smgt..Allah uji kamu byk sbb Dia syg sgt kt kamu"
tersenyum alia...(tahan diri dr nangis..malu laa..sbb alia cucu perempuan sulung..konon2 kuat laa ceh)

 then alia ckp kat atuk..
"atuk jaga diri kat sana...ubat jgn lupa makan..klo sakit kaki n xlarat bgtahu..siti nak atuk tgk siti grad.."

nenek pulak..masa cium dia..
"ti, jg diri..jd perempuan solehah..jd cth baik pd adik2 dan cucu2 nenek..jgn lupa solat awal waktu..bahagiakan hati..insyaAllah...Allah tahu apa yg tbaik buat kamu.."

aku poyo kejap..gelak2..(sbnrnye cover nak nangis da ms ni)
"hehe..org mmg da jd perempuan da nek..solehah tu xde lg..sbb ayah bg nama fadhliah..dia lupa nak buh solehah kat blkg..tp hati mmg tgh bahagia skrg..tu yg bertmbah debab ni nek.."
  dush!!
kena ketuk ngn nenek..
"kamu ni org ckp betul2 kamu main2..macam mana org nak kt kamu..cuba serius sket..nenek nak pergi ni..kamu ni mmg btol2 la..."
"ala nek..rileks la...org paham la..ni nak cuba apply tukar nama laa ni..hehe..org serius laa ni nek..nenek doakan eh org..jg diri nenek kt sana...apa2 minta tlg mak teh..jgn makan daging..nnt naik darah naik angin..hehe"

salam mak ngah aku stil maintain lg..
"farlia...kamu tlg tgk kan wawan..jg diri kamu..maafkan mak ngah klo mak ngah buat kamu sedih..kamu ni laa anak  perempuan mak ngah satunya.."

alamak...sentimental la plak..
"org pun minta maaf mak ngah..halalkan makan minum org...doakan kebahagian org..org jnji org jg wawan"

sblum tkantoi ape..alia blah cepat salam pak ngah n pak teh..mmg laa sedih sbnrnye..but alia x ready nk cry2..cukuplaa semua da nangis...

last skali..ni buat alia kalah..
mak teh..dia ni dah meraung da...
alia pun buat lawak laa kejap..
"mak teh..xrock laa nangis..hindustan laa"
 "kamu ni mmg hantu laa farlia...mak teh minta maaf salah mak teh...kamu jg diri...jgn give up..jd wanita solehah..bla2...
byk sungguh pesan mak teh...smpai alia pun kalah gak...last2 nangis gak...
sume org pergi tinggalkan alia...utk panggilan Ilahi..rukun islam ke 5..
mak teh plg suka gurau n buat lawak sama2 ngn alia...sempoi walau bab2 islamic ni dia amat strict...
malam sblum pergi..dia laa duk sembang n duk bising suruh alia tulis doa2 alia yg nak die doakan...
hua3..suma da prgi...

 dan alia masih kt sini..dah mula rindu kt diorg...tp seyes..alia rs sumthing..but dunno how to explain..
God help me..

;(


dgr lagu ni byk2 kali..rasanya itu yg terselit dlm hati alia at dis moment...







Jolly Fellow da buat blog....huhu

At last...tinggal satu paper je lg...lalala...sronok nye...
dlm kelaparan amat ni...alia xleh nk tdo da..yelaa...
walau best mana pun suasana tuk tdo...dingin mcm genting..
ttp xleh nak tdo..dek kerana perut yg masih kosong...


hmmm...Jolly fellow??
sape diorg ni??
ape kene mgena dgn alia?

if nak tahu...Jolly Fellow adalah cinta hati saya ketika ini..
bersama mereka buat hidup rasa happy sgt...

no words can describes my feeling rite now...
klo nak tau ape dia Jolly Fellow ni...
just click bende bawah ni..


situ mcm2 citer bahagia, merepek...mengarut serta klakar..
8 sahabat di bumi ilmu yg bersama2 mencipta sejarah..


adess...pening otak..lapar bangat..perlu buat sesuatu sblum sakit dtg balik...
dah janji dgn diri sendiri nak lebih menghargai hidup n kesihatan..
nak badan jadi sihat..
tuk kejar cita2 yg masih jauh di hadapan...

adios amigos!!

thRougH da 3's by Low Shoulder




all alone in a empty room
nothing left but the memory's
of when
i had my best friend
and i don't know how we ended up here
i don't know but it's never been so clear
we made a mistake dear
and i see the broken glass in front of me
i see your shadow hanging over me
and your face i can see

 through the tree's
i will find you
i will heal
the ruins left inside you
cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
until im set free
go quiet through the tree's


and i remember how we used to talk
about the places we go we were off
and all that we were gonna find
and i remember watching our seeds grow
and how you cried when you saw the first leaf show
the love was pouring for your eyes
so can you see
the branches hanging over me
can you see
the love you left inside of me
and my face
can you see

through the tree's
i will find you
i will heal
the ruins left inside you
cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
until im set free
go quiet through the tree's

cause your not coming back
and your not coming back
noooooooooooooooooooooo
noooooooooooooooooooooo
nooo your not coming back
your not coming back
and take my breath
as your own
and take my eye's to guide you home
cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
and im still here

cause im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
and im still here

cuz im still here breathing now
im still here breathing now
im still here breathing now
and im still here
and your not coming back
im still here breathing now
and your not coming back
im still here breathing now
cause your not coming back
im still here breathing now
until im set free
go quiet through the tree's

eXaM time....

at last......
di pagi( 2.11am) yg sedang khusyuk membaca n study sume noTes LOP...
dtglaa mood rajin nak menulis...just nak stori abouT CAM...huh.....
sem ni???so "#*&%
CAM sume cm hampeh...
ade yg lari dari target lg...
sumenye punce midterm yg kiok...
nasiblaa...salah sendiri..p duk rajin buat esemen part org saper suruh..



disebabkan CAM yg dah mengeciwakan nih...
dis final jelaa yg kene pulun...
actually alia x suka stress sbb exam..ye ar..dah byk stress lain yg menimpa...
cukupla kdaan skrg ni...
ujian Allah s.w.t berikan tahun ni amat2 menduga iman...
(moga ada sinar kebahagiaan tahun 2010)
amin.......


exam kali ni letak target x byk..cuz too tired ngn assignment kaw2 punye...
cukup ngn history n CCP yg memenatkan...
so exam ni nak rileks je...
cmne pun kene redah gak kan....

arini sbnrnye hari bingung n down...
down sbb CAM history yg hua3...
n bingung dgn sikap seseorang...
ntahla...nak ckp pun xguna...
xda rspon yg menterjemahkan ape yg sepatutnya...
bilamana word n action tidak searus...nak pakse..bkn budak2 lg..
biarla...hanya dia dan Allah saja yg tahu ape yg sbnrnya...

n me??
no idea...
bak kata dr. Alizi..
"we, psychologists dont read people mind"

in short...jika org x terus terang...mana mungkin alia yg sikit ilmu ni tahu ape yg sbnrnya...
noktah.

sudah kuar topic...

final exam??

"ya Allah berikan aku ketenangan dlm menempuh exam mendatang..
dan berjaya dlm memberikan jwpn yg terbaik...
jauhkan aku dr kegagalan..dan berkatkanlah apa yg aku pelajari sem ni..."


ape yg menanti ye??

                         4   Nov 2009 (9.00 am)              LOP
                         5   Nov 2009 (9.00 am)              COGNITIVE
                                                                                     PSYCHOLOGY
                         6   Nov 2009 (3.00pm)               CROSS CULTURAL
                                                                                     PSYCHOLOGY
                         10 Nov 2009 (3.00pm)               HISTORY N
                                                                                     PHILOSOPHY OF
                                                                                     PSYCHOLOGY
                         14 Nov 2009 ( 9.00am)              CHILD PSYCHOLOGY
                         17 Nov 2009 (9.00 am)              PSYCHOMETRIC
                                                                                    APPLICATIONS





buat kwn2..especially..jolly fellow...gud luck!!!
maaf atas salah silap dlm buat esemen n study sesama...

buat mr. Ir....
maaf buat u kecik hati...
gud luck 4 u dear!!
   i trust in u..u can do it!!

CHAYOK!!!




Puasa yang bz...lalala

Firstly salam lebaran buat semua umat Islam di muka bumi Allah Yang Satu ini...
especially buat ma, ayah, abg, adik fatin, adik fadhil...atuk abah, nenek ampang..nenek ipoh...atuk...
saudara mara2..di KL, Ipoh, Johor, Kelantan, Sabah dan Terengganu...
maaf kerana tak sempat bersama- sama keluarga sebelah ayah meraikan Aidilfitri yang mulia ni...

byk sebab menyebabkan kepulangan terpaksa dibatalkan...

buat sahabat..teman...kawan...
maaf alia pohon andai kekasaran diri ini membuatkan kalian terasa hati...
along,alang, achu, afifah, dieya..nuur, fifi, adi, yen,ilham, cumei, kak yanie,rai cyg, tiqa, sarah yasin, lah, sab,anne, hairul, mimi, nabila, nisah, yanti, numera, adila, achik,ninie n geng2 kuantan, psyc student...eskoba..selayang crew(sksj)..n sape2 saje lg... yang bergelar FRIENDS..

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN


TULUS IKHLAS DARI

SITI NUR FADHLIAH ABD KHAHAR

sekian ucapan raya...

lama gak x  update blog usang nih..mencari kesempatan masa...
tapi tak jumpa...terlalu penat dgn tuntutan belajar dan kerja..
mane tak nye...start je Ramadhan...berderet due yang menanti..
5 midterms...cognitive, cross-cultural,application,history & philosophy, child
 2 quizzes.. child,cognitive,
 few assignments.. 1st draft cross cultural report, survey question...buat experiment cognitive..
and presentations... child...cognitive..



pergh....mmg sesak tul nafas aritu...
dgn keje nye...skrg ni dah tinggal sorg2 kne handle higher level maths...nak study tuk exams lg..
exam berderet smpai berhari2 x tido...adessss...

nak citer sume activity ms ramadhan aritu pun cm xlarat dah...tgklaa...if ade mase nnt..hehe..ade ke?

kejap je kan?skrg ni da hampir seminggu syawal meriah di sambut...
mmg best kali ni...duit raya still dpt..hehe...malah lebih byk dr last year...
alhamdulillah...yelaa...nak dpt pun ni laa last...next year dah expired title "student" pd diri ku ni..
huhu..kne lak kumpul duit cuz kne bg duit raya...lalala

tp dlm meriahnye aidilfitri..terselit rasa rindu buat arwah yang dah lebih 10tahun meninggalkan alia..
kejap je...dia pergi di saat alia gembira menyambut syawal...
sempat memohon maaf..dan berhari raya dgn arwah...namun ajal datang bila2 masa...
baru semalam dia sedang senyum gembira mengira duit raya..berbaju merah bergaya..
tp takdir Allah..siapa yang tahu..dia terkulai layu tanda hari ini dia pergi dijemputNya..
al-Fatihah buat arwah..

alahai..sedih lak nape ni..bende dah lama berlalu..tp itulah manusia..pahit itu sukar utk dilupakan..
alia teringat pemergian arwah kerana baru tadi juga..
kira2 jam 11 mlm alia menerima berita yang adik atuk meninggal..
innalillah...
mati itu pasti pada setiap yang hidup..

~~~~~ ~~~~~~ ~~~~~~~ ~~~~~~ ~~~~~~~~~

ohye citer ttg puasa yg lepas..alia sempat p berbuka dgn rakan2 debate di Kelab Darul Ehsan..
yang dijemput adalah merupakan hc and ahc tuk debate committee yang bertungkus lumus menjayakan
Interschool Debate Championship di IIUM and Royal Debate ...



penuh meja dgn makanan...



makan time?mmg meriah..huhu..mcm2 ade..amek laa ape saje...semuanya disponser oleh Koperasi UIA..
hehe..dlm 25 org join this event..makan mmg puas...huhu..smpaikan ade sorg ni siap ckp...
"eh..cukup ke aku makan tuk rm 48 ni ek?"
haha...mmg patutpun ckp cmtu...sbb nye..bile lg laa nak mkn free ni...
free+sedap lak tu..




atok...izat..n zaki ready nak santap..




meja makan ku..sabar menanti waktu berbuka dgn penuh makanan di meja






lapar...lapar....

emm....slain makan2..activity wajib sebagai student..biaselaa...study...last minute??hehe
biaselaaa sape suh wt exam dekat2..hehe...


p/s:esok da start bz...hua3..rutin harian biase...keja...adess raya mood x abes lg...







happy wikens.........chapter 2

REUNION SEK RENDAH...

mase sekolah kecik2 dulu..xpenah pk akan ade hari ini...
masa sekolah dulu2...xpenah terlintas semua akan membesar change to different person..
mase sekolah dulu2...jumpe kawan..baju standard baju sekolah biasa..
n paling tak lupa...kisah mukhsin ku yang rupenye semua org tahu...
(malu nyaaaaaaaaa)


sekarang??
selepas 11tahun meninggalkan SKSJ...sekolah bahagiaku...
alia berpeluang jumpe kwn2 balik...
hua3...
mula2 mmg segan tahap bagan nak p reunion...
sbbnya byk kisah yg xleh lupa..so dgn semangat gumbira ku...
i choose to attend...
REUNION SKSJ 1993-1998...


pada 29 August 2009 lepas
bertempat di Sabak Steamboat yg xjauh dr uia...
reunion ni dihadiri oleh lebih kurang 30 org dr batch alia..
ni juga sempena berbuka puasa beramai2..
alia mmg da plan nak p ngn farosyah(nnt alia intro die kat entry lain ye)..
farosyah ni gf paan...baik n sopan org nya...
so ptg tu lepas asar alia trus p amek farosyah kat kepong...with her also ade..two ex scoolmate..
farhan n basyir...
sampai sana dlm pukul 7 camtu...
huhu...masuk2 mmg berdebar..yelaa..lama sgt x jumpe..
kenal kah daku akan mereka?n kenalkah mereka akan daku...
ohye..reunion ni jugak ade batch SMKIH...ade few gak muka yg xkenal..
hehe
malam tu antara yg kwn2 attend..
.alif(chief planner for dis event), paan n gf, basyir, aimi amirah,sakinah,liyana,julie,syuhada,nadia,shikin,wan n gf, fairuz,khairil,ajak,wan ikram, luqman..n other yg nama x brape kenal..
hmm wiken ni mmg wiken makan...
haha..betul...penuh perut dgn bermacam2 makanan yg xleh makan...
nak buat cmne dah sedap makan...
malam tu ade few yg da kawin n ade anak...mostly sume dah abes blaja n da konvo...cuma tinggal yg UIA, uitm, unisel n of coz yg study oversea je yg x abes2 lg meninggalkan zaman study...
event ni mmg best stelah alia melarikan diri dari kwn2 sejak lately..


mase ni jugak laa rase rindu org nak pgil nama kecik2 dlu..."siti"...
luqman laa yg pertama sebut nama tu..cm xpercaya je die ingat lg...
"siti..ko x ingat aku ke...kite class sama2 dr darjah satu..1E...smpailaa darjah 3"
 
bukan xingat actually..cuma muka dia byk berubah..yelaa dulu selebet je..dgn hingus..haha..
sempat juga flash back zaman terkencing dlm seluar..hahaha
hmm...pic ni alia amek dr fesbuk sbb alia malas nak snap pic...thanks wat julie n farosyah ye..

jom tgk pic2 ni...
dgn farosyah..kat dpn restaurant sabak..


 
basyir n farhan



da boys..


da girlz..
(sakinah, aimi, nadia, me, syu,julie, liyana, yus)


maintain cm dulu..


senyum.......



 
masing2 da matured..lalala
  
me with julie...
xmuat kemre nih...aduiiiii
(manekah saye?)



kandid saja2..

moga2 dptlaa jumpe lebih ramai lg pasni...huhu..
kawan sekolah lain dr kawan2 kt U...
yelaa..masa kecik2 dlu kawan segalanya bg kita..
bila da besar...kawan makin kurang...
apatah lg sahabat..
bile berhimpun cmni..byk laa flashback mase sekolah dlu..
manis utk dikenang...n malu jugak laa byk nya...hahaha


bahagia bukan???
teman2 masih terus berhubung melalui fesbuk...itulaa gunanya internet n social website...
klo xde kecanggihan ni yg buat kita sume
jauh dimata...dekat dihati...(tagline ape eh)
hehe


lagi 5 tahun kalo ade umur...mmg alia akan join event2 cmni...
hehe..mase tu sure lg ramai yg jadi mak2 n ayah...haha


ape lg ye wiken ni??
nnt ye...xlarat nak tulis...daa
tgu entry chapter 3 plak ye...final chapter...hehe
hidupku tak semanis org lain yang berteman...
namun tak jua sepahit org lain yang x berteman...
kerana..aku bersyukur dgn teman yang datang dan pergi..
manis pahit tetap kuingati...
terima kasih teman, sahabat n kawan2...
 

happy wikens.........chapter 1

salam wiken..........
lalala...firstly..happy 52th anniversary malaysia!!!!

wiken yang membahagiakan...itulah ringkasannya...
alia melalui wiken ni dgn mcm2 activity smpai x study lgsg...lala..
padahal exam ada 3 paper lg minggu ni..
mmg menangislaa cmni...huhu....tak mau nangis....

sbnrnya...lepas consultation terakhir dgn gynaecologist..
yg byk berpesan suh hidup dgn gumbira dan jgn stress sekalipun...buat diri ini berpikir...
berapa lama lg kah akan mata ini berpeluang menatap wajah2 yg disayangi...
masih ade kesempatankah tuk merasa bahagia n berjaya...
mampukah diri ini membalas jasa baik ma yg tak penah lelah membesarkan diri ini sampai sebesar ini..
dan plg penting..cukupkah bekalan di akhirat kelak...
juga stelah beliau menasihati..jgn give up..n jaga kesihatan mental n fizikal betul2 utk sihat..
alia bertekad..tuk senyum n teruskan hidup dgn lebih gumbira....lalalala...

sbnrnya azam dah lama dah..cuma tak berkesempatan utk gembira...stress yg melanda dek kerana exam n assignment yg menimbun...serta konflik dgn kwn yg dtg serentak...
buat alia ilang kekuatan...kenapa laa tak ada yg memahami diri ini sdg berperang dgn kesakitan...adooooooiiiiiiiiiiii...
seriouslyy..dihadapan sorang sahabat..alia menangis stelah exam yg kedua dijawab..menangis sbb tak tahan dgn beban fikiran yg dialami...mmg malu tp tak tahan dah..nasib ada nuur yg sbnrnya agak terkejut jugak time tu..thanks ya yang!!
lupakan bebanan itu...dan gumbiralah hati...

so wiken ni ibarat permulaan nya....:)
 bermula dgn khamis malam...(exam siang mmg meletihkan sbb x tido dua hari)..alia n rumets...buat activity luar campus...ape dia..hoho..lepas berbuka...masing2 rest n bersedia tuk p cuci mata...ape lg kan...girls...kalo tension kan xde keje lain..membeli n membelah..lalalala...so sebabkan hari pun lewat mase kitorg kuar...so mmg plan nak p cuci mata kat uptown je..kebetulan sume nye xpenah pegi yg kat sri gombak..so kami pun p laa kat situ...hehe...
by da way...malam tu alia pegi ngn dieya, yen n sab...
hehe..jalan2..tgk2 barang...sonok tau..lama x buat ngn kawan2..yela duk bz keje n keje je...mane x nye...
mase pegi tu x byk sgt kedai da on...but jumpelaa jugak brg2 yg berkenan di mata...nama pun cuci mata..
hehe...rumet2 memborong baju tido n seluar tido...n alia lak...jumpe sumthing purple..hehe..adegan tawar menawar diketuai oleh rumetku yg bijak sekali bab2 ekonomi ni...sape lg dieya laa..hehe...

 jam pun dah pkul 11.40 mase nak gerak balik...n since uia ni pulak suka saman menyaman...so balik laa kami b4 12am..hehe..masuk uia tu..melencung plak p library...lupa ada buku nak di hantar...pas anta tu...
terpandang masjid uia yg tersergam indah berseri...
wow...ade lampu2 n nice view laa at nite..(dah 4tahun barulaa 1st time sedar n nampak kecantikan uia ni...nak plak mlm...huhu...) so ajak laa diorg turun cuci mata tuk kedua kali nya...hehe..nak posing xde kemre cun..harapkan cemre fon je...biaselaa.mane laa nak cantik...hehe...
4 of us...hehe...muat ke nak masuk ni...



sab, yen n dieya...hehe..colgate!!



me myself with yen n sab...




 
dari jauh...



 
SULTAN  HAJI AHMAD SHAH MOSQUE (IIUM)





syglaa x dpt snap pic sbb gelap...tp seyes...mmg cun tau tepi masjid dat nite...
rase takjub n syukur sgt dgn keindahan masjid...
sampai sempat niat kalo bole nak try gak wat qiam kat masjid puasa kali ni..
insyaallah..aminn

actually sab n yen ni junior alia yg peramah2 belaka...bijak n hepi2 belaka diorang ni...
malam tu..pas lepak kejap kat tepi masjid tu..p laa WAQEC...order makanan yg kunun2nye nak makan mase sahur..hehe..padahal balik...trus makan...lapar beb...sedap n berbaloi gak makanannye...
seronok gak skali2 sekala tinggalkan buku n keje( yeke?)..
rasa ringan sikit otak malam tu..even xcukup tido..

thanks my dear..rumets...best kuar ngn korg..
nnt kuar lagi ye...kita pegi uptown lain pulak...
lalala

huhu..ape lg activity wiken ni?
tgu chapter 2 ye..