Monday, November 28, 2011

12hours of admitted to hosp...again the same sickness :(

actually ada few draft stories yg x publish2 lg sbbnya xupload pics into this blog lg..

tp rasanya nak citer what happen to me for this 24 hours..owh i think more than that..

ada yg tahu alia antara golongan wanita yg Allah uji dgn penyakit2 yg berkaitan dgn wanita...
sakit yg kita sendri xpenah minta n kita tak doa pun utk sakit itu...sambil tulis entri ni pun alia masih menahan sakit..three days pretend like nothing happen n being strong in front others..
bg sesetengah org..sakit tu biasa..sakit kanser lg sakit...sakit jantung lagi sakit...ye..alia x nafikan...sakit yg begitu mmg lebih berat ujiannya...cuma kadang2..kudrat wanita yg lemah spt alia..larat mana mampu tahan ye dak?

rsnya tahun ni kerap skali kena sakit ni...sampai kan rs masa tak tertahan sakit tu...menangis n pasang alunan zikir ustaz zulkarnain yg menenangkan tu...smbil tu ikut zikir ustaz smpailaa terlena...tapi kali ni rasanya super dooper sakit smpai 15min kene ke toilet..bygkan 20 pads tak smpai 3 jam??

this wiken supposed to be a very busy n happy wiken but turn out jadi wiken yg menyakitkan...huhu...dari hari jumaat da rs lain dah sebenarnya...ada terasa satu benda bergerak dalam perut belon ni..then rs cramp je pinggang smpai ke pagi...but as my syg said..esok xkan sakit dah..insyaAllah...so alia kuatkan laa diri utk lawan sakit...hurmm...sabtu tu ok lagi siangnya...n kebetulan all family gather at my house..so xlehlaa nak tguling2 melayan sakit nih..pg sabtu tu larat lg g ngaja boleh lagi teaching two classes without breakfast..the dlm 2pm abes class..nak balik rumah kepala dah  migrain smpai drive pun xlarat..alhamdulillah kazen tlg drive..mmg kt luar panas yg amat...so balik je trus xleh angkat kepala dah...

since appointment dgn angelz jam 4..so baring2 kejap la cari kekuatan...moga2 mgrain ni kurang...zzzz...dlm kul 4 tu alang ctc tgu along roger to come here and we supposedly had a char kew tiau time together with their husbands..but x jadi sbb along stuck in jam..huhuu..so kira ptg tu plan changed and i had to go my uncle house to prepare foods for our relatives from kelantan n ipoh..urghh..pinggang dah kebas amat..but buat x tau je..sbb keje byk..need to settle this before mgrib..cuz mlm ni nak muvie time with my sayang n others...huhu.,..tiket dah purchase awal...cuz muvie favret nih takut seat takde...owh ya...since ptg dah start da bleeding...cuma bole tahan lg sbb cam biasa nye flow..ms tgh prepare2 foods for the relatives ni..badan da sejuk panas je..tp nak buek camno...kene laa buat itu ini..dr prepare nasi impit..sate n mee n pizza smpai laa ke buat air sejuk panas..dapat arahan rasmi dari atok ksygan maka nak tak nak..kenalaa ye dak..nasibla sapa suh jadi cucu perempuan sulung..maka kenalah nk jadi bibik or mak mak or nak sedap sikit jadi perempuan melayu terakhir..huhu...

lepas dah melayan org2 yg dtg...lepas je dorg balik..alia cabut balik lepas dah siap kemas2...kena balik mandi laa kan n cari t-shirt yg selesa utk muvie..stil berdebar lg nih nak jumpa my sayang walau dah dua kali jumpa this month..wahahaa...

tgh2 siap..adib call ckp jom makan sama..owh ya..slain my sayang..muvie twilight ni alia tgk ngn the twin brother hazman n hazim...adib n his lovely gf..fisha... 6 of us..so ni bukan dating ye along!!!! since adib da ajak..so siap2 ala kadar n drive to damansara..malam ni terpaksa amek ubat sbb nak kurangkan sakit supaya xdelaa xleh nak drive...i took pills more than 3 bcoz nak bg cepat kesan( ade ke cmni)..
plan jadi berubah sbb he ask adib fisha n me to join his family dinner kt uptown..erkk...kena pegi jumpa mama abah dia dgn badan cmni? adoii...dah laa kena ceramah ngn nenek sblum kuar sbb pakai jeans n tshirt..hahaa...jadi spoil mood sguh...drive pun sesat2...sakit nyaaaa perut guee masa ni..rs cam nak balik je...but miss him so much..hukhuk...

smpai2..alia duk dkt parents my sayang n dorg tgh makan dah masa tu..perut mmg lapar..tp perut sudah sebu sbb ape tah...masa ni tgk je muka dia..hati luruh...xtau sebak je tetiba...mmg rindu sungguh agaknya..but xkan laa nak sedih2 kot dpn ramai org ni..so bersembang laa dgn parents n the twins mcm2 topic...nak makan pun rs xleh..sbb penat sesat n perut pun x best je...after they had finished their dinner, he and adib need to send his parents to puncak alam n i have to babysit his twins n fisha..hahaha..bukan babysitlaa...dorg da besar da....hahah dah dewasa da... so bsembanglaa dgn adik2 dr topic keje study n mcm2..gelak2..before tgu midnite...

ms drive ke OU...kaki kebas balik..benci tol time ni..sbb klo time drive rs bdn sakit..konfem cpt tension..nak plak klo jalan jem.,.sampai2 kami masuk trus muvie hall..n sayang sy n adib xsampai2..ms tgk muvie ni..xdpt nak concentrate sbb my stomach beberapa kali ade movement dkt dgn ovari..(ceh detail sungguh)..after muvie..makan time..makan lewat malam...n ms ni laa br dpt tgk dia puas2...yes...ms ni belakang dah sakit balik..but kena buat cam xde pape sbb xbest kuar pk sakit..ye dak..

esok pg tu..bgun tdo..haaa...bleeding lebih dr biasa......arghh....xsukaaa....bukan x suka dgn keadaan yg Allah beri..tp ;( sangat sakit........keje byk..trus xleh buat ape2..tp sempat lg laa..kuar dgn Jolly Fellow sbb kena p kenduri classmate...owh mmg xbest berjalan dlm keadaan nih..tp pk kan fifi sgt semangat nk dtg amek..so siap2 n pecut,...dah ler sesat nk ke kenduri smpai dua jam..smpai2 makan pun xlalu...byk ke toilet sbb kne check bleeding n tukar ipad..hurmmm...tp la kan..kwn2 yg sgt memahami ni..dorg ok je jalan dgn alia yg slow je jalan ni..haha..sempat lg p dua shopping mall n shopping kasut n mcm2..sakit2 pun sempat amek dua kasut favret..bak kata fifi..beli laa utk lupakan rs sakit tu..ade ke?

smpai rumah dah midnite..balik tu ingt nak tdo lepas mandi..but rs xsedap hati je tgk flow bleeding ni..so kul 2 pg cabut g hosp kt shah alam ni..n doc tahan sbb dia nak cek flow...hurm..senyap2 je pegi..hope xde sape notice..kul  2 pm td..cek out hosp sbb ckp ngn doc sy kne balik sbb nak keje..xlarat nak duk sini..mcm org sakit nak mati je rasa..(boringggggggggg ok!)

trying to call my sayang to inform him this...but no answer...hukhukk...trus pk mcm2..mmg paham dia penat driving kl-perlis n of cos sleeping is the best solution..but i really need him..need him to talk n to forget about this pain......but i cant be selfish gak kan...huhu..terus terpikir satu benda nih..i should let him go..let him go to find a better girl that can live with him normally..can take care of him n being with him all the time...not a girl like me.xkan dia nak hadap my situation every time kena camni kan? itu selfish nama nya.

should i let him go??

                  =,(

i love him so much.

ps: entri sgt panjang n serabut sbb pkrn sy serabut..physically not ok...mentally pun tak ok..



Tuesday, November 15, 2011

Janji Allah utk mereka yg ingin bernikah..

Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan.


Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang yan...g akan berkahwin. Bergembiralah wahai saudaraku…

➨“Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. (An Nuur : 26)

Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka perbaikilah diri. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Jadilah lelaki yang soleh, jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Amin.

➨ “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)

Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.

Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.

Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?

➨“Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)

Bagi siapa sahaja yang berkahwin dengan niat menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.

➨“Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)

➨“Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina’ “. (Al Mu’min : 60)

Ini juga janji Allah ‘Azza wa Jalla, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik, taat, dan sebagainya.

Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Diantaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan, dan lain – lain.

Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Diantaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana Allah ‘Azza wa Jalla turun ke langit dunia, dan pada waktu antara azan dan iqamah,

Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Diantaranya adalah makan dan minum dari sumber yang haram, dan berpakaian dari usaha yang haram serta melakukan apa yang diharamkan Allah,

Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya, dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar.

Sebahagian orangapabila jodohnya tidak kunjung datang maka mereka pergi ke dukun-dukun berharap agar jodohnya lancar. Cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“Barang siapa yang mendatangi peramal / dukun, lalu dia menanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam”. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad).

Telah bersabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Maka janganlah kamu mendatangi dukun-dukun itu.” (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. 35).

Telah bersabda Nabi SAW, “Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna itu adalah (hukumnya) syirik.” (Hadis sahih riwayat Abu Dawud (no. 3883), Ibnu Majah (no. 3530), Ahmad dan Hakim).

➨“Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat“. (Al Baqarah : 153)

Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.

➨“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6)

Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung datang. Segalanya terasa sulit. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surat Alam Nasyrah.

➨“Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)

Agar Allah menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak di jalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian, dan sebagainya. Dengan itu semoga Allah menolong kita.

"Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”. (Al Hajj : 40)

➨“Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”. (Al Baqarah : 214)

Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim.

Jadi, kenapa ragu – ragu dengan janji Allah?

Thursday, November 10, 2011

Doa

Tuhanku

Aku berdoa untuk seorang lelaki yang akan menjadi sebahagian dari hidupku.
Seorang yang sungguh mencintaiMU lebih dari segala sesuatu.
Seorang lelaki yang akan meletakkanku pada posisi kedua di hatinya setelah Engkau.
Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untukMU.

Wajah tampan dan daya tarik tarikkan tidaklah penting.
Yang paling penting adalah sebuah hatiyang sungguh mencintai dan haus akanEngkau dan memiliki keinginan untuk menjadi seperti Engkau (menauladani sifat- sifat Agung Mu).
Dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup, sehingga hidupnya tidaklah sia-sia.

Seseorang yang memiliki hati yang bijak bukan hanya otak yang cerdas. 
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tetapi juga menghormati aku.
Seorang lelaki yang tidak hanya memujaku tetapi dapat juga menasihati ketika aku berbuat salah.
Seorang yang mencintaiku bukan karena kecantikanku tetapi karena hatiku.
Seorang lelaki yang dapat menjadi sahabat terbaikku dalam tiap waktu & situasi.
Seseorang yang dapat membuatku merasa sebagai seorang wanita ketika berada disebelahnya.

Aku tidak meminta seorang yang sempurna, Namun aku meminta seorang yang tidak sempurna, sehingga aku dapat membuatnya sempurna dimataMU.

Seorang lelaki yang mengingankan sokonganku sebagai peneguhnya.
Seorang lelaki yang membutuhkan doaku untuk kehidupannya.
Seseorang yang membutuhkan senyumanku untuk mengatasi kesedihannya.
Seseorang yang membutuhkan diriku untuk membuat hidupnya menjadi sempurna

Dan aku juga meminta:

Buatlah aku menjadi seorang perempuan yang dapat membuat ,lelaki itu bangga.
Berikan aku sebuah hati yang sungguh mencintaiMU, sehingga aku dapat mencintainya dengan cintaMU, bukan mencintainya dengan sekadar cintaku.

Berikanlah SifatMU yang lembut sehingga kecantikanku datang dariMU bukan dari luar diriku.
Berilah aku tanganMU sehingga aku selalu mampu berdoa untuknya.
Berikanlah aku penglihatanMU sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dalam dirinya dan bukan hal buruk saja.
Berikan aku mulutMU yang penuh dengan kata-kata kebijaksanaanMU dan pemberi semangat, sehingga aku dapat mendukungnya setiap hari, dan aku dapat tersenyum padanya setiap pagi.

Dan bilamana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakaan "Betapa besarnya Tuhan itu karena Dia telah memberikan kepadaku seseorang yang dapat membuat hidupku  menjadi sempurna".

Aku mengetahui bahwa Engkau menginginkan kami bertemu pada waktu  yang tepat dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang Kautentukan.


12hours of admitted to hosp...again the same sickness :(

actually ada few draft stories yg x publish2 lg sbbnya xupload pics into this blog lg..

tp rasanya nak citer what happen to me for this 24 hours..owh i think more than that..

ada yg tahu alia antara golongan wanita yg Allah uji dgn penyakit2 yg berkaitan dgn wanita...
sakit yg kita sendri xpenah minta n kita tak doa pun utk sakit itu...sambil tulis entri ni pun alia masih menahan sakit..three days pretend like nothing happen n being strong in front others..
bg sesetengah org..sakit tu biasa..sakit kanser lg sakit...sakit jantung lagi sakit...ye..alia x nafikan...sakit yg begitu mmg lebih berat ujiannya...cuma kadang2..kudrat wanita yg lemah spt alia..larat mana mampu tahan ye dak?

rsnya tahun ni kerap skali kena sakit ni...sampai kan rs masa tak tertahan sakit tu...menangis n pasang alunan zikir ustaz zulkarnain yg menenangkan tu...smbil tu ikut zikir ustaz smpailaa terlena...tapi kali ni rasanya super dooper sakit smpai 15min kene ke toilet..bygkan 20 pads tak smpai 3 jam??

this wiken supposed to be a very busy n happy wiken but turn out jadi wiken yg menyakitkan...huhu...dari hari jumaat da rs lain dah sebenarnya...ada terasa satu benda bergerak dalam perut belon ni..then rs cramp je pinggang smpai ke pagi...but as my syg said..esok xkan sakit dah..insyaAllah...so alia kuatkan laa diri utk lawan sakit...hurmm...sabtu tu ok lagi siangnya...n kebetulan all family gather at my house..so xlehlaa nak tguling2 melayan sakit nih..pg sabtu tu larat lg g ngaja boleh lagi teaching two classes without breakfast..the dlm 2pm abes class..nak balik rumah kepala dah  migrain smpai drive pun xlarat..alhamdulillah kazen tlg drive..mmg kt luar panas yg amat...so balik je trus xleh angkat kepala dah...

since appointment dgn angelz jam 4..so baring2 kejap la cari kekuatan...moga2 mgrain ni kurang...zzzz...dlm kul 4 tu alang ctc tgu along roger to come here and we supposedly had a char kew tiau time together with their husbands..but x jadi sbb along stuck in jam..huhuu..so kira ptg tu plan changed and i had to go my uncle house to prepare foods for our relatives from kelantan n ipoh..urghh..pinggang dah kebas amat..but buat x tau je..sbb keje byk..need to settle this before mgrib..cuz mlm ni nak muvie time with my sayang n others...huhu.,..tiket dah purchase awal...cuz muvie favret nih takut seat takde...owh ya...since ptg dah start da bleeding...cuma bole tahan lg sbb cam biasa nye flow..ms tgh prepare2 foods for the relatives ni..badan da sejuk panas je..tp nak buek camno...kene laa buat itu ini..dr prepare nasi impit..sate n mee n pizza smpai laa ke buat air sejuk panas..dapat arahan rasmi dari atok ksygan maka nak tak nak..kenalaa ye dak..nasibla sapa suh jadi cucu perempuan sulung..maka kenalah nk jadi bibik or mak mak or nak sedap sikit jadi perempuan melayu terakhir..huhu...

lepas dah melayan org2 yg dtg...lepas je dorg balik..alia cabut balik lepas dah siap kemas2...kena balik mandi laa kan n cari t-shirt yg selesa utk muvie..stil berdebar lg nih nak jumpa my sayang walau dah dua kali jumpa this month..wahahaa...

tgh2 siap..adib call ckp jom makan sama..owh ya..slain my sayang..muvie twilight ni alia tgk ngn the twin brother hazman n hazim...adib n his lovely gf..fisha... 6 of us..so ni bukan dating ye along!!!! since adib da ajak..so siap2 ala kadar n drive to damansara..malam ni terpaksa amek ubat sbb nak kurangkan sakit supaya xdelaa xleh nak drive...i took pills more than 3 bcoz nak bg cepat kesan( ade ke cmni)..
plan jadi berubah sbb he ask adib fisha n me to join his family dinner kt uptown..erkk...kena pegi jumpa mama abah dia dgn badan cmni? adoii...dah laa kena ceramah ngn nenek sblum kuar sbb pakai jeans n tshirt..hahaa...jadi spoil mood sguh...drive pun sesat2...sakit nyaaaa perut guee masa ni..rs cam nak balik je...but miss him so much..hukhuk...

smpai2..alia duk dkt parents my sayang n dorg tgh makan dah masa tu..perut mmg lapar..tp perut sudah sebu sbb ape tah...masa ni tgk je muka dia..hati luruh...xtau sebak je tetiba...mmg rindu sungguh agaknya..but xkan laa nak sedih2 kot dpn ramai org ni..so bersembang laa dgn parents n the twins mcm2 topic...nak makan pun rs xleh..sbb penat sesat n perut pun x best je...after they had finished their dinner, he and adib need to send his parents to puncak alam n i have to babysit his twins n fisha..hahaha..bukan babysitlaa...dorg da besar da....hahah dah dewasa da... so bsembanglaa dgn adik2 dr topic keje study n mcm2..gelak2..before tgu midnite...

ms drive ke OU...kaki kebas balik..benci tol time ni..sbb klo time drive rs bdn sakit..konfem cpt tension..nak plak klo jalan jem.,.sampai2 kami masuk trus muvie hall..n sayang sy n adib xsampai2..ms tgk muvie ni..xdpt nak concentrate sbb my stomach beberapa kali ade movement dkt dgn ovari..(ceh detail sungguh)..after muvie..makan time..makan lewat malam...n ms ni laa br dpt tgk dia puas2...yes...ms ni belakang dah sakit balik..but kena buat cam xde pape sbb xbest kuar pk sakit..ye dak..

esok pg tu..bgun tdo..haaa...bleeding lebih dr biasa......arghh....xsukaaa....bukan x suka dgn keadaan yg Allah beri..tp ;( sangat sakit........keje byk..trus xleh buat ape2..tp sempat lg laa..kuar dgn Jolly Fellow sbb kena p kenduri classmate...owh mmg xbest berjalan dlm keadaan nih..tp pk kan fifi sgt semangat nk dtg amek..so siap2 n pecut,...dah ler sesat nk ke kenduri smpai dua jam..smpai2 makan pun xlalu...byk ke toilet sbb kne check bleeding n tukar ipad..hurmmm...tp la kan..kwn2 yg sgt memahami ni..dorg ok je jalan dgn alia yg slow je jalan ni..haha..sempat lg p dua shopping mall n shopping kasut n mcm2..sakit2 pun sempat amek dua kasut favret..bak kata fifi..beli laa utk lupakan rs sakit tu..ade ke?

smpai rumah dah midnite..balik tu ingt nak tdo lepas mandi..but rs xsedap hati je tgk flow bleeding ni..so kul 2 pg cabut g hosp kt shah alam ni..n doc tahan sbb dia nak cek flow...hurm..senyap2 je pegi..hope xde sape notice..kul  2 pm td..cek out hosp sbb ckp ngn doc sy kne balik sbb nak keje..xlarat nak duk sini..mcm org sakit nak mati je rasa..(boringggggggggg ok!)

trying to call my sayang to inform him this...but no answer...hukhukk...trus pk mcm2..mmg paham dia penat driving kl-perlis n of cos sleeping is the best solution..but i really need him..need him to talk n to forget about this pain......but i cant be selfish gak kan...huhu..terus terpikir satu benda nih..i should let him go..let him go to find a better girl that can live with him normally..can take care of him n being with him all the time...not a girl like me.xkan dia nak hadap my situation every time kena camni kan? itu selfish nama nya.

should i let him go??

                  =,(

i love him so much.

ps: entri sgt panjang n serabut sbb pkrn sy serabut..physically not ok...mentally pun tak ok..



Janji Allah utk mereka yg ingin bernikah..

Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan.


Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang yan...g akan berkahwin. Bergembiralah wahai saudaraku…

➨“Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. (An Nuur : 26)

Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka perbaikilah diri. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Jadilah lelaki yang soleh, jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Amin.

➨ “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)

Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.

Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.

Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?

➨“Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)

Bagi siapa sahaja yang berkahwin dengan niat menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.

➨“Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)

➨“Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina’ “. (Al Mu’min : 60)

Ini juga janji Allah ‘Azza wa Jalla, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik, taat, dan sebagainya.

Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Diantaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan, dan lain – lain.

Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Diantaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana Allah ‘Azza wa Jalla turun ke langit dunia, dan pada waktu antara azan dan iqamah,

Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Diantaranya adalah makan dan minum dari sumber yang haram, dan berpakaian dari usaha yang haram serta melakukan apa yang diharamkan Allah,

Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya, dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar.

Sebahagian orangapabila jodohnya tidak kunjung datang maka mereka pergi ke dukun-dukun berharap agar jodohnya lancar. Cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“Barang siapa yang mendatangi peramal / dukun, lalu dia menanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam”. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad).

Telah bersabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Maka janganlah kamu mendatangi dukun-dukun itu.” (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. 35).

Telah bersabda Nabi SAW, “Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna itu adalah (hukumnya) syirik.” (Hadis sahih riwayat Abu Dawud (no. 3883), Ibnu Majah (no. 3530), Ahmad dan Hakim).

➨“Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat“. (Al Baqarah : 153)

Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.

➨“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6)

Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung datang. Segalanya terasa sulit. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surat Alam Nasyrah.

➨“Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)

Agar Allah menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak di jalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian, dan sebagainya. Dengan itu semoga Allah menolong kita.

"Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”. (Al Hajj : 40)

➨“Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”. (Al Baqarah : 214)

Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim.

Jadi, kenapa ragu – ragu dengan janji Allah?

Doa

Tuhanku

Aku berdoa untuk seorang lelaki yang akan menjadi sebahagian dari hidupku.
Seorang yang sungguh mencintaiMU lebih dari segala sesuatu.
Seorang lelaki yang akan meletakkanku pada posisi kedua di hatinya setelah Engkau.
Seorang lelaki yang hidup bukan untuk dirinya sendiri tetapi untukMU.

Wajah tampan dan daya tarik tarikkan tidaklah penting.
Yang paling penting adalah sebuah hatiyang sungguh mencintai dan haus akanEngkau dan memiliki keinginan untuk menjadi seperti Engkau (menauladani sifat- sifat Agung Mu).
Dan ia haruslah mengetahui bagi siapa dan untuk apa ia hidup, sehingga hidupnya tidaklah sia-sia.

Seseorang yang memiliki hati yang bijak bukan hanya otak yang cerdas. 
Seorang lelaki yang tidak hanya mencintaiku tetapi juga menghormati aku.
Seorang lelaki yang tidak hanya memujaku tetapi dapat juga menasihati ketika aku berbuat salah.
Seorang yang mencintaiku bukan karena kecantikanku tetapi karena hatiku.
Seorang lelaki yang dapat menjadi sahabat terbaikku dalam tiap waktu & situasi.
Seseorang yang dapat membuatku merasa sebagai seorang wanita ketika berada disebelahnya.

Aku tidak meminta seorang yang sempurna, Namun aku meminta seorang yang tidak sempurna, sehingga aku dapat membuatnya sempurna dimataMU.

Seorang lelaki yang mengingankan sokonganku sebagai peneguhnya.
Seorang lelaki yang membutuhkan doaku untuk kehidupannya.
Seseorang yang membutuhkan senyumanku untuk mengatasi kesedihannya.
Seseorang yang membutuhkan diriku untuk membuat hidupnya menjadi sempurna

Dan aku juga meminta:

Buatlah aku menjadi seorang perempuan yang dapat membuat ,lelaki itu bangga.
Berikan aku sebuah hati yang sungguh mencintaiMU, sehingga aku dapat mencintainya dengan cintaMU, bukan mencintainya dengan sekadar cintaku.

Berikanlah SifatMU yang lembut sehingga kecantikanku datang dariMU bukan dari luar diriku.
Berilah aku tanganMU sehingga aku selalu mampu berdoa untuknya.
Berikanlah aku penglihatanMU sehingga aku dapat melihat banyak hal baik dalam dirinya dan bukan hal buruk saja.
Berikan aku mulutMU yang penuh dengan kata-kata kebijaksanaanMU dan pemberi semangat, sehingga aku dapat mendukungnya setiap hari, dan aku dapat tersenyum padanya setiap pagi.

Dan bilamana akhirnya kami akan bertemu, aku berharap kami berdua dapat mengatakaan "Betapa besarnya Tuhan itu karena Dia telah memberikan kepadaku seseorang yang dapat membuat hidupku  menjadi sempurna".

Aku mengetahui bahwa Engkau menginginkan kami bertemu pada waktu  yang tepat dan Engkau akan membuat segala sesuatunya indah pada waktu yang Kautentukan.