Tuesday, February 17, 2015

2015- New year..new title...new task..new challenge..

assalamualaikum...fuhhhhhh....teruk betul spider web kt sini....more than a year not posting anything...

2014- life so tough here and there...banyak yg berubah...dari size badan smpai la ke title kehidupan...(nanti stori mori again)

n now pun dah middle of the 2nd month of year 2015...

see how busy life?? actually busy tu one part...but most of all...I have a lot to share but I have M yg sangat besar....hehe...hope tahun ni tak malas2 lagi...


rasanya mcm dh lewat je nak wish new year 2015...haha..now dah nak masuk Chinese new year dah...esok last keje sebelum dapat cuti panjang 4 hari...but u know la...makin nak cuti makin byk laa adhoc..

moga tahun ini segala ujian dan cabaran dan manis pahit kehidupan dapat alia lalui dgn hati yg kuat... :)

ok la..till then...will write again later.. :) nak kasi kenal little M...kesayangan baru ambo...

xoxo..
aliaiman
 
 

Saturday, November 16, 2013

Trying to be Muslim

Lama dah x jejak ke sini..Too busy reading books..work..n playing candy crush..hehe
Jom reading!! A book a day challenge..
Love this book so much!!

Sunday, April 14, 2013

Walking Alone



Yes, walking alone is difficult.but what choice we have this time?

start to miss u my dear after a short weekend by his side.


be strong Alia!!

InsyaAllah till we meet again love will forever remains. :)

posted from Bloggeroid

Friday, March 29, 2013

Health: Acidic or alkaline??

Assalamualaikum , salam Jumaat yang indah...:)

erk...after 3 months baru dpt potpet di sini...hheee...mana taknyaa..bz dgn keje n amat kurang sihat...yeahhh...
last Wednesday, alia ada appointment dgn doctor gynea yg dah lama pegang kes alia....Dato Dr Nor Ashikin Mokhtar (DDNora) namanya...last 7 years alia under her in Pantai Medical Center...then DDNora buka woman Wellness Centre nye sendiri...percaya x...the first Malay Woman who succeed open private medical & wellness
centre camni...






Ni la Datuk Dr Nor Ashikin yg maintain gorgeus...


Owh ya...alhamdulillah..dah 9months married to incik MKA.a.ka Cumei...  n my health up n down...oh noo...not because im pregnant !! its because of my PCOS symptom yang mcm biskut ni..kejap ok ..kejap worst....mmg tiap2 bulan laa incik MKA bertabah melayan isteri pjj die ni bila sakit..





Okeh back to story..acidic & alkaline??  u know what it means...DDNora kali ni suruh alia self study + practice dgn tawadduk nya...


So mari ler kite mengkaji n membaca sama2 ye...( now baru halfway paham..)


Actually...eating toooo much ACIDIC food can cause so many health problem such as...

the single most important measurement for your health is the pH of your blood and tissues – how acidic or alkaline it is.








Alkaline Food Chart




Owh yaa bukanlaa kena makan sumenye Alkaline foods kan...xnikmatlaa hidup....actually kite kena campur... macam yang kat bawah nih...






My current result, erkk..as expected... QUITE ACIDIC....erkk..byk nya nak improve....

How acidic are you?


Created by Alkaline Diet


    owh ya...saya bukan nak jual product...cuma nak share je...how food...change my life into *&^*%^....     sy dah mula start dah identify food yg nk ditelan...tp xdelah serius sgt...cuma beringat...now tgh berusaha ke arah itu...     doakan ya alia istiqamah!!...      



XOXO...

Sunday, December 30, 2012

one Big happy family



one big happy family during my big day on 23.06.2012.lengkap kan?

pasni tgu turn by turn adik2 naik pelamin lak.


i am blessed to have this family as my 2nd family.

love is everywhere.

p/s: Allah da tetapkan dah setiap apa jua yg blaku dlm hidup.moga kita tabah melaluinya dgn iman.
posted from Bloggeroid

Monday, November 26, 2012

My PinkVaIo in the house...

Assalamualaikum..


Its been a long time without it...its been about a year plus without lappy... yeah...bit troublesome...especially when i want to do online banking, paying bills, transfer money, n last but not least..nak menulis kat blog....byk giler benda pending sbb arwah laptop Alia da sampai hujung nyawanya... mana taknya..6 year(during studies years) and 1 year (tanam anggur n working year) so total 7years la dia berbakti pada Alia...




sob sob sob..hidup kena diteruskan.. patah tumbuh hilang berganti ye dak...

maka..setelah lama bersabar..akhirnya...PinkVaio sampai gak ke pangkuan...alhamdulillah..

punyela lama order..n tunggu kilang kuarkan die...sampai sebulan lebih baru la dapat..


be a good girl ya princess..just like my previous blackyAcer...


safely arrived end oct...







beg beli lama dah...pakai utk p class or short vacation je..
speaker ini pn br beli this month..sbb nak layan korea n projek dance in room..hahaha


ni pun beli masa kat OU jenjalan cari makan...


yeay....mmg kena sound je ngn opismate...semuanye nak kaler pink.. erkk nak buat cmne da kaler ni yg bg semangat n condifent...

Ni dah lama da berkhidmat...since 2nd year studi dlu...tahun 2007..masa ni external hardisk mak aii..mahal gila..



disebabkan nak jaga keyboard ni...carikan gak menatang ni kat kedai Sony kt Setia Alam




layan Adam & Hawa
PinkyVaio.. 




 So pasni xde alasan lagi la kan tak update blog...heheee... owh ya...disebabkan ini gak..akhirnya dpt gak create blog utk project homestay... yeay!!






so sape2 yg nak cari tempat penginapan kat Perlis...bole la ya ctc no dalam page tersebut... :)

Wednesday, October 24, 2012

24.10.12 - 6th years- of friendship

Assalamualaikum..

hohoo..da nak balik keje baru ade masa nak update ttg hari yg ku nanti2 kan ini..
Secara amnya(ceh..mcm karangan BM lak)..tak ramai yg menhargai hari pertama kita mengenali seseorang..mungkin sudah lupa..or mungkin tak ternotice bila first time kite ter "hai" kawan kita..

For me, friendship is everywhere and evrytime..tak kire la camne pun kite mengenali seseorang..sama ada cara olskol or cara moden...internet..satu sekolah or kenal dari kawan2..tapi semuanya akan significant dlm hidup kita..(prinsip hidup:menghargai setiap orang yg ada dlm hidup kita)


dah dah..tak yah melalut buat karangan...

Actually..today..adelah hari anniversary alia dgn seseorang yg sgt significant and penting dlm hidup alia..mmg ade few people yg sgt2 alia menghargai dlm idup ni..yup....i hv so many friend mgkn sbb peramah melampau ni buat alia sng kenal kwn baru..but the true friend..only few.. :)



tgk countdown ni pun konfem da tau kan sape orgnye..ehehe..

Alhamdulillah..da 6 tahun kenal dia..n alhamdulillah..jodoh alia adalah dia.. masa dia melamar DEC last year dgn ayat sempoi nye..mmg terkedu gak laa..yelaa..saya dah give up kot for love..n never think that this cute boy(die x hensem but soo cute pd mata alia laaa)..tetiba depan masjid USM   "Kalau kita dah nikah kan mudah kan.." tu la first ayat sempoi yg keluar dari mulut dia...Berkahwin dgn dia..n buat mcm2 dgn dia..mmg bernikah memudahkan dan memberkatkan segalanya...

Syukur..setiap kelebihan dan kekurangan- which I prefer to said- differences btwn us...buat kami still stay as close friend and even untill today. kami bole tune our relationship to few phases

most of the time- we are like FRIEND/BUDDY when he or myself share about our career/business

sometimes- we are like VERY CLOSE FRIEND when we fight for stupid or little thing and make it bigger..hahaa..this part mmg slalu je..kalau gaduh tu..mmg makan hati..tp dua2 akan merajuk..last2..saya la kena pujuk..hahaa..kami gaduh kejap..lps gaduh tu lg rase rapat n rase fall in love and love n love again..(brape byk love daaa)

most of time - we are like LOVER..when we together and do things together..(yelah..long distance relationship ni..mmg kalau berjumpa n time spent together sgt2 limited and we appreciate more) we count each second and kalau bole tido pun tanak lepas...mmg rindu takyah cakaplah...doa x putus2 mohon dia selamat dgn urusannya dan berjaya dgn ape yg dia usahakan..


tp part bila plak kami HUSBAND & WIFE??

bila kami do shopping.. we use our money dgn sebaik2nya..nak beli barang...konfem x leh main pakai beli..ni persamaan kami..we r detail person- ( alia lg detail than him laa kan..dh namanya perempuan)..

bila kami make plan n desicions ( yes..we always make plan and desicions together,..masa ni mmg serius je...xkan ade chance la nak ngade2 or buat x dgr..) hehe..biasanya alia make plan..n he made the desicion..kami kne prioritize kan ape yg perlu n exclude the non important one..nk plan jalan mana..balik mana..cuti mana..buat apa..n of cos..the costing./financial..saya lah..sape lg..die akan approve n reject je..hehee nilah selama 6tahun kami jadi kawan...

bila time solat..slalunye time kami sama2..mostly wikens..kalau x ke masjid or surau..dia akan jadi imam saya..time ni rs syahdu sgt..

bila depan parents- kami xleh nak rileks n buat mcm prgai kawan2 la kan..kang ade yg tegur kata kami ni x cam husband wife..lg laa wife kan..salah sikit pgil suami..kne laa laser...hahaa...

saya masih pgil nama yg pertama saya bahasa kan dia..CUMEI...:)
dia pun da biasa guna nama tu... now depan parents n family pn da terbiasa..so far family die la..mgkn pelik kot.. abg long di panggil CUMEI.. die kata dia sgt ok n sng ngn pgilan tu..so x salahkan..


Anyway.sbnrnye..nak wish je kt sini..tp da termelalut lak tulis...

malam nnt laa alia wish him..sbb now nak balik n prepare for the surprise for him..hehe..

cake, bunga, candle...dah ready..yeahhh!!



Happy 6th Anniversary Cumei!! Hope u still be my bestiest until Jannah... :)


xoxo
Alia

Tuesday, October 23, 2012

Menjadi wanita itu

Wanita yang dikategorikan jelita
melukis kekuatan melalui masalahnya
tersenyum di saat terterkan
tertawa di saat hatinya menangis
tabah di saat terhina
mempersona ketika memaafkan
mengasihi tanpa minta belas kasihan
bertambah kuat di setiap doanya..


Ya Allah..moga aku diberi peluang menjadi wanita itu...

Ameen.

Wednesday, October 17, 2012

Harapan

Bicara mimpi itu
Mengheretku ke dasar
Gelap tangannya menggapai tanganku
Dan munculnya dirimu
Di pinggir laman itu
Hangatmu menyambutku kembali

Dan ku mengerti
Mengapa masih berdiri
Hadirnya siang berteman mentari
Dan ku bersama
Bintang malammu mencari kasihku

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahagia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita
Selamanya

Dan angin kan memanggil
Bagai ada musafir
Hadir dan pergi tiada berjanji
Mungkin seketika
Ku merasa cintanya
Bagai dibelai mimpi sempurna

Dan taman ini
Tak bererti dan bersemi
Tiada indah tanpamu di sini
Dan ku jejaki
Walaupun hanya secebis kasihmu

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahagia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita
Selamanya

Hatiku
Meratap setinggi gunung
Pasti ku mencari bintangnya
Menjadi cahaya
Menyinar impian hidup kita
Selamanya


Solemnization 22.06.12
Wedding Reception 23.06.12


Outdoor time



Love till Jannah.. 





Monday, September 24, 2012

After 3months...alhamdulillah..i am now Mrs. MKA

Bismisllah..

Alhamdulillah..genap 3bulan 1hari menjadi isteri kesayangan kepada seorang jejaka yg sblum ini bergelar teman,kawan,sahabat,ex-bf(clash 5years ago) n stranger to me..


Mr. MKA...@cumei






Us...


Syukur alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..



p/s:kesian belog nih..dah bkurun xda da entri..tgh tgu lappy babypink baru sampai dr kilang...huhuu

posted from Bloggeroid

Thursday, May 31, 2012

After 6 months....

hehee...

btol 6 bulan x sentuh blog nih...

so many to update...xtaulah rajin ke x..

punca2 nye?

- byk big event this year ( engaged, adik accident, kawan kawin, exam)
- job scope keje yg makin bertambah ( gaji x tambah pun cettt)
- byk paper study  x habis lg ( urghhh tension wohhhh)
- takde mood nak taip citer idop... ( sakit on off..bosannn!!)
- konflik time tido ( asyik tdo awal je..xleh ker nak stay up cam zaman uia dulu??)


TAPI......



yang plg besar puncanya...


- LAPTOP yg dah 5 tahun berkhidmat..dah sampai hujung nyawa nya..sob sob sob...bila laa nak dpt lappy baru nih...


nnt laa... klo rajin...br update lg..byk gak nk tempek gambo kt sini..


apepun...

ALHAMDULILLAH...syukur sgt2...saya bahagia walau seribu ujian mendatang...




TERIMA KASIH ALLAH!!









Wednesday, December 28, 2011

Dimana Kebahagiaan

Ada dua ekor kucing yang bersahabat. kucing yang tua dan kucing yang kecil. kucing yang kecil selalu mengeluh tentang penderitaan hidupnya dan selalu berharap bila agaknya kesenangan akan datang untuk menolongnya agar terlepas dari penderitaan dunia. kucing yang tua selalu menasihati kucing yang kecil dan berkata: "Meskipun tak punya rumah tetapi kita masih boleh tinggal ...di manapun. Hidup di dunia ini asal tidak mengalami kelaparan dan kedinginan sudah cukup. Jika dipelihara oleh manusia dan menjadi seekor kucing yang meminta belas kasihan majikan, maka akan kehilangan kebebasan dan kehormatan."

kucing kecil tersebut tidak mau mendengar nasihat kucing tua, selalu bermimpi bahwa dirinya --dari kucinging yang bebas mengembara-- menjadi kucing yang dipelihara manusia.


Pada suatu hari, kucing kecil tersebut pergi ke tempat peramal dan bertanya: "Dimanakah kebahagiaan itu berada?"

"Kebahagiaan itu berada pada ekor kamu!"

Setelah mendengar kata-kata tersebut,kucing kecil tersebut mati-matian berputar ingin menggigit ekornya untuk menangkap kebahagiaan. Dia lari sekuat-kuatnya hingga berkeringat, tetapi tetap tidak dapat menggigit ekornya. Akhirnya dengan letih dia berkata kepada kucing tua: "Menurut ramalan, kebahagiaan saya berada pada ekor saya. Tetapi saya tidak dapat menangkap kebahagiaan. Tolong beritahu, bagaimana caranya untuk mendapatkan kebahagiaan?"

kucing tua dengan tersenyum berkata: "Saya mencari kebahagiaan dengan berjalan menuju ke depan. Tidak pernah berkeluh kesah tentang masa lampau, tidak pernah kuatir dan takut tentang keadaan sekarang dan juga tidak pernah kuatir tentang masa yang akan datang. Asalkan kaki saya melangkah ke depan maka kebahagiaan yang berada di ekor saya pasti mengikuti saya."

Dimanakah sesungguhnya kebahagiaan berada? Rasa curiga sering membuat kita jauh dari pandangan kebahagiaan. Keragu-raguan sering membuat kita kehilangan kesempatan untuk memperoleh kebahagiaan. Demikian pula rasa iri hati membuat pandangan kita kabur terhadap kebahagiaan, dan melamun membuat kita lepas dari pelukan kebahagiaan.

Jangan mencari kebahagiaan di luar diri, jangan mengemis kepada siapapun. Kebahagiaan berada di dalam batin kita sendiri.

Cinta dan Perkahwinan..

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...


maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......

tamat....

==============

P/S:Kesimpulannya, usahlah terlalu memilih cinta, ditakuti anda akan terlepasnya, dan janganlah terlalu memilih jodoh, terimalah pasangan anda dengan seadanya. Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya.

Wednesday, December 21, 2011

doa buat kita

Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan

Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa

Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai


Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri
Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat

PadaMu Tuhan ku mohon segalanya

ya allah…tabahkanlah hatiku ini…






Sunday, December 4, 2011

doa putus cinta




Allah nak datangkan yg lebih baik.Bersangka baik n berserah pada Allah,then you will found love.

posted from Bloggeroid

2015- New year..new title...new task..new challenge..

assalamualaikum...fuhhhhhh....teruk betul spider web kt sini....more than a year not posting anything...

2014- life so tough here and there...banyak yg berubah...dari size badan smpai la ke title kehidupan...(nanti stori mori again)

n now pun dah middle of the 2nd month of year 2015...

see how busy life?? actually busy tu one part...but most of all...I have a lot to share but I have M yg sangat besar....hehe...hope tahun ni tak malas2 lagi...


rasanya mcm dh lewat je nak wish new year 2015...haha..now dah nak masuk Chinese new year dah...esok last keje sebelum dapat cuti panjang 4 hari...but u know la...makin nak cuti makin byk laa adhoc..

moga tahun ini segala ujian dan cabaran dan manis pahit kehidupan dapat alia lalui dgn hati yg kuat... :)

ok la..till then...will write again later.. :) nak kasi kenal little M...kesayangan baru ambo...

xoxo..
aliaiman
 
 

Trying to be Muslim

Lama dah x jejak ke sini..Too busy reading books..work..n playing candy crush..hehe
Jom reading!! A book a day challenge..
Love this book so much!!

Walking Alone



Yes, walking alone is difficult.but what choice we have this time?

start to miss u my dear after a short weekend by his side.


be strong Alia!!

InsyaAllah till we meet again love will forever remains. :)

posted from Bloggeroid

Health: Acidic or alkaline??

Assalamualaikum , salam Jumaat yang indah...:)

erk...after 3 months baru dpt potpet di sini...hheee...mana taknyaa..bz dgn keje n amat kurang sihat...yeahhh...
last Wednesday, alia ada appointment dgn doctor gynea yg dah lama pegang kes alia....Dato Dr Nor Ashikin Mokhtar (DDNora) namanya...last 7 years alia under her in Pantai Medical Center...then DDNora buka woman Wellness Centre nye sendiri...percaya x...the first Malay Woman who succeed open private medical & wellness
centre camni...






Ni la Datuk Dr Nor Ashikin yg maintain gorgeus...


Owh ya...alhamdulillah..dah 9months married to incik MKA.a.ka Cumei...  n my health up n down...oh noo...not because im pregnant !! its because of my PCOS symptom yang mcm biskut ni..kejap ok ..kejap worst....mmg tiap2 bulan laa incik MKA bertabah melayan isteri pjj die ni bila sakit..





Okeh back to story..acidic & alkaline??  u know what it means...DDNora kali ni suruh alia self study + practice dgn tawadduk nya...


So mari ler kite mengkaji n membaca sama2 ye...( now baru halfway paham..)


Actually...eating toooo much ACIDIC food can cause so many health problem such as...

the single most important measurement for your health is the pH of your blood and tissues – how acidic or alkaline it is.








Alkaline Food Chart




Owh yaa bukanlaa kena makan sumenye Alkaline foods kan...xnikmatlaa hidup....actually kite kena campur... macam yang kat bawah nih...






My current result, erkk..as expected... QUITE ACIDIC....erkk..byk nya nak improve....

How acidic are you?


Created by Alkaline Diet


    owh ya...saya bukan nak jual product...cuma nak share je...how food...change my life into *&^*%^....     sy dah mula start dah identify food yg nk ditelan...tp xdelah serius sgt...cuma beringat...now tgh berusaha ke arah itu...     doakan ya alia istiqamah!!...      



XOXO...

one Big happy family



one big happy family during my big day on 23.06.2012.lengkap kan?

pasni tgu turn by turn adik2 naik pelamin lak.


i am blessed to have this family as my 2nd family.

love is everywhere.

p/s: Allah da tetapkan dah setiap apa jua yg blaku dlm hidup.moga kita tabah melaluinya dgn iman.
posted from Bloggeroid

My PinkVaIo in the house...

Assalamualaikum..


Its been a long time without it...its been about a year plus without lappy... yeah...bit troublesome...especially when i want to do online banking, paying bills, transfer money, n last but not least..nak menulis kat blog....byk giler benda pending sbb arwah laptop Alia da sampai hujung nyawanya... mana taknya..6 year(during studies years) and 1 year (tanam anggur n working year) so total 7years la dia berbakti pada Alia...




sob sob sob..hidup kena diteruskan.. patah tumbuh hilang berganti ye dak...

maka..setelah lama bersabar..akhirnya...PinkVaio sampai gak ke pangkuan...alhamdulillah..

punyela lama order..n tunggu kilang kuarkan die...sampai sebulan lebih baru la dapat..


be a good girl ya princess..just like my previous blackyAcer...


safely arrived end oct...







beg beli lama dah...pakai utk p class or short vacation je..
speaker ini pn br beli this month..sbb nak layan korea n projek dance in room..hahaha


ni pun beli masa kat OU jenjalan cari makan...


yeay....mmg kena sound je ngn opismate...semuanye nak kaler pink.. erkk nak buat cmne da kaler ni yg bg semangat n condifent...

Ni dah lama da berkhidmat...since 2nd year studi dlu...tahun 2007..masa ni external hardisk mak aii..mahal gila..



disebabkan nak jaga keyboard ni...carikan gak menatang ni kat kedai Sony kt Setia Alam




layan Adam & Hawa
PinkyVaio.. 




 So pasni xde alasan lagi la kan tak update blog...heheee... owh ya...disebabkan ini gak..akhirnya dpt gak create blog utk project homestay... yeay!!






so sape2 yg nak cari tempat penginapan kat Perlis...bole la ya ctc no dalam page tersebut... :)

24.10.12 - 6th years- of friendship

Assalamualaikum..

hohoo..da nak balik keje baru ade masa nak update ttg hari yg ku nanti2 kan ini..
Secara amnya(ceh..mcm karangan BM lak)..tak ramai yg menhargai hari pertama kita mengenali seseorang..mungkin sudah lupa..or mungkin tak ternotice bila first time kite ter "hai" kawan kita..

For me, friendship is everywhere and evrytime..tak kire la camne pun kite mengenali seseorang..sama ada cara olskol or cara moden...internet..satu sekolah or kenal dari kawan2..tapi semuanya akan significant dlm hidup kita..(prinsip hidup:menghargai setiap orang yg ada dlm hidup kita)


dah dah..tak yah melalut buat karangan...

Actually..today..adelah hari anniversary alia dgn seseorang yg sgt significant and penting dlm hidup alia..mmg ade few people yg sgt2 alia menghargai dlm idup ni..yup....i hv so many friend mgkn sbb peramah melampau ni buat alia sng kenal kwn baru..but the true friend..only few.. :)



tgk countdown ni pun konfem da tau kan sape orgnye..ehehe..

Alhamdulillah..da 6 tahun kenal dia..n alhamdulillah..jodoh alia adalah dia.. masa dia melamar DEC last year dgn ayat sempoi nye..mmg terkedu gak laa..yelaa..saya dah give up kot for love..n never think that this cute boy(die x hensem but soo cute pd mata alia laaa)..tetiba depan masjid USM   "Kalau kita dah nikah kan mudah kan.." tu la first ayat sempoi yg keluar dari mulut dia...Berkahwin dgn dia..n buat mcm2 dgn dia..mmg bernikah memudahkan dan memberkatkan segalanya...

Syukur..setiap kelebihan dan kekurangan- which I prefer to said- differences btwn us...buat kami still stay as close friend and even untill today. kami bole tune our relationship to few phases

most of the time- we are like FRIEND/BUDDY when he or myself share about our career/business

sometimes- we are like VERY CLOSE FRIEND when we fight for stupid or little thing and make it bigger..hahaa..this part mmg slalu je..kalau gaduh tu..mmg makan hati..tp dua2 akan merajuk..last2..saya la kena pujuk..hahaa..kami gaduh kejap..lps gaduh tu lg rase rapat n rase fall in love and love n love again..(brape byk love daaa)

most of time - we are like LOVER..when we together and do things together..(yelah..long distance relationship ni..mmg kalau berjumpa n time spent together sgt2 limited and we appreciate more) we count each second and kalau bole tido pun tanak lepas...mmg rindu takyah cakaplah...doa x putus2 mohon dia selamat dgn urusannya dan berjaya dgn ape yg dia usahakan..


tp part bila plak kami HUSBAND & WIFE??

bila kami do shopping.. we use our money dgn sebaik2nya..nak beli barang...konfem x leh main pakai beli..ni persamaan kami..we r detail person- ( alia lg detail than him laa kan..dh namanya perempuan)..

bila kami make plan n desicions ( yes..we always make plan and desicions together,..masa ni mmg serius je...xkan ade chance la nak ngade2 or buat x dgr..) hehe..biasanya alia make plan..n he made the desicion..kami kne prioritize kan ape yg perlu n exclude the non important one..nk plan jalan mana..balik mana..cuti mana..buat apa..n of cos..the costing./financial..saya lah..sape lg..die akan approve n reject je..hehee nilah selama 6tahun kami jadi kawan...

bila time solat..slalunye time kami sama2..mostly wikens..kalau x ke masjid or surau..dia akan jadi imam saya..time ni rs syahdu sgt..

bila depan parents- kami xleh nak rileks n buat mcm prgai kawan2 la kan..kang ade yg tegur kata kami ni x cam husband wife..lg laa wife kan..salah sikit pgil suami..kne laa laser...hahaa...

saya masih pgil nama yg pertama saya bahasa kan dia..CUMEI...:)
dia pun da biasa guna nama tu... now depan parents n family pn da terbiasa..so far family die la..mgkn pelik kot.. abg long di panggil CUMEI.. die kata dia sgt ok n sng ngn pgilan tu..so x salahkan..


Anyway.sbnrnye..nak wish je kt sini..tp da termelalut lak tulis...

malam nnt laa alia wish him..sbb now nak balik n prepare for the surprise for him..hehe..

cake, bunga, candle...dah ready..yeahhh!!



Happy 6th Anniversary Cumei!! Hope u still be my bestiest until Jannah... :)


xoxo
Alia

Menjadi wanita itu

Wanita yang dikategorikan jelita
melukis kekuatan melalui masalahnya
tersenyum di saat terterkan
tertawa di saat hatinya menangis
tabah di saat terhina
mempersona ketika memaafkan
mengasihi tanpa minta belas kasihan
bertambah kuat di setiap doanya..


Ya Allah..moga aku diberi peluang menjadi wanita itu...

Ameen.

Harapan

Bicara mimpi itu
Mengheretku ke dasar
Gelap tangannya menggapai tanganku
Dan munculnya dirimu
Di pinggir laman itu
Hangatmu menyambutku kembali

Dan ku mengerti
Mengapa masih berdiri
Hadirnya siang berteman mentari
Dan ku bersama
Bintang malammu mencari kasihku

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahagia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita
Selamanya

Dan angin kan memanggil
Bagai ada musafir
Hadir dan pergi tiada berjanji
Mungkin seketika
Ku merasa cintanya
Bagai dibelai mimpi sempurna

Dan taman ini
Tak bererti dan bersemi
Tiada indah tanpamu di sini
Dan ku jejaki
Walaupun hanya secebis kasihmu

Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahagia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita
Selamanya

Hatiku
Meratap setinggi gunung
Pasti ku mencari bintangnya
Menjadi cahaya
Menyinar impian hidup kita
Selamanya


Solemnization 22.06.12
Wedding Reception 23.06.12


Outdoor time



Love till Jannah.. 





After 3months...alhamdulillah..i am now Mrs. MKA

Bismisllah..

Alhamdulillah..genap 3bulan 1hari menjadi isteri kesayangan kepada seorang jejaka yg sblum ini bergelar teman,kawan,sahabat,ex-bf(clash 5years ago) n stranger to me..


Mr. MKA...@cumei






Us...


Syukur alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..



p/s:kesian belog nih..dah bkurun xda da entri..tgh tgu lappy babypink baru sampai dr kilang...huhuu

posted from Bloggeroid

After 6 months....

hehee...

btol 6 bulan x sentuh blog nih...

so many to update...xtaulah rajin ke x..

punca2 nye?

- byk big event this year ( engaged, adik accident, kawan kawin, exam)
- job scope keje yg makin bertambah ( gaji x tambah pun cettt)
- byk paper study  x habis lg ( urghhh tension wohhhh)
- takde mood nak taip citer idop... ( sakit on off..bosannn!!)
- konflik time tido ( asyik tdo awal je..xleh ker nak stay up cam zaman uia dulu??)


TAPI......



yang plg besar puncanya...


- LAPTOP yg dah 5 tahun berkhidmat..dah sampai hujung nyawa nya..sob sob sob...bila laa nak dpt lappy baru nih...


nnt laa... klo rajin...br update lg..byk gak nk tempek gambo kt sini..


apepun...

ALHAMDULILLAH...syukur sgt2...saya bahagia walau seribu ujian mendatang...




TERIMA KASIH ALLAH!!









Dimana Kebahagiaan

Ada dua ekor kucing yang bersahabat. kucing yang tua dan kucing yang kecil. kucing yang kecil selalu mengeluh tentang penderitaan hidupnya dan selalu berharap bila agaknya kesenangan akan datang untuk menolongnya agar terlepas dari penderitaan dunia. kucing yang tua selalu menasihati kucing yang kecil dan berkata: "Meskipun tak punya rumah tetapi kita masih boleh tinggal ...di manapun. Hidup di dunia ini asal tidak mengalami kelaparan dan kedinginan sudah cukup. Jika dipelihara oleh manusia dan menjadi seekor kucing yang meminta belas kasihan majikan, maka akan kehilangan kebebasan dan kehormatan."

kucing kecil tersebut tidak mau mendengar nasihat kucing tua, selalu bermimpi bahwa dirinya --dari kucinging yang bebas mengembara-- menjadi kucing yang dipelihara manusia.


Pada suatu hari, kucing kecil tersebut pergi ke tempat peramal dan bertanya: "Dimanakah kebahagiaan itu berada?"

"Kebahagiaan itu berada pada ekor kamu!"

Setelah mendengar kata-kata tersebut,kucing kecil tersebut mati-matian berputar ingin menggigit ekornya untuk menangkap kebahagiaan. Dia lari sekuat-kuatnya hingga berkeringat, tetapi tetap tidak dapat menggigit ekornya. Akhirnya dengan letih dia berkata kepada kucing tua: "Menurut ramalan, kebahagiaan saya berada pada ekor saya. Tetapi saya tidak dapat menangkap kebahagiaan. Tolong beritahu, bagaimana caranya untuk mendapatkan kebahagiaan?"

kucing tua dengan tersenyum berkata: "Saya mencari kebahagiaan dengan berjalan menuju ke depan. Tidak pernah berkeluh kesah tentang masa lampau, tidak pernah kuatir dan takut tentang keadaan sekarang dan juga tidak pernah kuatir tentang masa yang akan datang. Asalkan kaki saya melangkah ke depan maka kebahagiaan yang berada di ekor saya pasti mengikuti saya."

Dimanakah sesungguhnya kebahagiaan berada? Rasa curiga sering membuat kita jauh dari pandangan kebahagiaan. Keragu-raguan sering membuat kita kehilangan kesempatan untuk memperoleh kebahagiaan. Demikian pula rasa iri hati membuat pandangan kita kabur terhadap kebahagiaan, dan melamun membuat kita lepas dari pelukan kebahagiaan.

Jangan mencari kebahagiaan di luar diri, jangan mengemis kepada siapapun. Kebahagiaan berada di dalam batin kita sendiri.

Cinta dan Perkahwinan..

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya...

pelajar: guru, apakah erti cinta..?bagaimanakah saya boleh mendapatkannya...?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana. berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. kemudian ambillah satu ranting. sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.

pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...

dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan...?

guru: ada hutan yang subur didepan sana. berjalanlah kamu. tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi, kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.

maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab, berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...


maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan.......

tamat....

==============

P/S:Kesimpulannya, usahlah terlalu memilih cinta, ditakuti anda akan terlepasnya, dan janganlah terlalu memilih jodoh, terimalah pasangan anda dengan seadanya. Tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya.

doa buat kita

Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan

Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa

Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai


Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri
Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat

PadaMu Tuhan ku mohon segalanya

ya allah…tabahkanlah hatiku ini…






doa putus cinta




Allah nak datangkan yg lebih baik.Bersangka baik n berserah pada Allah,then you will found love.

posted from Bloggeroid