Tuesday, August 25, 2009

sekolahku syurgaku....

sebenarnya lama dah citer ni duk pending...dari mula2 alia buat blog ni lagi..tapi nak recall back citer ni mmg panjang..so if x larat nak baca...dinasihatkan jgnlaa baca..hahaha


mase kecik2 dulu..(seingat usia...dlm 4tahun cmtu...)
alia same cm budak2 lain..suka main je...dan permainan yg plg favret dlu...
hmmm...baling selipar..rounders...dan byk lg klo nk ingat...
yela dah nama pun budak2...main tu biase aaa..ape lg yg bole dibuat
kecik2 dulu ma bz sgt dgn kje...mase tu tak paham lg...napela kne duk umah org lain..
mase tu org jaga tu garang...sentiasa terkurung 3bradik(mase tu adik fadhil xlahir lg)..
n paling xleh lupa...alia kne duk tepi tandas sepanjang hari...situla tempat alia duduk slama berbelas jam sehari...(terlalu pahit tuk dikenang)

mase tadika...
mase tu tadika islam nurul husna...best nye sbb byk kwn baru..sumenye islam...
mase tu laa alia kenal 1st luv alia...tp mase tu xde laa luv2 ni..yela kecik sgt kot...
tp die laa yg paling rapat n paling memahami diri ni...kenal die pun sbb sama2 tadika..
die cute..n pendiam...totally difrent from myself...ohya...kami berkongsi tarikh lahir...mungkin itu yg menyebabkan kami sgt rapat...i miss him so much...but Allah lebih menyayangi dia..


mase sekolah rendah..
sek. ren. keb. selayang jaya..
6 tahun sekolah kat situ..bestnye sbb cikgu semua amatlaa baik n xkan dilupakan oleh anak2 murid...
antaranya cikgu Mahezan, cikgu displin..cikgu Azman..cikgu Rahimah.
cikgu Noor Azman yang kawin ngn Ustazah Rashidah yg garang tu..
byk lg sbnrnye..but sejak dua menjak ni dah amnesia..hehe...byk dah ingat2 lupa...
pergi sekolah..macam pergi heaven tau...belajar math..main waktu PJ...
n paling kelakar klo kutip sampah satu beg plastik leh tukar ngn bintang..i mean dpt star laa...
sronok tau...nak citer sal sekolah rendah mmg manis sgt2..
sbb school is heaven..rumah lak mcm @#%##...
yelaa ayah garang nak mati...silap sikit je kena denda..kena rotan..
but selalu nya sebab paling sng nak kena pukul bila gaduh ngan adik..
haha...
citer sal sekolah je ye...rumah xbest...
masa sekolah i'm not da best student..biasa2 saje..
kelas kedua dr enam...okla...
paling tak leh lupa?hmm...masa darjah enam..akhir tahun dapat hadiah kedatangan PENUH..
kedatangan ke SEKOLAH SELAMA 6 TAHUN tanpa ponteng..(dapat tabung bentuk kereta)
kalo demam macam mana pun ttp nak p sekolah..
kt sekolah ni jugak laa alia ade admire kt sorg kwn ni..haha..
tapi xde laa suka nak mati..cuma suka tgk org pendiam..
yelaa..dah kita ni sorg yg kecoh..xkan nak suka org kecoh kan..
keputusan UPSR? hmmm..sedih wooo...4A 1B...tak layak p asrama mana2...
huhu...balik2 umah dgn tahap bangga tapi sedih...
kena sergah ngan ayah...
"ITU JE KO DAPAT PEGI SEKOLAH SELAMA NI?"
perkara plg sedih masa darjah 6...ayah e(pakcik yg plg rapat) meninggalkan dunia ini tanpa sempat menatap wajah nya buat terakhir kali...
tanpa alia paham ape maksud meninggal dunia...
selang seminggu..
my 1st love meninggal dunia...
hmmm...gila sekejap...meraung bukan sbb cinta(sbb mase tu mana laa tau cinta tu ape)
tapi sebab kehilangan dia tanpa sempat berjaya ke menara gading(cita2 nak masuk USM sama2)
drop betul.......kenapa lah Allah ambil semua org yg alia syg?
masa tu mentah lg nak paham konsep qada n qadar ni..
konsep takdir...
sejak tu...kerana nak buang rasa sedih..
i change evryting...
buat apa jadi perempuan..lemah n menangis ??
then masa tu laa deviate n sesat...
lalalaalaa..bangkit dari kegelapan..

masuk sek menengah...
smk kepong..sekolah kafir yang dpn tokong cina..
hmm...pergh...masa ni rasanya lg jahat dari syaitan..
jadi geng pompuan paling gengster yang x suka kat geng minah gedik..
wakakaka..jgn terasa eh sape2 ex GMG...
masa ni..kawan2 totally changed..sbb alia kena masuk sekolah yg bukan direct..
mcm mane eh nak ckp...
kiranya SKSJ direct sekolah ialah SMKIH...
but my parents tanak kasi masuk sekolah tu...
sbb displin teruk sgt kt skolah tu..
so dicampak laa ke SMK Kepong...
jauh tul sekolah ni...jalan kaki 40min..kalo jalan malas2 laa..
hihi..form 1 n 2 sebelah petang..
masa form 1 Fitrah jadi budak pandai kejap...dpt no 1 je...sbbnye..
nak tebus balik laa..sbb tak dpt masuk asrama...
n lagi satu..bila dapat ilmu..rasa puas..rasa seronok..
dulu subject paling tak suka KH...sbbnya bengkel panas...haha..
alahai..sbbnya buku teks x cantik langsung...
sekolah ni paling heaven masa rehat n masa break tuk solat asar...
haha..masa tu laa activity2 nakal berlaku...port kitorang mmg best...dekat ngn surau...
tapi bukan dlm surau...lala...pergi plg awal...balik plg lewat...
selalu je kena denda..sbb suka main2...
geng2 yang sekepala masa ni..lily..kyrie...munirah..lyana..tipah..
geng ni suka betul pakai tudung pendek..but not me...cuz x suka arr..
class science kat lab..paling haru..sbbnya..kelas ni laa ktorang menjahanamkan
segala yang cikgu bagi..haha..suka duduk belakang sbb bole main n makan...
sbbkan sekolah ni sekolah kafir..student melayu n islam sikit je...
ade puak2..hihi..ni yg malas sikit nak citer...sbbnya..alia suka semua orang yang tak cari pasal
je ngan alia n kwn2..yang cari pasal termasuklaa cikgu..sure jadi enemy..
cthnye...cikgu norazean..mmg sampai sudah kena sumpah..lala
lg sorg ni..cikgu physics alia dlu...ape eh nama dia..
yang xleh blah..dia halau alia sbb alia pengawas..
tu sbb laa smpai skrg ni mmg x suka physics..(salahkan cikgu)
wakaka...mcamlaa bagus sgt..ades..
naik form 2 kena tukar kelas sbb report kad baik sgt..(naik lif tekan sendiri)..
masa ni form 2 Jujur..hehe..kelas budak pandai..adussssss....skemanya...

masa ni laa alia knal ngn along, alang n achu..(angelians)

start time tu..ni laa kawan merangkap adik beradik yang sampai mati pun nak mati sama2..
alhamdulillah kami mmg rapat..smpai skrg..cuma..ada beberapa perkara buat kami terkilan skrg ni...hmm citer ttg along achu and alang ni nnt dlm entry lain...



form 3 Jujur plak...zaman kemuncak menjadi "syaitan"..nauzubillah..
masa ni duk perang dgn diri sendiri(ceh conflict identity)..masa ni dah amatla tomboi..
rasa leceh tul jd gurl...haha..memanjang duk tshirt n seluar poket byk tu..
tahun ni gak PMR..lalala...masa ni..rasenye subject yg paling alia takut..ape lg..KH laa..kemahiran hidup..sbbnya..sama ja..buku teks x menarik.haa...lagi satu..english...sbbnya..adess..malas betul laa nak pk essay..
alhamdulillah..dengan kenakalan n segala conflict(xpayah citerlaa...) PMR score dgn baik...
xda C..masa ni 1st start keje..huhu...keje nye sgt laa rumit..tp sbb kebosanan yang melampau selepas PMR...ape lg..keje laaa...tak mau citer bab keje sbb ni ttg sekolah je...
hehe


form 4..dah kire senior time laaa..
masa ni sedey bangat...hoho..xdpt masuk sek teknik..ramai kwn2 yg dapat..
yg result truk lg pun ada.hua3..dah rezeki diorg..huk3...hmm..dgn paksa dan tak relanya..
alia still skola kat smk kepong..what to do...sekolah ni je yg terima diri ini..
alia dicampakkan ke science stream..masuk form 4 maju.yang mana subject2 susah(masa tulaa) mcm biology,physics,chemistry,add maths...
perghhhhhhhhh..susah wei...sbbnya...mana laa alia minat science2 kejadah ni..hmmm
nilaa first time dlm idup report kad byk merah..hua3..subject wajib tuk merah...hmm apelagi
physics and add maths laa..dah tiru kwn pun fail jugak..
masa ni alia active Kadet Polis...byk kenangan pahit n manis (but PAHIT byk skali)..
masa ni laa baru kenal ape makna "KAWAN"..sbbnya..
baru tahu kawan bole tikam kita dari belakang..dan sungkurkan kita sbb nafsunya...wah.
(tak mau citer sbb pahit sgt2)

haaa....form 5?
due to one incident and kesedaran ttg masa depan dan SPM...alia dgn sendirinya buat keputusan tukar sekolah...hmmm..jauh ooo..xleh ulang alik dari rumah...hua3..rasa berat nak tinggalkan adik fadhil kat umah..tapi terpaksa..alia pindah sekolah ke ipoh perak..
kat sini..hmm alia sekolah kat smk gunung rapat..sekolah yang fames ttg sukannya..
fameskah?masuk2 kene duk class 5SC 3ntahlaa..masuk sekolah ni jadi budak nerd..haha..yelaa..xde geng laa...mula2 bosan tau tak..sbb bahasa diorg pelik...hang laa..depa laa..kamu laa..tp lama2 get used to it..
kat sini laa kenal aini(la ni jadi ninie..haha kenapa?) sabrina n achik...
diorang ni laa yang still ctc smpai skrg...kat skola ni tugas alia belajar je...xpyh active ngn cocu lg..cukupla2 sijil2 sekolah lama..perghh setahun tertinggal..nak pecah otak blaja...terutama chemistry n add maths..adoi...nasiblaa ade achik n wan yang rajin bg tunjuk ajar,..
SPM?result hmm...mmg tak layak laa nak p over da sea..hua3..sbbnya...x straight A pun...
ade satu kantoi..iaitu chemistry..terus melenyapkan cita2 ku nak masuk USM..

form 6???

lepas tu sempat jugak alia masuk SMK Anderson, kat ipoh gak..wah..best woo..sbb ape?sbb cita2 dr darjah satu tercapai gak..masa tu kene campak lagi ke science stream..but masa ni minat tul sbbnye dapat biology not physics..sebulan gak laa belajar...tp syg kejap je masuk form 6 sbbnya mak suruh balik masuk matric uia..hua3..di sini laa mulanya keterpaksaan dalam hidup but akhirnya..hikmahnya Allah jua yang Maha Mengetahui..





hmmm..tamatlaa kisah ringkas sekolah ku yang merupakan kisah hidupkan paling panjang dan byk bentuk ape yang alia jadi sekarang...sorilaa..sbb panjang giler...jgn baca if x larat..
xmenarik pun...huhuhuuu...whatever it is...I MISSED MY SCHOOLS!!!!
kdg2 kalo lalu kat area sekolah..rasa nak nangis je rewind balik each memories kt situ..
lalalalala...

P/S: 29 AUGUST 2009...cant wait to meet kwn2 SKSJ....hehe

No comments:

sekolahku syurgaku....

sebenarnya lama dah citer ni duk pending...dari mula2 alia buat blog ni lagi..tapi nak recall back citer ni mmg panjang..so if x larat nak baca...dinasihatkan jgnlaa baca..hahaha


mase kecik2 dulu..(seingat usia...dlm 4tahun cmtu...)
alia same cm budak2 lain..suka main je...dan permainan yg plg favret dlu...
hmmm...baling selipar..rounders...dan byk lg klo nk ingat...
yela dah nama pun budak2...main tu biase aaa..ape lg yg bole dibuat
kecik2 dulu ma bz sgt dgn kje...mase tu tak paham lg...napela kne duk umah org lain..
mase tu org jaga tu garang...sentiasa terkurung 3bradik(mase tu adik fadhil xlahir lg)..
n paling xleh lupa...alia kne duk tepi tandas sepanjang hari...situla tempat alia duduk slama berbelas jam sehari...(terlalu pahit tuk dikenang)

mase tadika...
mase tu tadika islam nurul husna...best nye sbb byk kwn baru..sumenye islam...
mase tu laa alia kenal 1st luv alia...tp mase tu xde laa luv2 ni..yela kecik sgt kot...
tp die laa yg paling rapat n paling memahami diri ni...kenal die pun sbb sama2 tadika..
die cute..n pendiam...totally difrent from myself...ohya...kami berkongsi tarikh lahir...mungkin itu yg menyebabkan kami sgt rapat...i miss him so much...but Allah lebih menyayangi dia..


mase sekolah rendah..
sek. ren. keb. selayang jaya..
6 tahun sekolah kat situ..bestnye sbb cikgu semua amatlaa baik n xkan dilupakan oleh anak2 murid...
antaranya cikgu Mahezan, cikgu displin..cikgu Azman..cikgu Rahimah.
cikgu Noor Azman yang kawin ngn Ustazah Rashidah yg garang tu..
byk lg sbnrnye..but sejak dua menjak ni dah amnesia..hehe...byk dah ingat2 lupa...
pergi sekolah..macam pergi heaven tau...belajar math..main waktu PJ...
n paling kelakar klo kutip sampah satu beg plastik leh tukar ngn bintang..i mean dpt star laa...
sronok tau...nak citer sal sekolah rendah mmg manis sgt2..
sbb school is heaven..rumah lak mcm @#%##...
yelaa ayah garang nak mati...silap sikit je kena denda..kena rotan..
but selalu nya sebab paling sng nak kena pukul bila gaduh ngan adik..
haha...
citer sal sekolah je ye...rumah xbest...
masa sekolah i'm not da best student..biasa2 saje..
kelas kedua dr enam...okla...
paling tak leh lupa?hmm...masa darjah enam..akhir tahun dapat hadiah kedatangan PENUH..
kedatangan ke SEKOLAH SELAMA 6 TAHUN tanpa ponteng..(dapat tabung bentuk kereta)
kalo demam macam mana pun ttp nak p sekolah..
kt sekolah ni jugak laa alia ade admire kt sorg kwn ni..haha..
tapi xde laa suka nak mati..cuma suka tgk org pendiam..
yelaa..dah kita ni sorg yg kecoh..xkan nak suka org kecoh kan..
keputusan UPSR? hmmm..sedih wooo...4A 1B...tak layak p asrama mana2...
huhu...balik2 umah dgn tahap bangga tapi sedih...
kena sergah ngan ayah...
"ITU JE KO DAPAT PEGI SEKOLAH SELAMA NI?"
perkara plg sedih masa darjah 6...ayah e(pakcik yg plg rapat) meninggalkan dunia ini tanpa sempat menatap wajah nya buat terakhir kali...
tanpa alia paham ape maksud meninggal dunia...
selang seminggu..
my 1st love meninggal dunia...
hmmm...gila sekejap...meraung bukan sbb cinta(sbb mase tu mana laa tau cinta tu ape)
tapi sebab kehilangan dia tanpa sempat berjaya ke menara gading(cita2 nak masuk USM sama2)
drop betul.......kenapa lah Allah ambil semua org yg alia syg?
masa tu mentah lg nak paham konsep qada n qadar ni..
konsep takdir...
sejak tu...kerana nak buang rasa sedih..
i change evryting...
buat apa jadi perempuan..lemah n menangis ??
then masa tu laa deviate n sesat...
lalalaalaa..bangkit dari kegelapan..

masuk sek menengah...
smk kepong..sekolah kafir yang dpn tokong cina..
hmm...pergh...masa ni rasanya lg jahat dari syaitan..
jadi geng pompuan paling gengster yang x suka kat geng minah gedik..
wakakaka..jgn terasa eh sape2 ex GMG...
masa ni..kawan2 totally changed..sbb alia kena masuk sekolah yg bukan direct..
mcm mane eh nak ckp...
kiranya SKSJ direct sekolah ialah SMKIH...
but my parents tanak kasi masuk sekolah tu...
sbb displin teruk sgt kt skolah tu..
so dicampak laa ke SMK Kepong...
jauh tul sekolah ni...jalan kaki 40min..kalo jalan malas2 laa..
hihi..form 1 n 2 sebelah petang..
masa form 1 Fitrah jadi budak pandai kejap...dpt no 1 je...sbbnye..
nak tebus balik laa..sbb tak dpt masuk asrama...
n lagi satu..bila dapat ilmu..rasa puas..rasa seronok..
dulu subject paling tak suka KH...sbbnya bengkel panas...haha..
alahai..sbbnya buku teks x cantik langsung...
sekolah ni paling heaven masa rehat n masa break tuk solat asar...
haha..masa tu laa activity2 nakal berlaku...port kitorang mmg best...dekat ngn surau...
tapi bukan dlm surau...lala...pergi plg awal...balik plg lewat...
selalu je kena denda..sbb suka main2...
geng2 yang sekepala masa ni..lily..kyrie...munirah..lyana..tipah..
geng ni suka betul pakai tudung pendek..but not me...cuz x suka arr..
class science kat lab..paling haru..sbbnya..kelas ni laa ktorang menjahanamkan
segala yang cikgu bagi..haha..suka duduk belakang sbb bole main n makan...
sbbkan sekolah ni sekolah kafir..student melayu n islam sikit je...
ade puak2..hihi..ni yg malas sikit nak citer...sbbnya..alia suka semua orang yang tak cari pasal
je ngan alia n kwn2..yang cari pasal termasuklaa cikgu..sure jadi enemy..
cthnye...cikgu norazean..mmg sampai sudah kena sumpah..lala
lg sorg ni..cikgu physics alia dlu...ape eh nama dia..
yang xleh blah..dia halau alia sbb alia pengawas..
tu sbb laa smpai skrg ni mmg x suka physics..(salahkan cikgu)
wakaka...mcamlaa bagus sgt..ades..
naik form 2 kena tukar kelas sbb report kad baik sgt..(naik lif tekan sendiri)..
masa ni form 2 Jujur..hehe..kelas budak pandai..adussssss....skemanya...

masa ni laa alia knal ngn along, alang n achu..(angelians)

start time tu..ni laa kawan merangkap adik beradik yang sampai mati pun nak mati sama2..
alhamdulillah kami mmg rapat..smpai skrg..cuma..ada beberapa perkara buat kami terkilan skrg ni...hmm citer ttg along achu and alang ni nnt dlm entry lain...



form 3 Jujur plak...zaman kemuncak menjadi "syaitan"..nauzubillah..
masa ni duk perang dgn diri sendiri(ceh conflict identity)..masa ni dah amatla tomboi..
rasa leceh tul jd gurl...haha..memanjang duk tshirt n seluar poket byk tu..
tahun ni gak PMR..lalala...masa ni..rasenye subject yg paling alia takut..ape lg..KH laa..kemahiran hidup..sbbnya..sama ja..buku teks x menarik.haa...lagi satu..english...sbbnya..adess..malas betul laa nak pk essay..
alhamdulillah..dengan kenakalan n segala conflict(xpayah citerlaa...) PMR score dgn baik...
xda C..masa ni 1st start keje..huhu...keje nye sgt laa rumit..tp sbb kebosanan yang melampau selepas PMR...ape lg..keje laaa...tak mau citer bab keje sbb ni ttg sekolah je...
hehe


form 4..dah kire senior time laaa..
masa ni sedey bangat...hoho..xdpt masuk sek teknik..ramai kwn2 yg dapat..
yg result truk lg pun ada.hua3..dah rezeki diorg..huk3...hmm..dgn paksa dan tak relanya..
alia still skola kat smk kepong..what to do...sekolah ni je yg terima diri ini..
alia dicampakkan ke science stream..masuk form 4 maju.yang mana subject2 susah(masa tulaa) mcm biology,physics,chemistry,add maths...
perghhhhhhhhh..susah wei...sbbnya...mana laa alia minat science2 kejadah ni..hmmm
nilaa first time dlm idup report kad byk merah..hua3..subject wajib tuk merah...hmm apelagi
physics and add maths laa..dah tiru kwn pun fail jugak..
masa ni alia active Kadet Polis...byk kenangan pahit n manis (but PAHIT byk skali)..
masa ni laa baru kenal ape makna "KAWAN"..sbbnya..
baru tahu kawan bole tikam kita dari belakang..dan sungkurkan kita sbb nafsunya...wah.
(tak mau citer sbb pahit sgt2)

haaa....form 5?
due to one incident and kesedaran ttg masa depan dan SPM...alia dgn sendirinya buat keputusan tukar sekolah...hmmm..jauh ooo..xleh ulang alik dari rumah...hua3..rasa berat nak tinggalkan adik fadhil kat umah..tapi terpaksa..alia pindah sekolah ke ipoh perak..
kat sini..hmm alia sekolah kat smk gunung rapat..sekolah yang fames ttg sukannya..
fameskah?masuk2 kene duk class 5SC 3ntahlaa..masuk sekolah ni jadi budak nerd..haha..yelaa..xde geng laa...mula2 bosan tau tak..sbb bahasa diorg pelik...hang laa..depa laa..kamu laa..tp lama2 get used to it..
kat sini laa kenal aini(la ni jadi ninie..haha kenapa?) sabrina n achik...
diorang ni laa yang still ctc smpai skrg...kat skola ni tugas alia belajar je...xpyh active ngn cocu lg..cukupla2 sijil2 sekolah lama..perghh setahun tertinggal..nak pecah otak blaja...terutama chemistry n add maths..adoi...nasiblaa ade achik n wan yang rajin bg tunjuk ajar,..
SPM?result hmm...mmg tak layak laa nak p over da sea..hua3..sbbnya...x straight A pun...
ade satu kantoi..iaitu chemistry..terus melenyapkan cita2 ku nak masuk USM..

form 6???

lepas tu sempat jugak alia masuk SMK Anderson, kat ipoh gak..wah..best woo..sbb ape?sbb cita2 dr darjah satu tercapai gak..masa tu kene campak lagi ke science stream..but masa ni minat tul sbbnye dapat biology not physics..sebulan gak laa belajar...tp syg kejap je masuk form 6 sbbnya mak suruh balik masuk matric uia..hua3..di sini laa mulanya keterpaksaan dalam hidup but akhirnya..hikmahnya Allah jua yang Maha Mengetahui..





hmmm..tamatlaa kisah ringkas sekolah ku yang merupakan kisah hidupkan paling panjang dan byk bentuk ape yang alia jadi sekarang...sorilaa..sbb panjang giler...jgn baca if x larat..
xmenarik pun...huhuhuuu...whatever it is...I MISSED MY SCHOOLS!!!!
kdg2 kalo lalu kat area sekolah..rasa nak nangis je rewind balik each memories kt situ..
lalalalala...

P/S: 29 AUGUST 2009...cant wait to meet kwn2 SKSJ....hehe

No comments: