Saturday, August 13, 2011

diari ramadhan:kepulangan saya menemui mak dan adik2

bismillah.. assalMualAikum semua.

seperti kalian.saya juga berpuasahari ini.hehee alhamdulillah saya masih berpuasa penuh dan istiqamah skali(walau kdg2 tu tak larat n lemah je bile perut sakit.)

tika saya menaip ni dgn mgunakan pinkytab yg best ni..cuba korg teka saya kt mana?kat umah?ofis?ke tengah ngaja?hehehe

saya sebenarnya dlm train..train Ekspress Rakyat menuju ke ?? kemana ek? kemana lg klo bukan memory lane saya..ke ipoh lah yg terletak di utara semenanjung.hehee.msti korg pelikkan kenapa saya naik train ni n bukan ETS..sebabnya saya bekerja pg td ada dua class sy perlu ngaja n ni je train yg ade nk ke ipoh lepas jam 2ptg.kali saya balik simple je sbb esok dah kne balik KL sbb isnin da keje.

tujuan kepulangan saya kali ini amat berat (tak seberat kepulangan ms pemergian dia).kenapa ya?

pertamanya saya dah berbulan2 tak balik mnziarahi mak n adik2..siapa mak ni?walaupun mak bukan ibu kandung saya seperti ma(yela mak kandung mestila sorg je) tp beliau ada mak kepada arwah.siapa arwah? arwah merupakan seorang yg penah menjadi perkara yg manis dan penting dlm hidup saya dan juga org dikelilngnya.mak yg telah menganggap saya spt anaknya sendiri walau mak da ada 10org anak yg lain..tapi mak tak penah jemu beri kasih syg pd org luar spt saya.korg bygkan ya,penah tak korg kenali seorang emak yg slalu msg n call korg tnya kaba n slalu mendoakan korg wlau korg bkn anak kandung dia?slalu pgil korg 'sayang'..mengambil penting tiap pandangan korg ttg keputusan or apa2yg dibuat utk anak2 nya yglain? n lg mengharukn suka pgil korg anak mak bila nak balik?

dan itulah mak saya..walau beliau tidak menjadi mertua saya or saya menantu dorg.tp kekuatan ikatan kasih itu telah terjalin sejak saya menyayangi anak beliau.

saya juga rindu dgn adik2 yg mcm2 keletahnya.plg sy syg adam yg plg kecil berumur 7tahun.adam pernah buat saya sebak sgt bila kali pertama saya ziarah pusara arwah..adam pernah tanya saya

"kenapa kak alia menangis?abang k dah takde..dia cakap kena mengaji baca 3qul utk abg k..meh adam ajar kak alia.kak alia nangis nnt abg k sedih.." :'(

lagi kuat sy menangis.sebak dgr dia yg sekecil itu tahu ttg kematian dan kehilangan.


kepulangan kali ini utk berbuka puasa dan sahur bersama sbb saya dah melarikan diri berbulan2.sbb sy menyibukkan diri dgn tgugjwp lain dan utk move on.

dan saya juga pulang untuk ke pusara arwah untuk bersihkan ksn sekitar n tgk batu nisan yg telah saya upah org sebelum ni utk buat.

moga saya kuat dan bole tersenyum seperti biasa.


p/s: mak alia balik ni..love u mak!

posted from Bloggeroid

1 comment:

izlia iman said...

dayah:sori comment dayah tak dapat nak publish.alia alhamdulillah ok.masih bole senyum tanda kita ok kan?

diari ramadhan:kepulangan saya menemui mak dan adik2

bismillah.. assalMualAikum semua.

seperti kalian.saya juga berpuasahari ini.hehee alhamdulillah saya masih berpuasa penuh dan istiqamah skali(walau kdg2 tu tak larat n lemah je bile perut sakit.)

tika saya menaip ni dgn mgunakan pinkytab yg best ni..cuba korg teka saya kt mana?kat umah?ofis?ke tengah ngaja?hehehe

saya sebenarnya dlm train..train Ekspress Rakyat menuju ke ?? kemana ek? kemana lg klo bukan memory lane saya..ke ipoh lah yg terletak di utara semenanjung.hehee.msti korg pelikkan kenapa saya naik train ni n bukan ETS..sebabnya saya bekerja pg td ada dua class sy perlu ngaja n ni je train yg ade nk ke ipoh lepas jam 2ptg.kali saya balik simple je sbb esok dah kne balik KL sbb isnin da keje.

tujuan kepulangan saya kali ini amat berat (tak seberat kepulangan ms pemergian dia).kenapa ya?

pertamanya saya dah berbulan2 tak balik mnziarahi mak n adik2..siapa mak ni?walaupun mak bukan ibu kandung saya seperti ma(yela mak kandung mestila sorg je) tp beliau ada mak kepada arwah.siapa arwah? arwah merupakan seorang yg penah menjadi perkara yg manis dan penting dlm hidup saya dan juga org dikelilngnya.mak yg telah menganggap saya spt anaknya sendiri walau mak da ada 10org anak yg lain..tapi mak tak penah jemu beri kasih syg pd org luar spt saya.korg bygkan ya,penah tak korg kenali seorang emak yg slalu msg n call korg tnya kaba n slalu mendoakan korg wlau korg bkn anak kandung dia?slalu pgil korg 'sayang'..mengambil penting tiap pandangan korg ttg keputusan or apa2yg dibuat utk anak2 nya yglain? n lg mengharukn suka pgil korg anak mak bila nak balik?

dan itulah mak saya..walau beliau tidak menjadi mertua saya or saya menantu dorg.tp kekuatan ikatan kasih itu telah terjalin sejak saya menyayangi anak beliau.

saya juga rindu dgn adik2 yg mcm2 keletahnya.plg sy syg adam yg plg kecil berumur 7tahun.adam pernah buat saya sebak sgt bila kali pertama saya ziarah pusara arwah..adam pernah tanya saya

"kenapa kak alia menangis?abang k dah takde..dia cakap kena mengaji baca 3qul utk abg k..meh adam ajar kak alia.kak alia nangis nnt abg k sedih.." :'(

lagi kuat sy menangis.sebak dgr dia yg sekecil itu tahu ttg kematian dan kehilangan.


kepulangan kali ini utk berbuka puasa dan sahur bersama sbb saya dah melarikan diri berbulan2.sbb sy menyibukkan diri dgn tgugjwp lain dan utk move on.

dan saya juga pulang untuk ke pusara arwah untuk bersihkan ksn sekitar n tgk batu nisan yg telah saya upah org sebelum ni utk buat.

moga saya kuat dan bole tersenyum seperti biasa.


p/s: mak alia balik ni..love u mak!

posted from Bloggeroid

1 comment:

izlia iman said...

dayah:sori comment dayah tak dapat nak publish.alia alhamdulillah ok.masih bole senyum tanda kita ok kan?