Monday, August 31, 2009

happy wikens.........chapter 2

REUNION SEK RENDAH...

mase sekolah kecik2 dulu..xpenah pk akan ade hari ini...
masa sekolah dulu2...xpenah terlintas semua akan membesar change to different person..
mase sekolah dulu2...jumpe kawan..baju standard baju sekolah biasa..
n paling tak lupa...kisah mukhsin ku yang rupenye semua org tahu...
(malu nyaaaaaaaaa)


sekarang??
selepas 11tahun meninggalkan SKSJ...sekolah bahagiaku...
alia berpeluang jumpe kwn2 balik...
hua3...
mula2 mmg segan tahap bagan nak p reunion...
sbbnya byk kisah yg xleh lupa..so dgn semangat gumbira ku...
i choose to attend...
REUNION SKSJ 1993-1998...


pada 29 August 2009 lepas
bertempat di Sabak Steamboat yg xjauh dr uia...
reunion ni dihadiri oleh lebih kurang 30 org dr batch alia..
ni juga sempena berbuka puasa beramai2..
alia mmg da plan nak p ngn farosyah(nnt alia intro die kat entry lain ye)..
farosyah ni gf paan...baik n sopan org nya...
so ptg tu lepas asar alia trus p amek farosyah kat kepong...with her also ade..two ex scoolmate..
farhan n basyir...
sampai sana dlm pukul 7 camtu...
huhu...masuk2 mmg berdebar..yelaa..lama sgt x jumpe..
kenal kah daku akan mereka?n kenalkah mereka akan daku...
ohye..reunion ni jugak ade batch SMKIH...ade few gak muka yg xkenal..
hehe
malam tu antara yg kwn2 attend..
.alif(chief planner for dis event), paan n gf, basyir, aimi amirah,sakinah,liyana,julie,syuhada,nadia,shikin,wan n gf, fairuz,khairil,ajak,wan ikram, luqman..n other yg nama x brape kenal..
hmm wiken ni mmg wiken makan...
haha..betul...penuh perut dgn bermacam2 makanan yg xleh makan...
nak buat cmne dah sedap makan...
malam tu ade few yg da kawin n ade anak...mostly sume dah abes blaja n da konvo...cuma tinggal yg UIA, uitm, unisel n of coz yg study oversea je yg x abes2 lg meninggalkan zaman study...
event ni mmg best stelah alia melarikan diri dari kwn2 sejak lately..


mase ni jugak laa rase rindu org nak pgil nama kecik2 dlu..."siti"...
luqman laa yg pertama sebut nama tu..cm xpercaya je die ingat lg...
"siti..ko x ingat aku ke...kite class sama2 dr darjah satu..1E...smpailaa darjah 3"
 
bukan xingat actually..cuma muka dia byk berubah..yelaa dulu selebet je..dgn hingus..haha..
sempat juga flash back zaman terkencing dlm seluar..hahaha
hmm...pic ni alia amek dr fesbuk sbb alia malas nak snap pic...thanks wat julie n farosyah ye..

jom tgk pic2 ni...
dgn farosyah..kat dpn restaurant sabak..


 
basyir n farhan



da boys..


da girlz..
(sakinah, aimi, nadia, me, syu,julie, liyana, yus)


maintain cm dulu..


senyum.......



 
masing2 da matured..lalala
  
me with julie...
xmuat kemre nih...aduiiiii
(manekah saye?)



kandid saja2..

moga2 dptlaa jumpe lebih ramai lg pasni...huhu..
kawan sekolah lain dr kawan2 kt U...
yelaa..masa kecik2 dlu kawan segalanya bg kita..
bila da besar...kawan makin kurang...
apatah lg sahabat..
bile berhimpun cmni..byk laa flashback mase sekolah dlu..
manis utk dikenang...n malu jugak laa byk nya...hahaha


bahagia bukan???
teman2 masih terus berhubung melalui fesbuk...itulaa gunanya internet n social website...
klo xde kecanggihan ni yg buat kita sume
jauh dimata...dekat dihati...(tagline ape eh)
hehe


lagi 5 tahun kalo ade umur...mmg alia akan join event2 cmni...
hehe..mase tu sure lg ramai yg jadi mak2 n ayah...haha


ape lg ye wiken ni??
nnt ye...xlarat nak tulis...daa
tgu entry chapter 3 plak ye...final chapter...hehe
hidupku tak semanis org lain yang berteman...
namun tak jua sepahit org lain yang x berteman...
kerana..aku bersyukur dgn teman yang datang dan pergi..
manis pahit tetap kuingati...
terima kasih teman, sahabat n kawan2...
 

happy wikens.........chapter 1

salam wiken..........
lalala...firstly..happy 52th anniversary malaysia!!!!

wiken yang membahagiakan...itulah ringkasannya...
alia melalui wiken ni dgn mcm2 activity smpai x study lgsg...lala..
padahal exam ada 3 paper lg minggu ni..
mmg menangislaa cmni...huhu....tak mau nangis....

sbnrnya...lepas consultation terakhir dgn gynaecologist..
yg byk berpesan suh hidup dgn gumbira dan jgn stress sekalipun...buat diri ini berpikir...
berapa lama lg kah akan mata ini berpeluang menatap wajah2 yg disayangi...
masih ade kesempatankah tuk merasa bahagia n berjaya...
mampukah diri ini membalas jasa baik ma yg tak penah lelah membesarkan diri ini sampai sebesar ini..
dan plg penting..cukupkah bekalan di akhirat kelak...
juga stelah beliau menasihati..jgn give up..n jaga kesihatan mental n fizikal betul2 utk sihat..
alia bertekad..tuk senyum n teruskan hidup dgn lebih gumbira....lalalala...

sbnrnya azam dah lama dah..cuma tak berkesempatan utk gembira...stress yg melanda dek kerana exam n assignment yg menimbun...serta konflik dgn kwn yg dtg serentak...
buat alia ilang kekuatan...kenapa laa tak ada yg memahami diri ini sdg berperang dgn kesakitan...adooooooiiiiiiiiiiii...
seriouslyy..dihadapan sorang sahabat..alia menangis stelah exam yg kedua dijawab..menangis sbb tak tahan dgn beban fikiran yg dialami...mmg malu tp tak tahan dah..nasib ada nuur yg sbnrnya agak terkejut jugak time tu..thanks ya yang!!
lupakan bebanan itu...dan gumbiralah hati...

so wiken ni ibarat permulaan nya....:)
 bermula dgn khamis malam...(exam siang mmg meletihkan sbb x tido dua hari)..alia n rumets...buat activity luar campus...ape dia..hoho..lepas berbuka...masing2 rest n bersedia tuk p cuci mata...ape lg kan...girls...kalo tension kan xde keje lain..membeli n membelah..lalalala...so sebabkan hari pun lewat mase kitorg kuar...so mmg plan nak p cuci mata kat uptown je..kebetulan sume nye xpenah pegi yg kat sri gombak..so kami pun p laa kat situ...hehe...
by da way...malam tu alia pegi ngn dieya, yen n sab...
hehe..jalan2..tgk2 barang...sonok tau..lama x buat ngn kawan2..yela duk bz keje n keje je...mane x nye...
mase pegi tu x byk sgt kedai da on...but jumpelaa jugak brg2 yg berkenan di mata...nama pun cuci mata..
hehe...rumet2 memborong baju tido n seluar tido...n alia lak...jumpe sumthing purple..hehe..adegan tawar menawar diketuai oleh rumetku yg bijak sekali bab2 ekonomi ni...sape lg dieya laa..hehe...

 jam pun dah pkul 11.40 mase nak gerak balik...n since uia ni pulak suka saman menyaman...so balik laa kami b4 12am..hehe..masuk uia tu..melencung plak p library...lupa ada buku nak di hantar...pas anta tu...
terpandang masjid uia yg tersergam indah berseri...
wow...ade lampu2 n nice view laa at nite..(dah 4tahun barulaa 1st time sedar n nampak kecantikan uia ni...nak plak mlm...huhu...) so ajak laa diorg turun cuci mata tuk kedua kali nya...hehe..nak posing xde kemre cun..harapkan cemre fon je...biaselaa.mane laa nak cantik...hehe...
4 of us...hehe...muat ke nak masuk ni...



sab, yen n dieya...hehe..colgate!!



me myself with yen n sab...




 
dari jauh...



 
SULTAN  HAJI AHMAD SHAH MOSQUE (IIUM)





syglaa x dpt snap pic sbb gelap...tp seyes...mmg cun tau tepi masjid dat nite...
rase takjub n syukur sgt dgn keindahan masjid...
sampai sempat niat kalo bole nak try gak wat qiam kat masjid puasa kali ni..
insyaallah..aminn

actually sab n yen ni junior alia yg peramah2 belaka...bijak n hepi2 belaka diorang ni...
malam tu..pas lepak kejap kat tepi masjid tu..p laa WAQEC...order makanan yg kunun2nye nak makan mase sahur..hehe..padahal balik...trus makan...lapar beb...sedap n berbaloi gak makanannye...
seronok gak skali2 sekala tinggalkan buku n keje( yeke?)..
rasa ringan sikit otak malam tu..even xcukup tido..

thanks my dear..rumets...best kuar ngn korg..
nnt kuar lagi ye...kita pegi uptown lain pulak...
lalala

huhu..ape lg activity wiken ni?
tgu chapter 2 ye..



Friday, August 28, 2009

DOA RAMADHAN


Ya Allah, jadikanlah puasaku, puasa orang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku, ibadah orang benar-benar mengerjakan ibadah. Dan jagalah aku dari tidurnya orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku wahai Tuhan sekalian alam. Dan Ampunilah aku wahai Tuhan maha pengampun daripada segala dosa.
 
 
Ya Allah, dekatkan aku kepada keredaan Mu dan jauhkan aku daripada kemurkaan serta balasan Mu. Berilah aku kemampuan membaca ayat-ayat Mu dengan rahmat Mu, wahai Tuhan Maha Pengasih

Ya Allah limpahkan aku dengan kecerdikan fikiran dan kewaspadaan serta jauhkan aku daripada kebodohan dan kesesatan. Sediakan bahagian ku daripada kebaikan yang kau turunkan., demi kemurahan Mu, wahai Tuhan Maha Pemurah daripada segala dermawan.
 
Ya Allah berilah kekuatan kepada ku untuk
melaksanakan perintah Mu dan berilah aku kemanisan
berzikir. Berilah aku kekuatan melahirkan kesyukuran
dengan kemuliaan Mu. Dan jagalah aku dengan jagaan dan
perlindungan Mu, wahai Tuhan Maha Melihat
 
Ya Allah, tempatkan aku di kalangan orang yang
sentiasa memohon keampunan. Jadikanlah aku hamba Mu
yang saleh serta jadikanlah aku di kalangan auliya’
(orang yang mendapat keutamaan Mu) yang hampir di sisi
Mu dengan kelembutan Mu, wahai Tuhan yang Maha
pengasih daripada segala pengasih
 
Ya Allah, janganlah aku dihina kerana perbuatan
maksiat ku kepada Mu dan janganlah menyeksa ku dengan
balasan Mu. Jauhkan aku daripada sesuatu yang boleh
mendatangkan kemurkaan Mu, dengan anugerah dan bantuan
Mu, wahai kemuncak keinginan orang yang berkeinginan
 
Ya Allah bantulah aku untuk mengerjakan puasa dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku daripada dosa-dosanya. Dan berilah aku zikir untuk mengingati Mu secara berterusan, dengan taufik (petunjuk) Mu wahai pemberi petunjuk kepada orang yang sesat.
 
Ya Allah, berilah aku rezeki berupa kasih sayang kepada anak-anak yatim, pemberi makanan, penyebar salam dan bergaul dengan mulia, dengan kemuliaan Mu tempat berlindung orang yang berharap.
 
Ya Allah, sediakan bagi ku sebahagian daripada keluasan rahmat Mu. Berilah aku petunjuk dengan ajaran-ajaran Mu. Bimbinglah aku menuju keredaan Mu yang penuh dengan kecintaan Mu, wahai harapan orang yang merindu.
 
Ya Allah, jadikan aku di antara orang bertawakal kepada Mu dan jadikan aku di kalangan orang yang menang di sisi Mu. Ya Allah, jadikan aku di kalangan orang yang dekat di sisi Mu. Dengan ihsan Mu wahai tempat tuju orang yang memohon
 
Ya Allah, tanamkan dalam diri ku kecintaan melakukan kebaikan dan kebencian melakukan perbuatan maksiat serta fasik. Ya Allah jauhkan ku daripada kemurkaan Mu dan seksaan api neraka, dengan pertolongan Mu wahai Tuhan yang menolong orang memerlukan pertolongan
 
Ya Allah, hiasilah diri ku dengan penutup dan kesucian. Tutuplah diri ku dengan pakaian kesederhanaan dan kerelaan.. Tempatkan aku di jalan keadilan dan keikhlasan. Amankan diri ku daripada setiap perkara yang aku takut, dengan penjagaan Mu, wahai penjaga orang yang takut.
 
Ya Allah, bersihkan diri ku daripada kekotoran dan kehinaan. Berilah kesabaran kepada ku untuk menerima segala ketentuan. Berilah kemampuan kepada ku untuk bertakwa dan bergaul dengan orang baik, dengan bantuan Mu wahai pengharap orang yang miskin
 
Ya Allah, jangan aku dihukum disebabkan kekeliruan yang ku lakukan. Ampunkan aku daripada kesalahan dan kebodohan. Janganlah kau jadikan diri ku sasaran bala dan malapetaka, dengan kemuliaan Mu wahai kemuliaan kaum Muslimin
Ya Allah limpahkan rezeki kepada ku berupa ketaatan orang yang khusyuk. Lapangkan dada ku dengan taubat orang yang menyesal, dengan keamanan Mu wahai keamanan orang yang takut.
 
Ya Allah, berilah kemampuan kepada ku untuk menjalani kehidupan seperti mana kehidupan orang baik. Jauhkan bagi ku kehidupan orang yang melakukan kejahatan. Lindungilah aku dengan rahmat Mu hingga ke alam akhirat, demi ketuhanan Mu wahai Tuhan sekalian alam.
 
Ya Allah, tunjukkan bagi ku amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita ku, wahai Tuhan yang Maha Mengetahui segala keperluan tanpa ungkapan permohonan. Wahai yang Maha Mengetahui segala yang ada dalam hati sekalian makhluk. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarga baginda yang suci.
 
Ya Allah, sedarkan aku untuk mencari keberkatan. Terangkan hati ku secerah cahaya dan bimbinglah aku serta anggota ku untuk mengikuti segala ajaran Mu, dengan cahaya Mu wahai penerang hati orang yang bijak.
 
Ya Allah, penuhkan bahagian ku dengan keberkatan dan mudahkan bagi ku menuju ke arah kebaikan. Jangan kau jauhkan aku daripada ketenteraman kebaikan, wahai pemberi petunjuk kepada kebenaran.
 
“Ya Allah, bukakan bagi ku pintu-pintu syurga dan tutupkan bagiku pintu-pintu neraka. Berilah kemampuan kepada ku untuk membaca ayat-ayat suci al-Quran, wahai pemberi ketenangan dalam hati orang beriman.
 
Ya Allah, berilah aku petunjuk untuk mendapat keredaan Mu. Janganlah engkau biarkan syaitan menguasai diri ku. Jadikan syurga tempat tinggal dan berehat bagi ku, wahai pelaksana keperluan orang meminta.
 
Ya Allah, bukakan bagi ku pintu kelebihan dan turunkan bagi ku keberkatan mu. Berilah kepada ku untuk melakukan sesuatu yang mendatangkan keredaan Mu dan tempatkan aku dalam syurga Mu yang luas, wahai penjawab doa orang dalam kesempitan
 
Ya Allah bersihkan aku daripada segala dosa dan jauhkan diri ku daripada keaiban serta tanamkan ketakwaan dalam hati ku, wahai pengampun kesalahan orang yang berdosa.
Ya Allah, aku bermohon kepada Mu perkara yang mendatangkan keredaan Mu. Aku berlindung dengan Mu daripada perkara yang mendatangkan kemarahan Mu dan aku bermohon kepada Mu kemampuan untuk mentaati Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap Mu, wahai pemberi kepada yang meminta.
 
Ya Allah, jadikan aku orang yang menyintai auliya’ Mu dan memusuhi musuh Mu. Jadikan aku pengikut sunnah nabi Mu, wahai penjaga hati para Nabi.
 
Ya Allah, jadikan usaha ku sebagai usaha yang sentiasa disyukuri, dosa-dosa ku sebagai dosa yang diampuni, kebaikan ku sebagai kebaikan yang diterima dan keaiban ku sebagai keaiban yang ditutupi, wahai Tuhan Maha Mendengar daripada semua pendengar.
 
Ya Allah, berilah rezeki berbentuk ganjaran Lailatul Qadar kepada ku, ubahkan perkara sulit menjadi mudah, makbulkan permintaan maaf ku dan hapuskan dosa serta kesalahan ku, wahai Tuhan Maha Penyayang kepada hamba soleh
 
Ya Allah, penuhkan hidup ku dengan amalan sunnah dan muliakan aku dengan diterimanya semua permintaan, wahai Tuhan yang tidak disibukkan oleh permintaan orang meminta
 
Ya Allah, hiasilah aku dengan rahmat Mu dan berikanlah aku petunjuk serta penjagaan Mu. Bersihkan hati ku dengan fitnah, wahai pengasih kepada hamba yang beriman.
 
Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima oleh Mu melalui jalan keredaan Mu serta keredaan rasul Mu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.
 
 
AZAM ALIA RAMADHAN NI.. moga masih ada kesempatan memperbaiki diri yg amat lemah ni...

Thursday, August 27, 2009

PCOS


SALAM ILMU

sekadar pengkongsian ilmu buat semua especially wanita n also those yang ada wanita dalam hidupnya...jgn pndg kecik..sbb once u have it..its for da whole life...hmmm...


Polycystic Ovary Syndrome
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder in women, affecting an estimated five to ten million women of reproductive age. For women trying to conceive a child, PCOS is a serious, common cause of infertility - nearly half of all female factor infertility cases can be traced to PCOS. New medical insight into the disease has led to treatment options, including insulin-reducing ovulation medication (clomiphene, glucophage, Metformin), dietary changes (low glycemic diet) and surgery (ovarian drilling), which have proven successful and allow many women to overcome PCOS and conceive a child naturally, while reducing the risk of miscarriage. Women who undergo treatment for PCOS but are still unable to conceive naturally often turn to assisted reproductive technologies, including IVF, and experience high pregnancy success rates.
Polycystic ovarian syndrome is a common cause of anovulation and infertility in women. Women with this syndrome do not ovulate regularly and have ovaries that contain multiple small cystic structures, usually about 2-9 mm in diameter. This gives the ovaries a characteristic "polycystic" (many cysts) appearance on ultrasound.
Polycystic ovarian syndrome causes irregularities in the menstrual cycle, and sometimes a total lack of periods - amenorrhea
For comparison, an ovary with a mature follicle at midcycle in a woman that ovulates monthly.Blue circle is around the ovary, the black area is the fluid in the follicle. The follicle is mature size (here 20mm diameter) and contains a microscopic egg (not visible on ultrasound)
The basic problem is that although the polycystic ovaries contain many follicles with eggs, the follicles do not develop and mature properly so that they do not ovulate. Women without polycystic ovaries normally develop one mature follicle each month which ovulates (releases) one egg.
Women with polycystic ovaries are often hyperandrogenic as well. This means that their ovaries produce an excess amount of male hormones testosterone and androstenedione which can cause increased hair growth - hirsutism, and sometimes other problems as well, such as weight gain, diabetes, cardiovascular disease. The typical story seen in women with polycystic ovaries is irregular menstrual cycles, onset of hirsutism in the teens or early 20s, and gradually worsening excess hair growth.
When they attempt to get pregnant, women with polycystic ovaries will usually have difficulty. Some women with this disorder will ovulate (release a mature egg) occasionally, others do not ovulate at all. In order to conceive, sperm must be able to find and fertilize a mature egg. Therefore, they will usually need to undergo induction of ovulation to get pregnant.
The good news is that pregnancy rates are high for women with this condition. The large majority will be able to have a baby, if they will undergo treatment. Many will be able to get pregnant using fertility hormone pills to induce ovulation. This is often given by general gynecologists. About 75% of women with polycystic ovaries will ovulate with clomiphene, but only about 40% will get pregnant with it.
If this fails after about 6-9 ovulatory cycles, the next step is usually injectable gonadotropins. About 90% of women that do not ovulate with clomiphene will ovulate with this medication. The majority will get pregnant as well.
If this fails after about 3-6 ovulatory cycles, the next step is usually in vitro fertilization. The majority of women with polycystic ovaries that have not gotten pregnant with the above treatments will conceive with IVF.
...why me?

Tuesday, August 25, 2009

sekolahku syurgaku....

sebenarnya lama dah citer ni duk pending...dari mula2 alia buat blog ni lagi..tapi nak recall back citer ni mmg panjang..so if x larat nak baca...dinasihatkan jgnlaa baca..hahaha


mase kecik2 dulu..(seingat usia...dlm 4tahun cmtu...)
alia same cm budak2 lain..suka main je...dan permainan yg plg favret dlu...
hmmm...baling selipar..rounders...dan byk lg klo nk ingat...
yela dah nama pun budak2...main tu biase aaa..ape lg yg bole dibuat
kecik2 dulu ma bz sgt dgn kje...mase tu tak paham lg...napela kne duk umah org lain..
mase tu org jaga tu garang...sentiasa terkurung 3bradik(mase tu adik fadhil xlahir lg)..
n paling xleh lupa...alia kne duk tepi tandas sepanjang hari...situla tempat alia duduk slama berbelas jam sehari...(terlalu pahit tuk dikenang)

mase tadika...
mase tu tadika islam nurul husna...best nye sbb byk kwn baru..sumenye islam...
mase tu laa alia kenal 1st luv alia...tp mase tu xde laa luv2 ni..yela kecik sgt kot...
tp die laa yg paling rapat n paling memahami diri ni...kenal die pun sbb sama2 tadika..
die cute..n pendiam...totally difrent from myself...ohya...kami berkongsi tarikh lahir...mungkin itu yg menyebabkan kami sgt rapat...i miss him so much...but Allah lebih menyayangi dia..


mase sekolah rendah..
sek. ren. keb. selayang jaya..
6 tahun sekolah kat situ..bestnye sbb cikgu semua amatlaa baik n xkan dilupakan oleh anak2 murid...
antaranya cikgu Mahezan, cikgu displin..cikgu Azman..cikgu Rahimah.
cikgu Noor Azman yang kawin ngn Ustazah Rashidah yg garang tu..
byk lg sbnrnye..but sejak dua menjak ni dah amnesia..hehe...byk dah ingat2 lupa...
pergi sekolah..macam pergi heaven tau...belajar math..main waktu PJ...
n paling kelakar klo kutip sampah satu beg plastik leh tukar ngn bintang..i mean dpt star laa...
sronok tau...nak citer sal sekolah rendah mmg manis sgt2..
sbb school is heaven..rumah lak mcm @#%##...
yelaa ayah garang nak mati...silap sikit je kena denda..kena rotan..
but selalu nya sebab paling sng nak kena pukul bila gaduh ngan adik..
haha...
citer sal sekolah je ye...rumah xbest...
masa sekolah i'm not da best student..biasa2 saje..
kelas kedua dr enam...okla...
paling tak leh lupa?hmm...masa darjah enam..akhir tahun dapat hadiah kedatangan PENUH..
kedatangan ke SEKOLAH SELAMA 6 TAHUN tanpa ponteng..(dapat tabung bentuk kereta)
kalo demam macam mana pun ttp nak p sekolah..
kt sekolah ni jugak laa alia ade admire kt sorg kwn ni..haha..
tapi xde laa suka nak mati..cuma suka tgk org pendiam..
yelaa..dah kita ni sorg yg kecoh..xkan nak suka org kecoh kan..
keputusan UPSR? hmmm..sedih wooo...4A 1B...tak layak p asrama mana2...
huhu...balik2 umah dgn tahap bangga tapi sedih...
kena sergah ngan ayah...
"ITU JE KO DAPAT PEGI SEKOLAH SELAMA NI?"
perkara plg sedih masa darjah 6...ayah e(pakcik yg plg rapat) meninggalkan dunia ini tanpa sempat menatap wajah nya buat terakhir kali...
tanpa alia paham ape maksud meninggal dunia...
selang seminggu..
my 1st love meninggal dunia...
hmmm...gila sekejap...meraung bukan sbb cinta(sbb mase tu mana laa tau cinta tu ape)
tapi sebab kehilangan dia tanpa sempat berjaya ke menara gading(cita2 nak masuk USM sama2)
drop betul.......kenapa lah Allah ambil semua org yg alia syg?
masa tu mentah lg nak paham konsep qada n qadar ni..
konsep takdir...
sejak tu...kerana nak buang rasa sedih..
i change evryting...
buat apa jadi perempuan..lemah n menangis ??
then masa tu laa deviate n sesat...
lalalaalaa..bangkit dari kegelapan..

masuk sek menengah...
smk kepong..sekolah kafir yang dpn tokong cina..
hmm...pergh...masa ni rasanya lg jahat dari syaitan..
jadi geng pompuan paling gengster yang x suka kat geng minah gedik..
wakakaka..jgn terasa eh sape2 ex GMG...
masa ni..kawan2 totally changed..sbb alia kena masuk sekolah yg bukan direct..
mcm mane eh nak ckp...
kiranya SKSJ direct sekolah ialah SMKIH...
but my parents tanak kasi masuk sekolah tu...
sbb displin teruk sgt kt skolah tu..
so dicampak laa ke SMK Kepong...
jauh tul sekolah ni...jalan kaki 40min..kalo jalan malas2 laa..
hihi..form 1 n 2 sebelah petang..
masa form 1 Fitrah jadi budak pandai kejap...dpt no 1 je...sbbnye..
nak tebus balik laa..sbb tak dpt masuk asrama...
n lagi satu..bila dapat ilmu..rasa puas..rasa seronok..
dulu subject paling tak suka KH...sbbnya bengkel panas...haha..
alahai..sbbnya buku teks x cantik langsung...
sekolah ni paling heaven masa rehat n masa break tuk solat asar...
haha..masa tu laa activity2 nakal berlaku...port kitorang mmg best...dekat ngn surau...
tapi bukan dlm surau...lala...pergi plg awal...balik plg lewat...
selalu je kena denda..sbb suka main2...
geng2 yang sekepala masa ni..lily..kyrie...munirah..lyana..tipah..
geng ni suka betul pakai tudung pendek..but not me...cuz x suka arr..
class science kat lab..paling haru..sbbnya..kelas ni laa ktorang menjahanamkan
segala yang cikgu bagi..haha..suka duduk belakang sbb bole main n makan...
sbbkan sekolah ni sekolah kafir..student melayu n islam sikit je...
ade puak2..hihi..ni yg malas sikit nak citer...sbbnya..alia suka semua orang yang tak cari pasal
je ngan alia n kwn2..yang cari pasal termasuklaa cikgu..sure jadi enemy..
cthnye...cikgu norazean..mmg sampai sudah kena sumpah..lala
lg sorg ni..cikgu physics alia dlu...ape eh nama dia..
yang xleh blah..dia halau alia sbb alia pengawas..
tu sbb laa smpai skrg ni mmg x suka physics..(salahkan cikgu)
wakaka...mcamlaa bagus sgt..ades..
naik form 2 kena tukar kelas sbb report kad baik sgt..(naik lif tekan sendiri)..
masa ni form 2 Jujur..hehe..kelas budak pandai..adussssss....skemanya...

masa ni laa alia knal ngn along, alang n achu..(angelians)

start time tu..ni laa kawan merangkap adik beradik yang sampai mati pun nak mati sama2..
alhamdulillah kami mmg rapat..smpai skrg..cuma..ada beberapa perkara buat kami terkilan skrg ni...hmm citer ttg along achu and alang ni nnt dlm entry lain...



form 3 Jujur plak...zaman kemuncak menjadi "syaitan"..nauzubillah..
masa ni duk perang dgn diri sendiri(ceh conflict identity)..masa ni dah amatla tomboi..
rasa leceh tul jd gurl...haha..memanjang duk tshirt n seluar poket byk tu..
tahun ni gak PMR..lalala...masa ni..rasenye subject yg paling alia takut..ape lg..KH laa..kemahiran hidup..sbbnya..sama ja..buku teks x menarik.haa...lagi satu..english...sbbnya..adess..malas betul laa nak pk essay..
alhamdulillah..dengan kenakalan n segala conflict(xpayah citerlaa...) PMR score dgn baik...
xda C..masa ni 1st start keje..huhu...keje nye sgt laa rumit..tp sbb kebosanan yang melampau selepas PMR...ape lg..keje laaa...tak mau citer bab keje sbb ni ttg sekolah je...
hehe


form 4..dah kire senior time laaa..
masa ni sedey bangat...hoho..xdpt masuk sek teknik..ramai kwn2 yg dapat..
yg result truk lg pun ada.hua3..dah rezeki diorg..huk3...hmm..dgn paksa dan tak relanya..
alia still skola kat smk kepong..what to do...sekolah ni je yg terima diri ini..
alia dicampakkan ke science stream..masuk form 4 maju.yang mana subject2 susah(masa tulaa) mcm biology,physics,chemistry,add maths...
perghhhhhhhhh..susah wei...sbbnya...mana laa alia minat science2 kejadah ni..hmmm
nilaa first time dlm idup report kad byk merah..hua3..subject wajib tuk merah...hmm apelagi
physics and add maths laa..dah tiru kwn pun fail jugak..
masa ni alia active Kadet Polis...byk kenangan pahit n manis (but PAHIT byk skali)..
masa ni laa baru kenal ape makna "KAWAN"..sbbnya..
baru tahu kawan bole tikam kita dari belakang..dan sungkurkan kita sbb nafsunya...wah.
(tak mau citer sbb pahit sgt2)

haaa....form 5?
due to one incident and kesedaran ttg masa depan dan SPM...alia dgn sendirinya buat keputusan tukar sekolah...hmmm..jauh ooo..xleh ulang alik dari rumah...hua3..rasa berat nak tinggalkan adik fadhil kat umah..tapi terpaksa..alia pindah sekolah ke ipoh perak..
kat sini..hmm alia sekolah kat smk gunung rapat..sekolah yang fames ttg sukannya..
fameskah?masuk2 kene duk class 5SC 3ntahlaa..masuk sekolah ni jadi budak nerd..haha..yelaa..xde geng laa...mula2 bosan tau tak..sbb bahasa diorg pelik...hang laa..depa laa..kamu laa..tp lama2 get used to it..
kat sini laa kenal aini(la ni jadi ninie..haha kenapa?) sabrina n achik...
diorang ni laa yang still ctc smpai skrg...kat skola ni tugas alia belajar je...xpyh active ngn cocu lg..cukupla2 sijil2 sekolah lama..perghh setahun tertinggal..nak pecah otak blaja...terutama chemistry n add maths..adoi...nasiblaa ade achik n wan yang rajin bg tunjuk ajar,..
SPM?result hmm...mmg tak layak laa nak p over da sea..hua3..sbbnya...x straight A pun...
ade satu kantoi..iaitu chemistry..terus melenyapkan cita2 ku nak masuk USM..

form 6???

lepas tu sempat jugak alia masuk SMK Anderson, kat ipoh gak..wah..best woo..sbb ape?sbb cita2 dr darjah satu tercapai gak..masa tu kene campak lagi ke science stream..but masa ni minat tul sbbnye dapat biology not physics..sebulan gak laa belajar...tp syg kejap je masuk form 6 sbbnya mak suruh balik masuk matric uia..hua3..di sini laa mulanya keterpaksaan dalam hidup but akhirnya..hikmahnya Allah jua yang Maha Mengetahui..





hmmm..tamatlaa kisah ringkas sekolah ku yang merupakan kisah hidupkan paling panjang dan byk bentuk ape yang alia jadi sekarang...sorilaa..sbb panjang giler...jgn baca if x larat..
xmenarik pun...huhuhuuu...whatever it is...I MISSED MY SCHOOLS!!!!
kdg2 kalo lalu kat area sekolah..rasa nak nangis je rewind balik each memories kt situ..
lalalalala...

P/S: 29 AUGUST 2009...cant wait to meet kwn2 SKSJ....hehe

Monday, August 24, 2009

-Cinta dunia dan takut mati-


“Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia 
akan datang mengerumuni kamu 
bagaikan orang-orang kelaparan mengerumuni hidangan mereka.” 
Maka salah seorang sahabat bertanya,
” Apakah karena jumlah kami yang sedikit pada hari itu?” 
Nabi saw, menjawab,
”Bahkan, pada hari itu jumlah kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di lautan, 
dan Allah akan mencabut ‘rasa gentar’ terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, 
dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit al-wahnu.”
Seorang sahabat bertanya, 
‘Apakah itu al-wahnu itu, ya Rasulullah?’ 
Rasulullah saw, menjawab, 
Cinta dunia dan takut mati.” 
                          (Hr Abu Dawud dan Ahmad)

Changed title to FULLTIME STUDENT..

Salam ilmu...
Sebenarnye dah 6 weeks dah alia regis for new semester kat 
GARDEN KNOWLEDGE AND VIRTUE nii
...adess...parah gak sem ni...sume nye subject major...huhu...hope bole score dgn lebih baik...
alia sem ni dah succeed register for :
 

cross cultural psychology,
cognitive psychology,
psychometric applications
history and philosophy of psychology
child psychology
language for occupational purposes
sewing skills II


huhu..amacam..lain yg di rancang..lain yg jadi...hik2...ingatkan xpyh bgun pagi sem ni...
alih2 kena gak...adui..class plg awal kul 8.30pg..clazz lecturer punctual lak tuh...
adumak...matilaa...
minggu ni da masuk minggu midterm exam n paling x best keje berlambak...
buku text xsampai2..
pastu lak skrg dah mula keja..ades...ingat jadi fulltime student..cancelled la pulak..
dah rezeki allah bagi...syukur...
hmm..keje pe pulak sem ni eh..hehe..alia dpt title baru..teacher..klo melayunye..."cekgu"..hhu...
pergh...mengajar student yg lagi2 bijak dari alia...mmg cuak...n
OMG...alia kena ajar ADD MATHS!!..
next entry citer sal keje lak..adess...
anyway..skrg da masuk bulan puasa...azam puasa tahun ni??
nnt citer laa...ni nak ngadap test tuk esok...
lalalalalaa...

happy wikens.........chapter 2

REUNION SEK RENDAH...

mase sekolah kecik2 dulu..xpenah pk akan ade hari ini...
masa sekolah dulu2...xpenah terlintas semua akan membesar change to different person..
mase sekolah dulu2...jumpe kawan..baju standard baju sekolah biasa..
n paling tak lupa...kisah mukhsin ku yang rupenye semua org tahu...
(malu nyaaaaaaaaa)


sekarang??
selepas 11tahun meninggalkan SKSJ...sekolah bahagiaku...
alia berpeluang jumpe kwn2 balik...
hua3...
mula2 mmg segan tahap bagan nak p reunion...
sbbnya byk kisah yg xleh lupa..so dgn semangat gumbira ku...
i choose to attend...
REUNION SKSJ 1993-1998...


pada 29 August 2009 lepas
bertempat di Sabak Steamboat yg xjauh dr uia...
reunion ni dihadiri oleh lebih kurang 30 org dr batch alia..
ni juga sempena berbuka puasa beramai2..
alia mmg da plan nak p ngn farosyah(nnt alia intro die kat entry lain ye)..
farosyah ni gf paan...baik n sopan org nya...
so ptg tu lepas asar alia trus p amek farosyah kat kepong...with her also ade..two ex scoolmate..
farhan n basyir...
sampai sana dlm pukul 7 camtu...
huhu...masuk2 mmg berdebar..yelaa..lama sgt x jumpe..
kenal kah daku akan mereka?n kenalkah mereka akan daku...
ohye..reunion ni jugak ade batch SMKIH...ade few gak muka yg xkenal..
hehe
malam tu antara yg kwn2 attend..
.alif(chief planner for dis event), paan n gf, basyir, aimi amirah,sakinah,liyana,julie,syuhada,nadia,shikin,wan n gf, fairuz,khairil,ajak,wan ikram, luqman..n other yg nama x brape kenal..
hmm wiken ni mmg wiken makan...
haha..betul...penuh perut dgn bermacam2 makanan yg xleh makan...
nak buat cmne dah sedap makan...
malam tu ade few yg da kawin n ade anak...mostly sume dah abes blaja n da konvo...cuma tinggal yg UIA, uitm, unisel n of coz yg study oversea je yg x abes2 lg meninggalkan zaman study...
event ni mmg best stelah alia melarikan diri dari kwn2 sejak lately..


mase ni jugak laa rase rindu org nak pgil nama kecik2 dlu..."siti"...
luqman laa yg pertama sebut nama tu..cm xpercaya je die ingat lg...
"siti..ko x ingat aku ke...kite class sama2 dr darjah satu..1E...smpailaa darjah 3"
 
bukan xingat actually..cuma muka dia byk berubah..yelaa dulu selebet je..dgn hingus..haha..
sempat juga flash back zaman terkencing dlm seluar..hahaha
hmm...pic ni alia amek dr fesbuk sbb alia malas nak snap pic...thanks wat julie n farosyah ye..

jom tgk pic2 ni...
dgn farosyah..kat dpn restaurant sabak..


 
basyir n farhan



da boys..


da girlz..
(sakinah, aimi, nadia, me, syu,julie, liyana, yus)


maintain cm dulu..


senyum.......



 
masing2 da matured..lalala
  
me with julie...
xmuat kemre nih...aduiiiii
(manekah saye?)



kandid saja2..

moga2 dptlaa jumpe lebih ramai lg pasni...huhu..
kawan sekolah lain dr kawan2 kt U...
yelaa..masa kecik2 dlu kawan segalanya bg kita..
bila da besar...kawan makin kurang...
apatah lg sahabat..
bile berhimpun cmni..byk laa flashback mase sekolah dlu..
manis utk dikenang...n malu jugak laa byk nya...hahaha


bahagia bukan???
teman2 masih terus berhubung melalui fesbuk...itulaa gunanya internet n social website...
klo xde kecanggihan ni yg buat kita sume
jauh dimata...dekat dihati...(tagline ape eh)
hehe


lagi 5 tahun kalo ade umur...mmg alia akan join event2 cmni...
hehe..mase tu sure lg ramai yg jadi mak2 n ayah...haha


ape lg ye wiken ni??
nnt ye...xlarat nak tulis...daa
tgu entry chapter 3 plak ye...final chapter...hehe
hidupku tak semanis org lain yang berteman...
namun tak jua sepahit org lain yang x berteman...
kerana..aku bersyukur dgn teman yang datang dan pergi..
manis pahit tetap kuingati...
terima kasih teman, sahabat n kawan2...
 

happy wikens.........chapter 1

salam wiken..........
lalala...firstly..happy 52th anniversary malaysia!!!!

wiken yang membahagiakan...itulah ringkasannya...
alia melalui wiken ni dgn mcm2 activity smpai x study lgsg...lala..
padahal exam ada 3 paper lg minggu ni..
mmg menangislaa cmni...huhu....tak mau nangis....

sbnrnya...lepas consultation terakhir dgn gynaecologist..
yg byk berpesan suh hidup dgn gumbira dan jgn stress sekalipun...buat diri ini berpikir...
berapa lama lg kah akan mata ini berpeluang menatap wajah2 yg disayangi...
masih ade kesempatankah tuk merasa bahagia n berjaya...
mampukah diri ini membalas jasa baik ma yg tak penah lelah membesarkan diri ini sampai sebesar ini..
dan plg penting..cukupkah bekalan di akhirat kelak...
juga stelah beliau menasihati..jgn give up..n jaga kesihatan mental n fizikal betul2 utk sihat..
alia bertekad..tuk senyum n teruskan hidup dgn lebih gumbira....lalalala...

sbnrnya azam dah lama dah..cuma tak berkesempatan utk gembira...stress yg melanda dek kerana exam n assignment yg menimbun...serta konflik dgn kwn yg dtg serentak...
buat alia ilang kekuatan...kenapa laa tak ada yg memahami diri ini sdg berperang dgn kesakitan...adooooooiiiiiiiiiiii...
seriouslyy..dihadapan sorang sahabat..alia menangis stelah exam yg kedua dijawab..menangis sbb tak tahan dgn beban fikiran yg dialami...mmg malu tp tak tahan dah..nasib ada nuur yg sbnrnya agak terkejut jugak time tu..thanks ya yang!!
lupakan bebanan itu...dan gumbiralah hati...

so wiken ni ibarat permulaan nya....:)
 bermula dgn khamis malam...(exam siang mmg meletihkan sbb x tido dua hari)..alia n rumets...buat activity luar campus...ape dia..hoho..lepas berbuka...masing2 rest n bersedia tuk p cuci mata...ape lg kan...girls...kalo tension kan xde keje lain..membeli n membelah..lalalala...so sebabkan hari pun lewat mase kitorg kuar...so mmg plan nak p cuci mata kat uptown je..kebetulan sume nye xpenah pegi yg kat sri gombak..so kami pun p laa kat situ...hehe...
by da way...malam tu alia pegi ngn dieya, yen n sab...
hehe..jalan2..tgk2 barang...sonok tau..lama x buat ngn kawan2..yela duk bz keje n keje je...mane x nye...
mase pegi tu x byk sgt kedai da on...but jumpelaa jugak brg2 yg berkenan di mata...nama pun cuci mata..
hehe...rumet2 memborong baju tido n seluar tido...n alia lak...jumpe sumthing purple..hehe..adegan tawar menawar diketuai oleh rumetku yg bijak sekali bab2 ekonomi ni...sape lg dieya laa..hehe...

 jam pun dah pkul 11.40 mase nak gerak balik...n since uia ni pulak suka saman menyaman...so balik laa kami b4 12am..hehe..masuk uia tu..melencung plak p library...lupa ada buku nak di hantar...pas anta tu...
terpandang masjid uia yg tersergam indah berseri...
wow...ade lampu2 n nice view laa at nite..(dah 4tahun barulaa 1st time sedar n nampak kecantikan uia ni...nak plak mlm...huhu...) so ajak laa diorg turun cuci mata tuk kedua kali nya...hehe..nak posing xde kemre cun..harapkan cemre fon je...biaselaa.mane laa nak cantik...hehe...
4 of us...hehe...muat ke nak masuk ni...



sab, yen n dieya...hehe..colgate!!



me myself with yen n sab...




 
dari jauh...



 
SULTAN  HAJI AHMAD SHAH MOSQUE (IIUM)





syglaa x dpt snap pic sbb gelap...tp seyes...mmg cun tau tepi masjid dat nite...
rase takjub n syukur sgt dgn keindahan masjid...
sampai sempat niat kalo bole nak try gak wat qiam kat masjid puasa kali ni..
insyaallah..aminn

actually sab n yen ni junior alia yg peramah2 belaka...bijak n hepi2 belaka diorang ni...
malam tu..pas lepak kejap kat tepi masjid tu..p laa WAQEC...order makanan yg kunun2nye nak makan mase sahur..hehe..padahal balik...trus makan...lapar beb...sedap n berbaloi gak makanannye...
seronok gak skali2 sekala tinggalkan buku n keje( yeke?)..
rasa ringan sikit otak malam tu..even xcukup tido..

thanks my dear..rumets...best kuar ngn korg..
nnt kuar lagi ye...kita pegi uptown lain pulak...
lalala

huhu..ape lg activity wiken ni?
tgu chapter 2 ye..



DOA RAMADHAN


Ya Allah, jadikanlah puasaku, puasa orang benar-benar berpuasa. Dan ibadah malamku, ibadah orang benar-benar mengerjakan ibadah. Dan jagalah aku dari tidurnya orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku wahai Tuhan sekalian alam. Dan Ampunilah aku wahai Tuhan maha pengampun daripada segala dosa.
 
 
Ya Allah, dekatkan aku kepada keredaan Mu dan jauhkan aku daripada kemurkaan serta balasan Mu. Berilah aku kemampuan membaca ayat-ayat Mu dengan rahmat Mu, wahai Tuhan Maha Pengasih

Ya Allah limpahkan aku dengan kecerdikan fikiran dan kewaspadaan serta jauhkan aku daripada kebodohan dan kesesatan. Sediakan bahagian ku daripada kebaikan yang kau turunkan., demi kemurahan Mu, wahai Tuhan Maha Pemurah daripada segala dermawan.
 
Ya Allah berilah kekuatan kepada ku untuk
melaksanakan perintah Mu dan berilah aku kemanisan
berzikir. Berilah aku kekuatan melahirkan kesyukuran
dengan kemuliaan Mu. Dan jagalah aku dengan jagaan dan
perlindungan Mu, wahai Tuhan Maha Melihat
 
Ya Allah, tempatkan aku di kalangan orang yang
sentiasa memohon keampunan. Jadikanlah aku hamba Mu
yang saleh serta jadikanlah aku di kalangan auliya’
(orang yang mendapat keutamaan Mu) yang hampir di sisi
Mu dengan kelembutan Mu, wahai Tuhan yang Maha
pengasih daripada segala pengasih
 
Ya Allah, janganlah aku dihina kerana perbuatan
maksiat ku kepada Mu dan janganlah menyeksa ku dengan
balasan Mu. Jauhkan aku daripada sesuatu yang boleh
mendatangkan kemurkaan Mu, dengan anugerah dan bantuan
Mu, wahai kemuncak keinginan orang yang berkeinginan
 
Ya Allah bantulah aku untuk mengerjakan puasa dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku daripada dosa-dosanya. Dan berilah aku zikir untuk mengingati Mu secara berterusan, dengan taufik (petunjuk) Mu wahai pemberi petunjuk kepada orang yang sesat.
 
Ya Allah, berilah aku rezeki berupa kasih sayang kepada anak-anak yatim, pemberi makanan, penyebar salam dan bergaul dengan mulia, dengan kemuliaan Mu tempat berlindung orang yang berharap.
 
Ya Allah, sediakan bagi ku sebahagian daripada keluasan rahmat Mu. Berilah aku petunjuk dengan ajaran-ajaran Mu. Bimbinglah aku menuju keredaan Mu yang penuh dengan kecintaan Mu, wahai harapan orang yang merindu.
 
Ya Allah, jadikan aku di antara orang bertawakal kepada Mu dan jadikan aku di kalangan orang yang menang di sisi Mu. Ya Allah, jadikan aku di kalangan orang yang dekat di sisi Mu. Dengan ihsan Mu wahai tempat tuju orang yang memohon
 
Ya Allah, tanamkan dalam diri ku kecintaan melakukan kebaikan dan kebencian melakukan perbuatan maksiat serta fasik. Ya Allah jauhkan ku daripada kemurkaan Mu dan seksaan api neraka, dengan pertolongan Mu wahai Tuhan yang menolong orang memerlukan pertolongan
 
Ya Allah, hiasilah diri ku dengan penutup dan kesucian. Tutuplah diri ku dengan pakaian kesederhanaan dan kerelaan.. Tempatkan aku di jalan keadilan dan keikhlasan. Amankan diri ku daripada setiap perkara yang aku takut, dengan penjagaan Mu, wahai penjaga orang yang takut.
 
Ya Allah, bersihkan diri ku daripada kekotoran dan kehinaan. Berilah kesabaran kepada ku untuk menerima segala ketentuan. Berilah kemampuan kepada ku untuk bertakwa dan bergaul dengan orang baik, dengan bantuan Mu wahai pengharap orang yang miskin
 
Ya Allah, jangan aku dihukum disebabkan kekeliruan yang ku lakukan. Ampunkan aku daripada kesalahan dan kebodohan. Janganlah kau jadikan diri ku sasaran bala dan malapetaka, dengan kemuliaan Mu wahai kemuliaan kaum Muslimin
Ya Allah limpahkan rezeki kepada ku berupa ketaatan orang yang khusyuk. Lapangkan dada ku dengan taubat orang yang menyesal, dengan keamanan Mu wahai keamanan orang yang takut.
 
Ya Allah, berilah kemampuan kepada ku untuk menjalani kehidupan seperti mana kehidupan orang baik. Jauhkan bagi ku kehidupan orang yang melakukan kejahatan. Lindungilah aku dengan rahmat Mu hingga ke alam akhirat, demi ketuhanan Mu wahai Tuhan sekalian alam.
 
Ya Allah, tunjukkan bagi ku amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-cita ku, wahai Tuhan yang Maha Mengetahui segala keperluan tanpa ungkapan permohonan. Wahai yang Maha Mengetahui segala yang ada dalam hati sekalian makhluk. Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad dan keluarga baginda yang suci.
 
Ya Allah, sedarkan aku untuk mencari keberkatan. Terangkan hati ku secerah cahaya dan bimbinglah aku serta anggota ku untuk mengikuti segala ajaran Mu, dengan cahaya Mu wahai penerang hati orang yang bijak.
 
Ya Allah, penuhkan bahagian ku dengan keberkatan dan mudahkan bagi ku menuju ke arah kebaikan. Jangan kau jauhkan aku daripada ketenteraman kebaikan, wahai pemberi petunjuk kepada kebenaran.
 
“Ya Allah, bukakan bagi ku pintu-pintu syurga dan tutupkan bagiku pintu-pintu neraka. Berilah kemampuan kepada ku untuk membaca ayat-ayat suci al-Quran, wahai pemberi ketenangan dalam hati orang beriman.
 
Ya Allah, berilah aku petunjuk untuk mendapat keredaan Mu. Janganlah engkau biarkan syaitan menguasai diri ku. Jadikan syurga tempat tinggal dan berehat bagi ku, wahai pelaksana keperluan orang meminta.
 
Ya Allah, bukakan bagi ku pintu kelebihan dan turunkan bagi ku keberkatan mu. Berilah kepada ku untuk melakukan sesuatu yang mendatangkan keredaan Mu dan tempatkan aku dalam syurga Mu yang luas, wahai penjawab doa orang dalam kesempitan
 
Ya Allah bersihkan aku daripada segala dosa dan jauhkan diri ku daripada keaiban serta tanamkan ketakwaan dalam hati ku, wahai pengampun kesalahan orang yang berdosa.
Ya Allah, aku bermohon kepada Mu perkara yang mendatangkan keredaan Mu. Aku berlindung dengan Mu daripada perkara yang mendatangkan kemarahan Mu dan aku bermohon kepada Mu kemampuan untuk mentaati Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap Mu, wahai pemberi kepada yang meminta.
 
Ya Allah, jadikan aku orang yang menyintai auliya’ Mu dan memusuhi musuh Mu. Jadikan aku pengikut sunnah nabi Mu, wahai penjaga hati para Nabi.
 
Ya Allah, jadikan usaha ku sebagai usaha yang sentiasa disyukuri, dosa-dosa ku sebagai dosa yang diampuni, kebaikan ku sebagai kebaikan yang diterima dan keaiban ku sebagai keaiban yang ditutupi, wahai Tuhan Maha Mendengar daripada semua pendengar.
 
Ya Allah, berilah rezeki berbentuk ganjaran Lailatul Qadar kepada ku, ubahkan perkara sulit menjadi mudah, makbulkan permintaan maaf ku dan hapuskan dosa serta kesalahan ku, wahai Tuhan Maha Penyayang kepada hamba soleh
 
Ya Allah, penuhkan hidup ku dengan amalan sunnah dan muliakan aku dengan diterimanya semua permintaan, wahai Tuhan yang tidak disibukkan oleh permintaan orang meminta
 
Ya Allah, hiasilah aku dengan rahmat Mu dan berikanlah aku petunjuk serta penjagaan Mu. Bersihkan hati ku dengan fitnah, wahai pengasih kepada hamba yang beriman.
 
Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima oleh Mu melalui jalan keredaan Mu serta keredaan rasul Mu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam.
 
 
AZAM ALIA RAMADHAN NI.. moga masih ada kesempatan memperbaiki diri yg amat lemah ni...

PCOS


SALAM ILMU

sekadar pengkongsian ilmu buat semua especially wanita n also those yang ada wanita dalam hidupnya...jgn pndg kecik..sbb once u have it..its for da whole life...hmmm...


Polycystic Ovary Syndrome
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine disorder in women, affecting an estimated five to ten million women of reproductive age. For women trying to conceive a child, PCOS is a serious, common cause of infertility - nearly half of all female factor infertility cases can be traced to PCOS. New medical insight into the disease has led to treatment options, including insulin-reducing ovulation medication (clomiphene, glucophage, Metformin), dietary changes (low glycemic diet) and surgery (ovarian drilling), which have proven successful and allow many women to overcome PCOS and conceive a child naturally, while reducing the risk of miscarriage. Women who undergo treatment for PCOS but are still unable to conceive naturally often turn to assisted reproductive technologies, including IVF, and experience high pregnancy success rates.
Polycystic ovarian syndrome is a common cause of anovulation and infertility in women. Women with this syndrome do not ovulate regularly and have ovaries that contain multiple small cystic structures, usually about 2-9 mm in diameter. This gives the ovaries a characteristic "polycystic" (many cysts) appearance on ultrasound.
Polycystic ovarian syndrome causes irregularities in the menstrual cycle, and sometimes a total lack of periods - amenorrhea
For comparison, an ovary with a mature follicle at midcycle in a woman that ovulates monthly.Blue circle is around the ovary, the black area is the fluid in the follicle. The follicle is mature size (here 20mm diameter) and contains a microscopic egg (not visible on ultrasound)
The basic problem is that although the polycystic ovaries contain many follicles with eggs, the follicles do not develop and mature properly so that they do not ovulate. Women without polycystic ovaries normally develop one mature follicle each month which ovulates (releases) one egg.
Women with polycystic ovaries are often hyperandrogenic as well. This means that their ovaries produce an excess amount of male hormones testosterone and androstenedione which can cause increased hair growth - hirsutism, and sometimes other problems as well, such as weight gain, diabetes, cardiovascular disease. The typical story seen in women with polycystic ovaries is irregular menstrual cycles, onset of hirsutism in the teens or early 20s, and gradually worsening excess hair growth.
When they attempt to get pregnant, women with polycystic ovaries will usually have difficulty. Some women with this disorder will ovulate (release a mature egg) occasionally, others do not ovulate at all. In order to conceive, sperm must be able to find and fertilize a mature egg. Therefore, they will usually need to undergo induction of ovulation to get pregnant.
The good news is that pregnancy rates are high for women with this condition. The large majority will be able to have a baby, if they will undergo treatment. Many will be able to get pregnant using fertility hormone pills to induce ovulation. This is often given by general gynecologists. About 75% of women with polycystic ovaries will ovulate with clomiphene, but only about 40% will get pregnant with it.
If this fails after about 6-9 ovulatory cycles, the next step is usually injectable gonadotropins. About 90% of women that do not ovulate with clomiphene will ovulate with this medication. The majority will get pregnant as well.
If this fails after about 3-6 ovulatory cycles, the next step is usually in vitro fertilization. The majority of women with polycystic ovaries that have not gotten pregnant with the above treatments will conceive with IVF.
...why me?

sekolahku syurgaku....

sebenarnya lama dah citer ni duk pending...dari mula2 alia buat blog ni lagi..tapi nak recall back citer ni mmg panjang..so if x larat nak baca...dinasihatkan jgnlaa baca..hahaha


mase kecik2 dulu..(seingat usia...dlm 4tahun cmtu...)
alia same cm budak2 lain..suka main je...dan permainan yg plg favret dlu...
hmmm...baling selipar..rounders...dan byk lg klo nk ingat...
yela dah nama pun budak2...main tu biase aaa..ape lg yg bole dibuat
kecik2 dulu ma bz sgt dgn kje...mase tu tak paham lg...napela kne duk umah org lain..
mase tu org jaga tu garang...sentiasa terkurung 3bradik(mase tu adik fadhil xlahir lg)..
n paling xleh lupa...alia kne duk tepi tandas sepanjang hari...situla tempat alia duduk slama berbelas jam sehari...(terlalu pahit tuk dikenang)

mase tadika...
mase tu tadika islam nurul husna...best nye sbb byk kwn baru..sumenye islam...
mase tu laa alia kenal 1st luv alia...tp mase tu xde laa luv2 ni..yela kecik sgt kot...
tp die laa yg paling rapat n paling memahami diri ni...kenal die pun sbb sama2 tadika..
die cute..n pendiam...totally difrent from myself...ohya...kami berkongsi tarikh lahir...mungkin itu yg menyebabkan kami sgt rapat...i miss him so much...but Allah lebih menyayangi dia..


mase sekolah rendah..
sek. ren. keb. selayang jaya..
6 tahun sekolah kat situ..bestnye sbb cikgu semua amatlaa baik n xkan dilupakan oleh anak2 murid...
antaranya cikgu Mahezan, cikgu displin..cikgu Azman..cikgu Rahimah.
cikgu Noor Azman yang kawin ngn Ustazah Rashidah yg garang tu..
byk lg sbnrnye..but sejak dua menjak ni dah amnesia..hehe...byk dah ingat2 lupa...
pergi sekolah..macam pergi heaven tau...belajar math..main waktu PJ...
n paling kelakar klo kutip sampah satu beg plastik leh tukar ngn bintang..i mean dpt star laa...
sronok tau...nak citer sal sekolah rendah mmg manis sgt2..
sbb school is heaven..rumah lak mcm @#%##...
yelaa ayah garang nak mati...silap sikit je kena denda..kena rotan..
but selalu nya sebab paling sng nak kena pukul bila gaduh ngan adik..
haha...
citer sal sekolah je ye...rumah xbest...
masa sekolah i'm not da best student..biasa2 saje..
kelas kedua dr enam...okla...
paling tak leh lupa?hmm...masa darjah enam..akhir tahun dapat hadiah kedatangan PENUH..
kedatangan ke SEKOLAH SELAMA 6 TAHUN tanpa ponteng..(dapat tabung bentuk kereta)
kalo demam macam mana pun ttp nak p sekolah..
kt sekolah ni jugak laa alia ade admire kt sorg kwn ni..haha..
tapi xde laa suka nak mati..cuma suka tgk org pendiam..
yelaa..dah kita ni sorg yg kecoh..xkan nak suka org kecoh kan..
keputusan UPSR? hmmm..sedih wooo...4A 1B...tak layak p asrama mana2...
huhu...balik2 umah dgn tahap bangga tapi sedih...
kena sergah ngan ayah...
"ITU JE KO DAPAT PEGI SEKOLAH SELAMA NI?"
perkara plg sedih masa darjah 6...ayah e(pakcik yg plg rapat) meninggalkan dunia ini tanpa sempat menatap wajah nya buat terakhir kali...
tanpa alia paham ape maksud meninggal dunia...
selang seminggu..
my 1st love meninggal dunia...
hmmm...gila sekejap...meraung bukan sbb cinta(sbb mase tu mana laa tau cinta tu ape)
tapi sebab kehilangan dia tanpa sempat berjaya ke menara gading(cita2 nak masuk USM sama2)
drop betul.......kenapa lah Allah ambil semua org yg alia syg?
masa tu mentah lg nak paham konsep qada n qadar ni..
konsep takdir...
sejak tu...kerana nak buang rasa sedih..
i change evryting...
buat apa jadi perempuan..lemah n menangis ??
then masa tu laa deviate n sesat...
lalalaalaa..bangkit dari kegelapan..

masuk sek menengah...
smk kepong..sekolah kafir yang dpn tokong cina..
hmm...pergh...masa ni rasanya lg jahat dari syaitan..
jadi geng pompuan paling gengster yang x suka kat geng minah gedik..
wakakaka..jgn terasa eh sape2 ex GMG...
masa ni..kawan2 totally changed..sbb alia kena masuk sekolah yg bukan direct..
mcm mane eh nak ckp...
kiranya SKSJ direct sekolah ialah SMKIH...
but my parents tanak kasi masuk sekolah tu...
sbb displin teruk sgt kt skolah tu..
so dicampak laa ke SMK Kepong...
jauh tul sekolah ni...jalan kaki 40min..kalo jalan malas2 laa..
hihi..form 1 n 2 sebelah petang..
masa form 1 Fitrah jadi budak pandai kejap...dpt no 1 je...sbbnye..
nak tebus balik laa..sbb tak dpt masuk asrama...
n lagi satu..bila dapat ilmu..rasa puas..rasa seronok..
dulu subject paling tak suka KH...sbbnya bengkel panas...haha..
alahai..sbbnya buku teks x cantik langsung...
sekolah ni paling heaven masa rehat n masa break tuk solat asar...
haha..masa tu laa activity2 nakal berlaku...port kitorang mmg best...dekat ngn surau...
tapi bukan dlm surau...lala...pergi plg awal...balik plg lewat...
selalu je kena denda..sbb suka main2...
geng2 yang sekepala masa ni..lily..kyrie...munirah..lyana..tipah..
geng ni suka betul pakai tudung pendek..but not me...cuz x suka arr..
class science kat lab..paling haru..sbbnya..kelas ni laa ktorang menjahanamkan
segala yang cikgu bagi..haha..suka duduk belakang sbb bole main n makan...
sbbkan sekolah ni sekolah kafir..student melayu n islam sikit je...
ade puak2..hihi..ni yg malas sikit nak citer...sbbnya..alia suka semua orang yang tak cari pasal
je ngan alia n kwn2..yang cari pasal termasuklaa cikgu..sure jadi enemy..
cthnye...cikgu norazean..mmg sampai sudah kena sumpah..lala
lg sorg ni..cikgu physics alia dlu...ape eh nama dia..
yang xleh blah..dia halau alia sbb alia pengawas..
tu sbb laa smpai skrg ni mmg x suka physics..(salahkan cikgu)
wakaka...mcamlaa bagus sgt..ades..
naik form 2 kena tukar kelas sbb report kad baik sgt..(naik lif tekan sendiri)..
masa ni form 2 Jujur..hehe..kelas budak pandai..adussssss....skemanya...

masa ni laa alia knal ngn along, alang n achu..(angelians)

start time tu..ni laa kawan merangkap adik beradik yang sampai mati pun nak mati sama2..
alhamdulillah kami mmg rapat..smpai skrg..cuma..ada beberapa perkara buat kami terkilan skrg ni...hmm citer ttg along achu and alang ni nnt dlm entry lain...



form 3 Jujur plak...zaman kemuncak menjadi "syaitan"..nauzubillah..
masa ni duk perang dgn diri sendiri(ceh conflict identity)..masa ni dah amatla tomboi..
rasa leceh tul jd gurl...haha..memanjang duk tshirt n seluar poket byk tu..
tahun ni gak PMR..lalala...masa ni..rasenye subject yg paling alia takut..ape lg..KH laa..kemahiran hidup..sbbnya..sama ja..buku teks x menarik.haa...lagi satu..english...sbbnya..adess..malas betul laa nak pk essay..
alhamdulillah..dengan kenakalan n segala conflict(xpayah citerlaa...) PMR score dgn baik...
xda C..masa ni 1st start keje..huhu...keje nye sgt laa rumit..tp sbb kebosanan yang melampau selepas PMR...ape lg..keje laaa...tak mau citer bab keje sbb ni ttg sekolah je...
hehe


form 4..dah kire senior time laaa..
masa ni sedey bangat...hoho..xdpt masuk sek teknik..ramai kwn2 yg dapat..
yg result truk lg pun ada.hua3..dah rezeki diorg..huk3...hmm..dgn paksa dan tak relanya..
alia still skola kat smk kepong..what to do...sekolah ni je yg terima diri ini..
alia dicampakkan ke science stream..masuk form 4 maju.yang mana subject2 susah(masa tulaa) mcm biology,physics,chemistry,add maths...
perghhhhhhhhh..susah wei...sbbnya...mana laa alia minat science2 kejadah ni..hmmm
nilaa first time dlm idup report kad byk merah..hua3..subject wajib tuk merah...hmm apelagi
physics and add maths laa..dah tiru kwn pun fail jugak..
masa ni alia active Kadet Polis...byk kenangan pahit n manis (but PAHIT byk skali)..
masa ni laa baru kenal ape makna "KAWAN"..sbbnya..
baru tahu kawan bole tikam kita dari belakang..dan sungkurkan kita sbb nafsunya...wah.
(tak mau citer sbb pahit sgt2)

haaa....form 5?
due to one incident and kesedaran ttg masa depan dan SPM...alia dgn sendirinya buat keputusan tukar sekolah...hmmm..jauh ooo..xleh ulang alik dari rumah...hua3..rasa berat nak tinggalkan adik fadhil kat umah..tapi terpaksa..alia pindah sekolah ke ipoh perak..
kat sini..hmm alia sekolah kat smk gunung rapat..sekolah yang fames ttg sukannya..
fameskah?masuk2 kene duk class 5SC 3ntahlaa..masuk sekolah ni jadi budak nerd..haha..yelaa..xde geng laa...mula2 bosan tau tak..sbb bahasa diorg pelik...hang laa..depa laa..kamu laa..tp lama2 get used to it..
kat sini laa kenal aini(la ni jadi ninie..haha kenapa?) sabrina n achik...
diorang ni laa yang still ctc smpai skrg...kat skola ni tugas alia belajar je...xpyh active ngn cocu lg..cukupla2 sijil2 sekolah lama..perghh setahun tertinggal..nak pecah otak blaja...terutama chemistry n add maths..adoi...nasiblaa ade achik n wan yang rajin bg tunjuk ajar,..
SPM?result hmm...mmg tak layak laa nak p over da sea..hua3..sbbnya...x straight A pun...
ade satu kantoi..iaitu chemistry..terus melenyapkan cita2 ku nak masuk USM..

form 6???

lepas tu sempat jugak alia masuk SMK Anderson, kat ipoh gak..wah..best woo..sbb ape?sbb cita2 dr darjah satu tercapai gak..masa tu kene campak lagi ke science stream..but masa ni minat tul sbbnye dapat biology not physics..sebulan gak laa belajar...tp syg kejap je masuk form 6 sbbnya mak suruh balik masuk matric uia..hua3..di sini laa mulanya keterpaksaan dalam hidup but akhirnya..hikmahnya Allah jua yang Maha Mengetahui..





hmmm..tamatlaa kisah ringkas sekolah ku yang merupakan kisah hidupkan paling panjang dan byk bentuk ape yang alia jadi sekarang...sorilaa..sbb panjang giler...jgn baca if x larat..
xmenarik pun...huhuhuuu...whatever it is...I MISSED MY SCHOOLS!!!!
kdg2 kalo lalu kat area sekolah..rasa nak nangis je rewind balik each memories kt situ..
lalalalala...

P/S: 29 AUGUST 2009...cant wait to meet kwn2 SKSJ....hehe

-Cinta dunia dan takut mati-


“Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia 
akan datang mengerumuni kamu 
bagaikan orang-orang kelaparan mengerumuni hidangan mereka.” 
Maka salah seorang sahabat bertanya,
” Apakah karena jumlah kami yang sedikit pada hari itu?” 
Nabi saw, menjawab,
”Bahkan, pada hari itu jumlah kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di lautan, 
dan Allah akan mencabut ‘rasa gentar’ terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, 
dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit al-wahnu.”
Seorang sahabat bertanya, 
‘Apakah itu al-wahnu itu, ya Rasulullah?’ 
Rasulullah saw, menjawab, 
Cinta dunia dan takut mati.” 
                          (Hr Abu Dawud dan Ahmad)

Changed title to FULLTIME STUDENT..

Salam ilmu...
Sebenarnye dah 6 weeks dah alia regis for new semester kat 
GARDEN KNOWLEDGE AND VIRTUE nii
...adess...parah gak sem ni...sume nye subject major...huhu...hope bole score dgn lebih baik...
alia sem ni dah succeed register for :
 

cross cultural psychology,
cognitive psychology,
psychometric applications
history and philosophy of psychology
child psychology
language for occupational purposes
sewing skills II


huhu..amacam..lain yg di rancang..lain yg jadi...hik2...ingatkan xpyh bgun pagi sem ni...
alih2 kena gak...adui..class plg awal kul 8.30pg..clazz lecturer punctual lak tuh...
adumak...matilaa...
minggu ni da masuk minggu midterm exam n paling x best keje berlambak...
buku text xsampai2..
pastu lak skrg dah mula keja..ades...ingat jadi fulltime student..cancelled la pulak..
dah rezeki allah bagi...syukur...
hmm..keje pe pulak sem ni eh..hehe..alia dpt title baru..teacher..klo melayunye..."cekgu"..hhu...
pergh...mengajar student yg lagi2 bijak dari alia...mmg cuak...n
OMG...alia kena ajar ADD MATHS!!..
next entry citer sal keje lak..adess...
anyway..skrg da masuk bulan puasa...azam puasa tahun ni??
nnt citer laa...ni nak ngadap test tuk esok...
lalalalalaa...