Saturday, November 21, 2009

God hELp me....

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu


Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir


Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu


Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri 

mesti pernah dgr kan lagu nih...mcm budak dlm video bersama kawan giginya tu...lagu ni buat diri ni berpikir lately ni..hmm..cinta hanya abadi pada Maha Pencipta, Allah s.w.t..benar..sebagai Islam, itu hakikatnya...tp kenapa semua org masih buat2 tak tahu..klo solat..kita sering shortcut...buat yg ringkas...slalu kita solat hujung waktu...plg sedih..siap ade yg masa niat solat..stil duk pk citer kat tv...klo bab doa...penah laa kwn2 buat lawak..klo xde mase or  nak cepat doa..doa cmni je..
"Ya Allah..macam biasa..Amin"

hmm..memang gelak..n lawak gak masa kwn duk cite hal ni...tp dlm hati..sedihnya laa..if smpai jadi lagu tu..
solat tanda kasih kita pd Nya...tanda kita sambut salam sayang..kasih..dariNya...tanda kita masih bersyukur kerana masih lg dlm naungan kasihnya...doa pula...tanda kita memerlukan Dia dlm hidup kita..sbgai penyuluh arah dan tunjuk..pemberi rahmat...tanda kebergantungan kita pada rahmat, kasih dan kuasaNya..

tapi..
kita ambil ringan bukan?

alia tak pandai nak berkata2...tp skrg ni  itu yg alia pk kan...masa hantar atuk, nenek, mak ngah, pak ngah, mak teh n pak teh p KLIA smlm tuk menunaikan ibadah haji..rasa sayu je..
hantar diorg pergi timbul satu rasa yg terselit kat hati ni..."bila la turn sendiri? bila laa ibadah nak sempurna?...slalu alpa n lalai je..klo subuh tu jrg nak dgr azan subuh..melainkan study smpai ke pagi xtdo...tp alhamdulillah..tahun ni walau sakit teruk..solat masih mampu ditunaikan..

smlm masa nak anta diorg masuk
salam n peluk atuk..atuk pesan...
"siti, kamu jg diri...belajar baik2..jgn sedih2..kuatkan smgt..Allah uji kamu byk sbb Dia syg sgt kt kamu"
tersenyum alia...(tahan diri dr nangis..malu laa..sbb alia cucu perempuan sulung..konon2 kuat laa ceh)

 then alia ckp kat atuk..
"atuk jaga diri kat sana...ubat jgn lupa makan..klo sakit kaki n xlarat bgtahu..siti nak atuk tgk siti grad.."

nenek pulak..masa cium dia..
"ti, jg diri..jd perempuan solehah..jd cth baik pd adik2 dan cucu2 nenek..jgn lupa solat awal waktu..bahagiakan hati..insyaAllah...Allah tahu apa yg tbaik buat kamu.."

aku poyo kejap..gelak2..(sbnrnye cover nak nangis da ms ni)
"hehe..org mmg da jd perempuan da nek..solehah tu xde lg..sbb ayah bg nama fadhliah..dia lupa nak buh solehah kat blkg..tp hati mmg tgh bahagia skrg..tu yg bertmbah debab ni nek.."
  dush!!
kena ketuk ngn nenek..
"kamu ni org ckp betul2 kamu main2..macam mana org nak kt kamu..cuba serius sket..nenek nak pergi ni..kamu ni mmg btol2 la..."
"ala nek..rileks la...org paham la..ni nak cuba apply tukar nama laa ni..hehe..org serius laa ni nek..nenek doakan eh org..jg diri nenek kt sana...apa2 minta tlg mak teh..jgn makan daging..nnt naik darah naik angin..hehe"

salam mak ngah aku stil maintain lg..
"farlia...kamu tlg tgk kan wawan..jg diri kamu..maafkan mak ngah klo mak ngah buat kamu sedih..kamu ni laa anak  perempuan mak ngah satunya.."

alamak...sentimental la plak..
"org pun minta maaf mak ngah..halalkan makan minum org...doakan kebahagian org..org jnji org jg wawan"

sblum tkantoi ape..alia blah cepat salam pak ngah n pak teh..mmg laa sedih sbnrnye..but alia x ready nk cry2..cukuplaa semua da nangis...

last skali..ni buat alia kalah..
mak teh..dia ni dah meraung da...
alia pun buat lawak laa kejap..
"mak teh..xrock laa nangis..hindustan laa"
 "kamu ni mmg hantu laa farlia...mak teh minta maaf salah mak teh...kamu jg diri...jgn give up..jd wanita solehah..bla2...
byk sungguh pesan mak teh...smpai alia pun kalah gak...last2 nangis gak...
sume org pergi tinggalkan alia...utk panggilan Ilahi..rukun islam ke 5..
mak teh plg suka gurau n buat lawak sama2 ngn alia...sempoi walau bab2 islamic ni dia amat strict...
malam sblum pergi..dia laa duk sembang n duk bising suruh alia tulis doa2 alia yg nak die doakan...
hua3..suma da prgi...

 dan alia masih kt sini..dah mula rindu kt diorg...tp seyes..alia rs sumthing..but dunno how to explain..
God help me..

;(


dgr lagu ni byk2 kali..rasanya itu yg terselit dlm hati alia at dis moment...







No comments:

God hELp me....

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu


Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir


Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu


Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri 

mesti pernah dgr kan lagu nih...mcm budak dlm video bersama kawan giginya tu...lagu ni buat diri ni berpikir lately ni..hmm..cinta hanya abadi pada Maha Pencipta, Allah s.w.t..benar..sebagai Islam, itu hakikatnya...tp kenapa semua org masih buat2 tak tahu..klo solat..kita sering shortcut...buat yg ringkas...slalu kita solat hujung waktu...plg sedih..siap ade yg masa niat solat..stil duk pk citer kat tv...klo bab doa...penah laa kwn2 buat lawak..klo xde mase or  nak cepat doa..doa cmni je..
"Ya Allah..macam biasa..Amin"

hmm..memang gelak..n lawak gak masa kwn duk cite hal ni...tp dlm hati..sedihnya laa..if smpai jadi lagu tu..
solat tanda kasih kita pd Nya...tanda kita sambut salam sayang..kasih..dariNya...tanda kita masih bersyukur kerana masih lg dlm naungan kasihnya...doa pula...tanda kita memerlukan Dia dlm hidup kita..sbgai penyuluh arah dan tunjuk..pemberi rahmat...tanda kebergantungan kita pada rahmat, kasih dan kuasaNya..

tapi..
kita ambil ringan bukan?

alia tak pandai nak berkata2...tp skrg ni  itu yg alia pk kan...masa hantar atuk, nenek, mak ngah, pak ngah, mak teh n pak teh p KLIA smlm tuk menunaikan ibadah haji..rasa sayu je..
hantar diorg pergi timbul satu rasa yg terselit kat hati ni..."bila la turn sendiri? bila laa ibadah nak sempurna?...slalu alpa n lalai je..klo subuh tu jrg nak dgr azan subuh..melainkan study smpai ke pagi xtdo...tp alhamdulillah..tahun ni walau sakit teruk..solat masih mampu ditunaikan..

smlm masa nak anta diorg masuk
salam n peluk atuk..atuk pesan...
"siti, kamu jg diri...belajar baik2..jgn sedih2..kuatkan smgt..Allah uji kamu byk sbb Dia syg sgt kt kamu"
tersenyum alia...(tahan diri dr nangis..malu laa..sbb alia cucu perempuan sulung..konon2 kuat laa ceh)

 then alia ckp kat atuk..
"atuk jaga diri kat sana...ubat jgn lupa makan..klo sakit kaki n xlarat bgtahu..siti nak atuk tgk siti grad.."

nenek pulak..masa cium dia..
"ti, jg diri..jd perempuan solehah..jd cth baik pd adik2 dan cucu2 nenek..jgn lupa solat awal waktu..bahagiakan hati..insyaAllah...Allah tahu apa yg tbaik buat kamu.."

aku poyo kejap..gelak2..(sbnrnye cover nak nangis da ms ni)
"hehe..org mmg da jd perempuan da nek..solehah tu xde lg..sbb ayah bg nama fadhliah..dia lupa nak buh solehah kat blkg..tp hati mmg tgh bahagia skrg..tu yg bertmbah debab ni nek.."
  dush!!
kena ketuk ngn nenek..
"kamu ni org ckp betul2 kamu main2..macam mana org nak kt kamu..cuba serius sket..nenek nak pergi ni..kamu ni mmg btol2 la..."
"ala nek..rileks la...org paham la..ni nak cuba apply tukar nama laa ni..hehe..org serius laa ni nek..nenek doakan eh org..jg diri nenek kt sana...apa2 minta tlg mak teh..jgn makan daging..nnt naik darah naik angin..hehe"

salam mak ngah aku stil maintain lg..
"farlia...kamu tlg tgk kan wawan..jg diri kamu..maafkan mak ngah klo mak ngah buat kamu sedih..kamu ni laa anak  perempuan mak ngah satunya.."

alamak...sentimental la plak..
"org pun minta maaf mak ngah..halalkan makan minum org...doakan kebahagian org..org jnji org jg wawan"

sblum tkantoi ape..alia blah cepat salam pak ngah n pak teh..mmg laa sedih sbnrnye..but alia x ready nk cry2..cukuplaa semua da nangis...

last skali..ni buat alia kalah..
mak teh..dia ni dah meraung da...
alia pun buat lawak laa kejap..
"mak teh..xrock laa nangis..hindustan laa"
 "kamu ni mmg hantu laa farlia...mak teh minta maaf salah mak teh...kamu jg diri...jgn give up..jd wanita solehah..bla2...
byk sungguh pesan mak teh...smpai alia pun kalah gak...last2 nangis gak...
sume org pergi tinggalkan alia...utk panggilan Ilahi..rukun islam ke 5..
mak teh plg suka gurau n buat lawak sama2 ngn alia...sempoi walau bab2 islamic ni dia amat strict...
malam sblum pergi..dia laa duk sembang n duk bising suruh alia tulis doa2 alia yg nak die doakan...
hua3..suma da prgi...

 dan alia masih kt sini..dah mula rindu kt diorg...tp seyes..alia rs sumthing..but dunno how to explain..
God help me..

;(


dgr lagu ni byk2 kali..rasanya itu yg terselit dlm hati alia at dis moment...







No comments: