Saturday, August 20, 2011

diari ramadhan 9: iftar dgn angelz without achu

alia skrg kt maytower hotl ngah tgu azan utk berbuka.hehee

ye mcm tajuk tu sy berbuka dgn angelzbut without achu sbb dia da sarat sgt

nnt sy citer k


selamat berbuka!!!!

posted from Bloggeroid

Friday, August 19, 2011

Diari Ramadhan 8 : Half Man & Half Price Store

Salam Jumaat buat 12 org kwn yg terbuka hati utk jenguk blog paling bosan kat dunia nih...terima kasih sbb berjaya sampai ke blog yang tak penah saya link kat mana2 pun...sebabnya..sometime or maybe most of the time...entri kt sini byk datang dari hati yang org2 sekeliling saya tak sedar saya punya hati sebegitu rapuh...

ok dah..cukupla ngn intro yang first time alia berterima kasih buat kwn2 dlm blog ini..

owh ya...sejak sakit tempoh hari..alia mengisi masa alia dgn mencari video2 inspiration yg ade kt u tube n etc... ntah kenapa hati tergerak nak lihat hidup ini dari sudut pandang yg lain..asyik naik turun je mood sbb pcos..so end up alia dah letih...

sedang baca n tonton few videos saya teringat ttg seorang ini...seorang staff ofis alia mengirimkan cerita ini...sangat berguna utk kita jadikan teladan dan pemangkin semangat...so jom baca kisah ni...sorry la ye...
entri ni dlm bahasa cina sbnrnya..so sy hanya bole translate few dlm english version sbbnya dlu blaja mandarin dlm english...xblaja dlm bahasa...heee..terima kasih juga untuk incik google yang tak jemu beri info even benar atau salah...:)


If you still holding up, as you claim that you are afraid of doing something NEW. You worry that you can’t get thru. You might be failure.


FEAR OF FAILURE is overtaking your rational thinking. Then you need to be serious read text below:-


What choice this man having?

1. Give up – die. Then no suffering


2. Laying on bed for ever, so receive caring from others

3. Fighting to stand on his feet.



 Here it goes.....


Story of Peng Shuilin
In life we keep complaining about what is or why we don't have.Half of the time we seem dissatisfied, though full-bodied and free to choose.


Fat people say, "I want to be slim."


Skinny people say, "I want to be fatter."



Poor people want to be rich and rich are never satisfied with what they have.




PENG Shuilin (彭水林) is 78 cms high. He was born in Hunan Province, China. On March 9, 2004 in Shenzhen, a freight truck sliced his body in half. His lower body and legs were beyond repair.

Surgeons sewed up his torso. At 43, Peng Shuilin spent nearly two years in hospital in Shenzhen, southern China, undergoing a series of operations to re-route nearly every major organ or system inside his body. Peng kept exercising his arms, building up strength, washing his face and brushing his teeth.
He survived against all odds. Now Peng Shulin has astounded doctors by learning to walk again after a decade.

In 2007, doctors at the China Rehabilitation Research Centre in Beijing devised an ingenious way to allow him to walk on his own, creating a sophisticated egg cup-like casing to hold his body, with two bionic legs attached.
It took careful consideration, skilled measurement and technical expertise. Peng has been walking the corridors of Beijing Rehabilitation Centre with the aid of his specially adapted legs and a re-sized walking frame.

RGO is a recipicating gait orthosis, attached to a prosthetic socket bucket. There is a cable attached to both legs so when one goes forward, the other goes backwards. Rock to the side, add a bit of a twist and the leg without the weight on it advances, while the other one stays still, giving a highly inefficient way of ambulation. Oh so satisfying to 'walk' again after ten years with half a body!

Hospital vice-president Lin Liu said: "We've just given him a checkup; he is fitter than most men his age."

Peng Shuilin has opened his own bargain supermarket, called the Half Man-Half Price Store. This inspirational amputee has now become a businessman and he serves as a role model for other amputees.


At just 2 ft 7ins tall, he moves around in a wheelchair giving lectures on recovery from disability. His attitude is amazing, he doesn't complain.


"He had good care, but his secret is cheerfulness. Nothing ever gets him down."






So...dearest friends..

You have a whole body. You have feet.



Now you have met a man who has no feet.


His life is a feat of endurance, a triumph of the human spirit in overcoming extreme adversity.


Next time you want to complain about something trivial, don't.


Remember Peng Shulin instead.

" sebelum kita lihat kita paling di uji..kita lihat dunia yang tua yang kita diami sejak lahir...dunia lagi teruk di uji dgn segala bencana..hanya untuk Allah ingatkan kita..."


- ya...saya tak bole give up...biar sakit sejuta kali menyerang..perlu tersenyum dan terima ia dgn sekelumit kekuatan sekalipun...thanks Allah..syukran kerana menjadikan saya sebaik2 kejadian...-

Thursday, August 18, 2011

diari ramadhan 7: makanan org sakit

salam nuzul qur'an buat semua muslimin dan muslimat.

ye alia tahu dah lepas tarikh br nak ucap..nak buat cmne kesihatan yg x best buat mood slalu swing swing.

owh ye saya dah 3 hari terlantar kat umah lepas balik iftar dgn geng uia isnin lepas.balik tu terus padam..esoknya ke doctor tnya condition badan.yeszaaa sakit dua dalam satu.bertabahlah wahai alia!

ni sy nak share makanan saya selepas saya tak leh nak telan ape2.bubur ayam yg sendri masak pun xde selera nak makan..

makan ubat ni cam telan dadah je.badan shaking mgkn kesan ubat.

jadi selepas saya terpitam masa nk buat laundry..bgun2 rupanya housemate balik n angkat saya.sekian.badan berat ni pun dorg leh angkat.

ari ni berbuka sorg2 jadinya saya x masak minum air je.

so now perut lapar tahap cipan

dan dgn itu saya menolak segala pantang larang makanya..


I


tadaaaa..



MEGIE TELUR SUP FISHBALL


nasiblaaa nak makan nasi xleh lg.nnt muntah..harap dgn mkn ni xler kuar balik.favret food time study dlu nih

posted from Bloggeroid

Monday, August 15, 2011

diari ramadhan 6: iftar n sahur yg meriah

salam subuh..arini da puasa ke 14..kira da 14 hari alia berjaya bgun sahur n puasa.alhamdulillah..

nak cerita pasal berbuka mlm td..(tak de sape baca blog ni sng sikit nak luah kt sini..n dpt simpan cerita2 kisah ini utk rujukan hari tua kikikiki).

alia smpai ipoh lebi kurang jam 6 ptg.n aqila(buah hati ayim) sms ckp ayim nk dtg amek.ikutkan hati nak je naik train n tanak susahkan sape2.sampai2 tgu ayim n qila,mak da msg duk tnya pasal kek adam n mak nk dtg amek.aduh terharunya..semua sgt prihatin.abah da ada kt ipoh juga.

cakap dgn mak jgn dtg ambil sbb ayim da on da way.dlm 10mins tgu ayim pun smpai ngn qila terus kami p dominos utk beli pizza.alia da niat nak blanje n sbb besday adam yg 7 maka alia beli 7 pizza.takpe makan ramai2.tgu dominos siap pun da kul7. pastu p beli air kelapa then smpai2 mmg time buka dah.heheeeee.oqh ya ipoh hujan n sejuk je.mcm tahu2 je hati tanak hujan.

smpai terus mak dtg peluk cium.ya Allah..rasa nak terjurai air mata bila mak ckp..brapa lama dah x smpai umah.adik2 duk rindu.mmg alia peluk mak kuat2 n rs tanak lepas.mmg kami lama x kumpul sbb alia sering elak utk pulang..kejamkan saya?

abah dah mula riuh n salam abah.abah terus peluk alia n ckp "asyik dgr suara je brape lama dah..ni baru nmpk orgnya."

alia diam je.segan juga abah peluk sbb dgn abah alia ms remaja dlu byk kongsi cerita bila alia n arwah bergaduh or nk share citer romantik n slamber kitorg kt abah lah.dah besar ni abah rajin duk call tnya kaba n kerjaya or study alia.nak bangkit ttg arwah rasanya kami berdua da kelu lidah.

rumah sgt meriah.sorg2 adik beratur salam n tnya mcm2..baik yg kecil n besar.aman.ayim.ayum.amli .adam.eny.ija n adah. ni la adik2 alia yg alia rindu sgt2. owh ya nur n daos yg bakal mendirikan masjid raya ni pun balik.yg takda cuma apiq sbb duk hostel and arwah..

kami berbuka dgn pizza dlu sbb nasi sume tgh in progress siap ayam rendang nye.hehee..alia mkn dua keping je pizza sbb sgt hepi n on the dame time sebak lg.sebak sebab masih ada byg2 arwah kt sini n sebak rasa bsalah sbb asyik mengelak utk pulang.ermmm kerja n kekuatan yg alia kumpul sebenarnya sbb tak pulang.oh mak maafkan alia!


adam makan dgn byk skali lepaz pizza nasi dua pinggan pastu aiskrim dua.huhu,budak ni kecik je.makan nyee.mak aiii..mgkn sbb ramai maka dia pun selera nk makan.

mak masih cam dlu kental kuat n sgt rapat ngn anak2..abah pub sgt penyayang n semua anak duk berebut nak baring peluk abah.abah jarang ada kt rumah sbb abah keje contractor yg projectnya base kt kluang johor skrg.so wiken jelaa jika ada cuti abah balik.adik2 da biasa abah takda tp mereka sgt sygkan abah walau jarang jumpa.

malam nye kami duk bercerita lyn muvie sakat menyakat n alia ape lagi bergomol ngn adam ayum n amli.hehehe ni la permata hati yg mengikut je alia kemana.main game laa.makan laaa.

bahagiakan?

malam tu mak suruh alia tdo di bilik arwah.ermmmmm nak menolak tak smpai hati.nak tdo di situ tak sanggup.masuk bilik dlm jam 1pg trus sms cumei n ignorekan ape yg rasa.smpai laa ttdo,ye sy nangis sbb saya makin rindu dia..barang2sy bg dia sume ada lg dlm almari rahsia dia..kuncinya ada pada saya.



citer bab sahur. . . mcm tahun lepas tahun ni alia dpt bersahur beramai2 lebih dari kebiasaan..tahun lepas with my kazen2 n paksu n makteh family.but this year sgt spesel sbb kali ni bersahur dgn adik2 yg sng tul nak bgun pg.pandai kan mak didik anak2.i wish i can be like her one fine day.insyaAllah. membesarkan 11org anak n semuanya cerdik pandai..seorng diri di ipoh mmg amat mgkagumkan sy..tak semua org mmpu.kalau saya entahlaaa.

pas sahur solat alia tak bole tdo..activitynya bermain game ngn amli n ayum smpai kul laa ni.hehee.tanak tdo sbb xsgup nak naik bilik arwah.

till later.nak citer ttg besday adam n ke pusara arwah.insyaAllah.

ps:ambil ms yg lama nak taip ni sbb smpai kl br dpt taip.ni pun smpai2 rs sunyi pula idup sbb da sorg2 again.nite!

posted from Bloggeroid

Saturday, August 13, 2011

diari ramadhan:kepulangan saya menemui mak dan adik2

bismillah.. assalMualAikum semua.

seperti kalian.saya juga berpuasahari ini.hehee alhamdulillah saya masih berpuasa penuh dan istiqamah skali(walau kdg2 tu tak larat n lemah je bile perut sakit.)

tika saya menaip ni dgn mgunakan pinkytab yg best ni..cuba korg teka saya kt mana?kat umah?ofis?ke tengah ngaja?hehehe

saya sebenarnya dlm train..train Ekspress Rakyat menuju ke ?? kemana ek? kemana lg klo bukan memory lane saya..ke ipoh lah yg terletak di utara semenanjung.hehee.msti korg pelikkan kenapa saya naik train ni n bukan ETS..sebabnya saya bekerja pg td ada dua class sy perlu ngaja n ni je train yg ade nk ke ipoh lepas jam 2ptg.kali saya balik simple je sbb esok dah kne balik KL sbb isnin da keje.

tujuan kepulangan saya kali ini amat berat (tak seberat kepulangan ms pemergian dia).kenapa ya?

pertamanya saya dah berbulan2 tak balik mnziarahi mak n adik2..siapa mak ni?walaupun mak bukan ibu kandung saya seperti ma(yela mak kandung mestila sorg je) tp beliau ada mak kepada arwah.siapa arwah? arwah merupakan seorang yg penah menjadi perkara yg manis dan penting dlm hidup saya dan juga org dikelilngnya.mak yg telah menganggap saya spt anaknya sendiri walau mak da ada 10org anak yg lain..tapi mak tak penah jemu beri kasih syg pd org luar spt saya.korg bygkan ya,penah tak korg kenali seorang emak yg slalu msg n call korg tnya kaba n slalu mendoakan korg wlau korg bkn anak kandung dia?slalu pgil korg 'sayang'..mengambil penting tiap pandangan korg ttg keputusan or apa2yg dibuat utk anak2 nya yglain? n lg mengharukn suka pgil korg anak mak bila nak balik?

dan itulah mak saya..walau beliau tidak menjadi mertua saya or saya menantu dorg.tp kekuatan ikatan kasih itu telah terjalin sejak saya menyayangi anak beliau.

saya juga rindu dgn adik2 yg mcm2 keletahnya.plg sy syg adam yg plg kecil berumur 7tahun.adam pernah buat saya sebak sgt bila kali pertama saya ziarah pusara arwah..adam pernah tanya saya

"kenapa kak alia menangis?abang k dah takde..dia cakap kena mengaji baca 3qul utk abg k..meh adam ajar kak alia.kak alia nangis nnt abg k sedih.." :'(

lagi kuat sy menangis.sebak dgr dia yg sekecil itu tahu ttg kematian dan kehilangan.


kepulangan kali ini utk berbuka puasa dan sahur bersama sbb saya dah melarikan diri berbulan2.sbb sy menyibukkan diri dgn tgugjwp lain dan utk move on.

dan saya juga pulang untuk ke pusara arwah untuk bersihkan ksn sekitar n tgk batu nisan yg telah saya upah org sebelum ni utk buat.

moga saya kuat dan bole tersenyum seperti biasa.


p/s: mak alia balik ni..love u mak!

posted from Bloggeroid

Friday, August 12, 2011

Diari Ramadhan 4: Ingatan untuk diri sendiri

☑ Yang Singkat Itu WAKTU.












☑ Yang Menipu Itu DUNIA.












☑ Yang Dekat Itu KEMATIAN.









☑ Yang Besar Itu HAWA NAFSU.










☑ Yang Berat Itu AMANAH.



☑ Yang Sulit Itu IKHLAS.

























☑ Yang Mudah Itu BUAT DOSA.
























☑ Yang Susah Itu SABAR.


















☑ Yang Sering Lupa Itu BERSYUKUR.









☑ Yang Mendorong Ke Neraka Itu LIDAH.





☑ Yang Berharga Itu IMAN.


☑ Yang Menenteramkan Hati Itu TEMAN SEJATI.



☑ Yang Ditunggu Allah Itu TAUBAT





Saturday, August 6, 2011

Diari Ramadhan 3: break fast with family

hari ni berbuka di rumah parents..owh sy sgt rindu masakan ma.

now tgh memecut laju drive balik selayang..yeeehuuuuuuu


jalan ok x jem mcm tiap balik keje.hehe

oklaa sy mau lelap bentar.sgt penat okeh ngn keje arini.lyn budak2..


SELAMAT BERBUKA SEMUA!!!

posted from Bloggeroid

Friday, August 5, 2011

Diari Ramadhan 2:

ABU : Hi gurl, do you fasting today?


Gurl : Yeah off course,..

ABU : Why are you fasting?

Gurl : Are you crazy boy?? Allah told us to fasting so, we muslim, do it lah.

ABU : Why are you not close your aurah?

......Gurl : Eh, it mine.. not yours or others..

ABU : Huh! but ALLAH SAY TO US TO CLOSE OUR AURAH RIGHT?



Dont be FASTING slave, but be ALLAH's. Hope we are choose as a slave who get the hidayah in this tarbiah month. HAPPY FASTING :-P




posted from Bloggeroid

Monday, August 1, 2011

Diari ramadhan - Salam Ramadhan


1Ramadhan / 1ogos 2011
bismillahirahmanirrahim..

salam ramadhan buat semua umat Islam dan selamat berpuasa bg mereka yang mampu dan beriman.
moga ibadah tahun ini bertambah baik dan kecintaanku pada yg Hakiki akan terus kekal utuh di hati.

4pg.
tersedar lari lena yg panjang.masuk dapur panas lauk masak nasi n masak satu lauk tmbh.mata sesegar embun pagi.huhu.slalu punye pyh nk bgun.mgkn berkat ramadhan setan2 sume takde nk mghasut tu yg bole bgun awal.alhamdulillah.

4.30pg
nagji jap.smngt nk khatam Qur'an ramadhan ni.baca smentara tgu nasi masak.housemate sorg br bgun.nasib da siap hidang.kang sume da bgun leh sahur sm2.
makannnnnn..

5.15pg.
iron baju keje siap kemas dapur

5.35pg
taip blog ini dgn tabpinky nih smbil tgu azan subuh.


eh da azan.bye2. nak jumpe kesayangan saya yg satu.Allah swt.


TASBIH CINTA
alia iman

posted from Bloggeroid

diari ramadhan 9: iftar dgn angelz without achu

alia skrg kt maytower hotl ngah tgu azan utk berbuka.hehee

ye mcm tajuk tu sy berbuka dgn angelzbut without achu sbb dia da sarat sgt

nnt sy citer k


selamat berbuka!!!!

posted from Bloggeroid

Diari Ramadhan 8 : Half Man & Half Price Store

Salam Jumaat buat 12 org kwn yg terbuka hati utk jenguk blog paling bosan kat dunia nih...terima kasih sbb berjaya sampai ke blog yang tak penah saya link kat mana2 pun...sebabnya..sometime or maybe most of the time...entri kt sini byk datang dari hati yang org2 sekeliling saya tak sedar saya punya hati sebegitu rapuh...

ok dah..cukupla ngn intro yang first time alia berterima kasih buat kwn2 dlm blog ini..

owh ya...sejak sakit tempoh hari..alia mengisi masa alia dgn mencari video2 inspiration yg ade kt u tube n etc... ntah kenapa hati tergerak nak lihat hidup ini dari sudut pandang yg lain..asyik naik turun je mood sbb pcos..so end up alia dah letih...

sedang baca n tonton few videos saya teringat ttg seorang ini...seorang staff ofis alia mengirimkan cerita ini...sangat berguna utk kita jadikan teladan dan pemangkin semangat...so jom baca kisah ni...sorry la ye...
entri ni dlm bahasa cina sbnrnya..so sy hanya bole translate few dlm english version sbbnya dlu blaja mandarin dlm english...xblaja dlm bahasa...heee..terima kasih juga untuk incik google yang tak jemu beri info even benar atau salah...:)


If you still holding up, as you claim that you are afraid of doing something NEW. You worry that you can’t get thru. You might be failure.


FEAR OF FAILURE is overtaking your rational thinking. Then you need to be serious read text below:-


What choice this man having?

1. Give up – die. Then no suffering


2. Laying on bed for ever, so receive caring from others

3. Fighting to stand on his feet.



 Here it goes.....


Story of Peng Shuilin
In life we keep complaining about what is or why we don't have.Half of the time we seem dissatisfied, though full-bodied and free to choose.


Fat people say, "I want to be slim."


Skinny people say, "I want to be fatter."



Poor people want to be rich and rich are never satisfied with what they have.




PENG Shuilin (彭水林) is 78 cms high. He was born in Hunan Province, China. On March 9, 2004 in Shenzhen, a freight truck sliced his body in half. His lower body and legs were beyond repair.

Surgeons sewed up his torso. At 43, Peng Shuilin spent nearly two years in hospital in Shenzhen, southern China, undergoing a series of operations to re-route nearly every major organ or system inside his body. Peng kept exercising his arms, building up strength, washing his face and brushing his teeth.
He survived against all odds. Now Peng Shulin has astounded doctors by learning to walk again after a decade.

In 2007, doctors at the China Rehabilitation Research Centre in Beijing devised an ingenious way to allow him to walk on his own, creating a sophisticated egg cup-like casing to hold his body, with two bionic legs attached.
It took careful consideration, skilled measurement and technical expertise. Peng has been walking the corridors of Beijing Rehabilitation Centre with the aid of his specially adapted legs and a re-sized walking frame.

RGO is a recipicating gait orthosis, attached to a prosthetic socket bucket. There is a cable attached to both legs so when one goes forward, the other goes backwards. Rock to the side, add a bit of a twist and the leg without the weight on it advances, while the other one stays still, giving a highly inefficient way of ambulation. Oh so satisfying to 'walk' again after ten years with half a body!

Hospital vice-president Lin Liu said: "We've just given him a checkup; he is fitter than most men his age."

Peng Shuilin has opened his own bargain supermarket, called the Half Man-Half Price Store. This inspirational amputee has now become a businessman and he serves as a role model for other amputees.


At just 2 ft 7ins tall, he moves around in a wheelchair giving lectures on recovery from disability. His attitude is amazing, he doesn't complain.


"He had good care, but his secret is cheerfulness. Nothing ever gets him down."






So...dearest friends..

You have a whole body. You have feet.



Now you have met a man who has no feet.


His life is a feat of endurance, a triumph of the human spirit in overcoming extreme adversity.


Next time you want to complain about something trivial, don't.


Remember Peng Shulin instead.

" sebelum kita lihat kita paling di uji..kita lihat dunia yang tua yang kita diami sejak lahir...dunia lagi teruk di uji dgn segala bencana..hanya untuk Allah ingatkan kita..."


- ya...saya tak bole give up...biar sakit sejuta kali menyerang..perlu tersenyum dan terima ia dgn sekelumit kekuatan sekalipun...thanks Allah..syukran kerana menjadikan saya sebaik2 kejadian...-

diari ramadhan 7: makanan org sakit

salam nuzul qur'an buat semua muslimin dan muslimat.

ye alia tahu dah lepas tarikh br nak ucap..nak buat cmne kesihatan yg x best buat mood slalu swing swing.

owh ye saya dah 3 hari terlantar kat umah lepas balik iftar dgn geng uia isnin lepas.balik tu terus padam..esoknya ke doctor tnya condition badan.yeszaaa sakit dua dalam satu.bertabahlah wahai alia!

ni sy nak share makanan saya selepas saya tak leh nak telan ape2.bubur ayam yg sendri masak pun xde selera nak makan..

makan ubat ni cam telan dadah je.badan shaking mgkn kesan ubat.

jadi selepas saya terpitam masa nk buat laundry..bgun2 rupanya housemate balik n angkat saya.sekian.badan berat ni pun dorg leh angkat.

ari ni berbuka sorg2 jadinya saya x masak minum air je.

so now perut lapar tahap cipan

dan dgn itu saya menolak segala pantang larang makanya..


I


tadaaaa..



MEGIE TELUR SUP FISHBALL


nasiblaaa nak makan nasi xleh lg.nnt muntah..harap dgn mkn ni xler kuar balik.favret food time study dlu nih

posted from Bloggeroid

diari ramadhan 6: iftar n sahur yg meriah

salam subuh..arini da puasa ke 14..kira da 14 hari alia berjaya bgun sahur n puasa.alhamdulillah..

nak cerita pasal berbuka mlm td..(tak de sape baca blog ni sng sikit nak luah kt sini..n dpt simpan cerita2 kisah ini utk rujukan hari tua kikikiki).

alia smpai ipoh lebi kurang jam 6 ptg.n aqila(buah hati ayim) sms ckp ayim nk dtg amek.ikutkan hati nak je naik train n tanak susahkan sape2.sampai2 tgu ayim n qila,mak da msg duk tnya pasal kek adam n mak nk dtg amek.aduh terharunya..semua sgt prihatin.abah da ada kt ipoh juga.

cakap dgn mak jgn dtg ambil sbb ayim da on da way.dlm 10mins tgu ayim pun smpai ngn qila terus kami p dominos utk beli pizza.alia da niat nak blanje n sbb besday adam yg 7 maka alia beli 7 pizza.takpe makan ramai2.tgu dominos siap pun da kul7. pastu p beli air kelapa then smpai2 mmg time buka dah.heheeeee.oqh ya ipoh hujan n sejuk je.mcm tahu2 je hati tanak hujan.

smpai terus mak dtg peluk cium.ya Allah..rasa nak terjurai air mata bila mak ckp..brapa lama dah x smpai umah.adik2 duk rindu.mmg alia peluk mak kuat2 n rs tanak lepas.mmg kami lama x kumpul sbb alia sering elak utk pulang..kejamkan saya?

abah dah mula riuh n salam abah.abah terus peluk alia n ckp "asyik dgr suara je brape lama dah..ni baru nmpk orgnya."

alia diam je.segan juga abah peluk sbb dgn abah alia ms remaja dlu byk kongsi cerita bila alia n arwah bergaduh or nk share citer romantik n slamber kitorg kt abah lah.dah besar ni abah rajin duk call tnya kaba n kerjaya or study alia.nak bangkit ttg arwah rasanya kami berdua da kelu lidah.

rumah sgt meriah.sorg2 adik beratur salam n tnya mcm2..baik yg kecil n besar.aman.ayim.ayum.amli .adam.eny.ija n adah. ni la adik2 alia yg alia rindu sgt2. owh ya nur n daos yg bakal mendirikan masjid raya ni pun balik.yg takda cuma apiq sbb duk hostel and arwah..

kami berbuka dgn pizza dlu sbb nasi sume tgh in progress siap ayam rendang nye.hehee..alia mkn dua keping je pizza sbb sgt hepi n on the dame time sebak lg.sebak sebab masih ada byg2 arwah kt sini n sebak rasa bsalah sbb asyik mengelak utk pulang.ermmm kerja n kekuatan yg alia kumpul sebenarnya sbb tak pulang.oh mak maafkan alia!


adam makan dgn byk skali lepaz pizza nasi dua pinggan pastu aiskrim dua.huhu,budak ni kecik je.makan nyee.mak aiii..mgkn sbb ramai maka dia pun selera nk makan.

mak masih cam dlu kental kuat n sgt rapat ngn anak2..abah pub sgt penyayang n semua anak duk berebut nak baring peluk abah.abah jarang ada kt rumah sbb abah keje contractor yg projectnya base kt kluang johor skrg.so wiken jelaa jika ada cuti abah balik.adik2 da biasa abah takda tp mereka sgt sygkan abah walau jarang jumpa.

malam nye kami duk bercerita lyn muvie sakat menyakat n alia ape lagi bergomol ngn adam ayum n amli.hehehe ni la permata hati yg mengikut je alia kemana.main game laa.makan laaa.

bahagiakan?

malam tu mak suruh alia tdo di bilik arwah.ermmmmm nak menolak tak smpai hati.nak tdo di situ tak sanggup.masuk bilik dlm jam 1pg trus sms cumei n ignorekan ape yg rasa.smpai laa ttdo,ye sy nangis sbb saya makin rindu dia..barang2sy bg dia sume ada lg dlm almari rahsia dia..kuncinya ada pada saya.



citer bab sahur. . . mcm tahun lepas tahun ni alia dpt bersahur beramai2 lebih dari kebiasaan..tahun lepas with my kazen2 n paksu n makteh family.but this year sgt spesel sbb kali ni bersahur dgn adik2 yg sng tul nak bgun pg.pandai kan mak didik anak2.i wish i can be like her one fine day.insyaAllah. membesarkan 11org anak n semuanya cerdik pandai..seorng diri di ipoh mmg amat mgkagumkan sy..tak semua org mmpu.kalau saya entahlaaa.

pas sahur solat alia tak bole tdo..activitynya bermain game ngn amli n ayum smpai kul laa ni.hehee.tanak tdo sbb xsgup nak naik bilik arwah.

till later.nak citer ttg besday adam n ke pusara arwah.insyaAllah.

ps:ambil ms yg lama nak taip ni sbb smpai kl br dpt taip.ni pun smpai2 rs sunyi pula idup sbb da sorg2 again.nite!

posted from Bloggeroid

diari ramadhan:kepulangan saya menemui mak dan adik2

bismillah.. assalMualAikum semua.

seperti kalian.saya juga berpuasahari ini.hehee alhamdulillah saya masih berpuasa penuh dan istiqamah skali(walau kdg2 tu tak larat n lemah je bile perut sakit.)

tika saya menaip ni dgn mgunakan pinkytab yg best ni..cuba korg teka saya kt mana?kat umah?ofis?ke tengah ngaja?hehehe

saya sebenarnya dlm train..train Ekspress Rakyat menuju ke ?? kemana ek? kemana lg klo bukan memory lane saya..ke ipoh lah yg terletak di utara semenanjung.hehee.msti korg pelikkan kenapa saya naik train ni n bukan ETS..sebabnya saya bekerja pg td ada dua class sy perlu ngaja n ni je train yg ade nk ke ipoh lepas jam 2ptg.kali saya balik simple je sbb esok dah kne balik KL sbb isnin da keje.

tujuan kepulangan saya kali ini amat berat (tak seberat kepulangan ms pemergian dia).kenapa ya?

pertamanya saya dah berbulan2 tak balik mnziarahi mak n adik2..siapa mak ni?walaupun mak bukan ibu kandung saya seperti ma(yela mak kandung mestila sorg je) tp beliau ada mak kepada arwah.siapa arwah? arwah merupakan seorang yg penah menjadi perkara yg manis dan penting dlm hidup saya dan juga org dikelilngnya.mak yg telah menganggap saya spt anaknya sendiri walau mak da ada 10org anak yg lain..tapi mak tak penah jemu beri kasih syg pd org luar spt saya.korg bygkan ya,penah tak korg kenali seorang emak yg slalu msg n call korg tnya kaba n slalu mendoakan korg wlau korg bkn anak kandung dia?slalu pgil korg 'sayang'..mengambil penting tiap pandangan korg ttg keputusan or apa2yg dibuat utk anak2 nya yglain? n lg mengharukn suka pgil korg anak mak bila nak balik?

dan itulah mak saya..walau beliau tidak menjadi mertua saya or saya menantu dorg.tp kekuatan ikatan kasih itu telah terjalin sejak saya menyayangi anak beliau.

saya juga rindu dgn adik2 yg mcm2 keletahnya.plg sy syg adam yg plg kecil berumur 7tahun.adam pernah buat saya sebak sgt bila kali pertama saya ziarah pusara arwah..adam pernah tanya saya

"kenapa kak alia menangis?abang k dah takde..dia cakap kena mengaji baca 3qul utk abg k..meh adam ajar kak alia.kak alia nangis nnt abg k sedih.." :'(

lagi kuat sy menangis.sebak dgr dia yg sekecil itu tahu ttg kematian dan kehilangan.


kepulangan kali ini utk berbuka puasa dan sahur bersama sbb saya dah melarikan diri berbulan2.sbb sy menyibukkan diri dgn tgugjwp lain dan utk move on.

dan saya juga pulang untuk ke pusara arwah untuk bersihkan ksn sekitar n tgk batu nisan yg telah saya upah org sebelum ni utk buat.

moga saya kuat dan bole tersenyum seperti biasa.


p/s: mak alia balik ni..love u mak!

posted from Bloggeroid

Diari Ramadhan 4: Ingatan untuk diri sendiri

☑ Yang Singkat Itu WAKTU.












☑ Yang Menipu Itu DUNIA.












☑ Yang Dekat Itu KEMATIAN.









☑ Yang Besar Itu HAWA NAFSU.










☑ Yang Berat Itu AMANAH.



☑ Yang Sulit Itu IKHLAS.

























☑ Yang Mudah Itu BUAT DOSA.
























☑ Yang Susah Itu SABAR.


















☑ Yang Sering Lupa Itu BERSYUKUR.









☑ Yang Mendorong Ke Neraka Itu LIDAH.





☑ Yang Berharga Itu IMAN.


☑ Yang Menenteramkan Hati Itu TEMAN SEJATI.



☑ Yang Ditunggu Allah Itu TAUBAT





Diari Ramadhan 3: break fast with family

hari ni berbuka di rumah parents..owh sy sgt rindu masakan ma.

now tgh memecut laju drive balik selayang..yeeehuuuuuuu


jalan ok x jem mcm tiap balik keje.hehe

oklaa sy mau lelap bentar.sgt penat okeh ngn keje arini.lyn budak2..


SELAMAT BERBUKA SEMUA!!!

posted from Bloggeroid

Diari Ramadhan 2:

ABU : Hi gurl, do you fasting today?


Gurl : Yeah off course,..

ABU : Why are you fasting?

Gurl : Are you crazy boy?? Allah told us to fasting so, we muslim, do it lah.

ABU : Why are you not close your aurah?

......Gurl : Eh, it mine.. not yours or others..

ABU : Huh! but ALLAH SAY TO US TO CLOSE OUR AURAH RIGHT?



Dont be FASTING slave, but be ALLAH's. Hope we are choose as a slave who get the hidayah in this tarbiah month. HAPPY FASTING :-P




posted from Bloggeroid

Diari ramadhan - Salam Ramadhan


1Ramadhan / 1ogos 2011
bismillahirahmanirrahim..

salam ramadhan buat semua umat Islam dan selamat berpuasa bg mereka yang mampu dan beriman.
moga ibadah tahun ini bertambah baik dan kecintaanku pada yg Hakiki akan terus kekal utuh di hati.

4pg.
tersedar lari lena yg panjang.masuk dapur panas lauk masak nasi n masak satu lauk tmbh.mata sesegar embun pagi.huhu.slalu punye pyh nk bgun.mgkn berkat ramadhan setan2 sume takde nk mghasut tu yg bole bgun awal.alhamdulillah.

4.30pg
nagji jap.smngt nk khatam Qur'an ramadhan ni.baca smentara tgu nasi masak.housemate sorg br bgun.nasib da siap hidang.kang sume da bgun leh sahur sm2.
makannnnnn..

5.15pg.
iron baju keje siap kemas dapur

5.35pg
taip blog ini dgn tabpinky nih smbil tgu azan subuh.


eh da azan.bye2. nak jumpe kesayangan saya yg satu.Allah swt.


TASBIH CINTA
alia iman

posted from Bloggeroid